NK veldrijden: titel voor Tibor del Grosso, zilver voor Luke Verburg, verrassend optreden Anne Knijnenburg – WTJ 2735

ZONDAG – Het was al met al een natte bedoeling daar in Zaltbommel bij het NK veldrijden. Niet zozeer de Waal, die buiten haar oevers trad maar vooral de hevige regenval van de voorbije dagen, weken, maanden leek het wel. Knappe jongen, die de voorbije dagen nog zonder natte voeten in Nederland rond kon lopen.

Zo’n NK dus met als scherprecht eigenlijk 1 grote steeple-chase waterbak. De reacties waren er al toen vrijdag de brandweer nog alles in het werk stelde om de plassen weg te pompen: ‘het is toch veldrijden in plaats van zwemmen?’, ‘hier kun je beter een triathlon van maken’, ‘Fem van Empel zwemt naar titel’ enzovoorts. Jammer dat in dat verband Shirin van Anrooij het NK liet lopen. De Zeeuwse voormalig triatlete verkoos een trainingsstage in Spanje boven het NK. Voor het WK over drie weken in Hoogerheide (hier om de hoek, komt dat allen zien!) heeft Shirin haar keuze nog niet gemaakt. Gaat ze voor de elites of wordt het nog een keer de beloftes (waar ze zelfs nog een paar jaar in uit mag komen)? We zullen het 4/5 februari merken op de Brabantse Wal.

Intussen deed wel een andere opvallende sportvrouw in Zaltbommel mee bij de beloftes. Anne Knijnenburg, nota bene vorig jaar Nederlands kampioene 800 meter en winnares van dezelfde afstand op de FBK Games is nu ook in het veldrijden actief. Anne was kortstondig triatlete (net als haar ouders John en Corina), maar daarna koos ze voor de baanatletiek. Met succes dus. Eind vorig jaar dook ze plots weer op in de crossduathlon van Maasdijk. Ze won royaal, waaruit bleek dat ze de combinatie niet verleerd was. Vervolgens ging ze in navolging van haar vriend (en eveneens oud-duatleet) Pim Ronhaar mee doen aan de veldrit van Boxtel, waarin ze vierde werd. Alle reden om het nu op het NK ook te proberen. Het resulteerde voor de Berghemse in een fraaie vijfde plaats bij de beloftes.

In Boxtel was Pim er niet bij, op dit NK wel. Hij viel in het profveld net buiten het podium op een vierde plek. Stan Godrie, een andere oud-triatleet, eindigde op de zevende plaats. Bij de beloftes mannen waren het ook twee voormalig triatleten, die het podium haalden. Tibor del Grosso greep de titel, Luke Verburg (zoon van Marcel Verburg en Margriet Uil) het zilver. Verder zagen we in de uitslagen bij de vrouwen nog Dieske Kruisselbrink – vorig jaar nog winnares triathlon Veenendaal – staan. Dieske finishte 184. Bij de eerste jaars nieuwelingen eindigde Luken Kerst 41e en bij de masters 50 was het crossduatleet Gaby van Caulil, die vierde finishte.

Hoewel de wedstrijden gelukkig wel doorgang konden vinden, werd het wielerweekend toch overschaduwd door de dood van Lieuwe Westra. In gedachten waren alle wielerfans bij deze persoonlijke tragedie.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.