Himalayan XTreme met Bart van Linder; Lacanau Tri; Almiraman; Ultra Sun City; Nieks bike – WTJ 2850

WOENSDAG – Wat een wedstrijd! Je leest het nogal eens als er wat superlatieven nodig zijn om een evenement extra spannend te maken. Zelf ben ik daar wat spaarzamer mee. Behalve dan bij XTri-races. Bij het zien van beelden uit dat soort wedstrijden, denk ik niet aan het wedstrijdverloop maar de vaak robuuste omgeving waarin het zich afspeelt en hoe die vaak eenzame strijders zich tegen de natuurelementen staande houden. Dan roep zelfs ik: wow, wat een wedstrijd.

Triathlonnen op het Dak van de Wereld

Afgelopen weekend was er weer zo eentje. De tweede editie van de Himalayan Xtreme Triathlon nabij ‘het dak van de wereld’ de Mount Everest. De 33 triatleten verzamelden zich in de week voorafgaand aan het evenement in Pokhara, waar eerder ook al cross- en wegtriathlons van World Triathlon zijn gehouden.

In het Nepalese stadje hebben ze de smaak in elk geval te pakken, want sinds vorig jaar is er dus een hele bij gekomen. Vorig jaar werd de race gewonnen door de Zweed Johan Hasselmark en was triathlon-omnivoor Petr Vabrousek derde. De Tsjech kwam nu terug en won de tweede aflevering van de Himalayan Xtri, deel uit makend van de XTri-tour. Vabrousek was met een tijd van 16.51 uur ruim een uur sneller dan de Italiaan Giovanni Bortolaso, die er 17.58 uur over deed. De Rus Ilya Bublik was als derde op de top naast de Annapurna op 4 kilometer hoogte. Vijf deelnemers haalden die laatste finishlijn, de anderen kwamen tot high camp (37 km. lopen) of low camp.

Snelste vrouw was de Amerikaanse Tara Miranda Parsons. Zij haalde als enige vrouw high camp en wel in 18.20 uur. In low camp strandden de twee andere deelneemsters. Benedicte Perron uit Frankrijk klokte 19.49 en Veronika Merchant uit Tsjechie was daar na 24.28 uur aangekomen.

 

Voor het eerst ook een Nederlander onder de 33 deelnemers (uit 21 landen) aan de start. Bart van Linder is het bergklimmen en de ultra-races wel gewend. Hij deed mee aan 17 hele triathlons. Toch was dit weer andere koek. Zijn vrouw Judith was met hem mee en probeerde – ondanks de gebrekkige Wifi – de buitenwereld op de hoogte te houden van Barts vorderingen. Dat viel niet mee, maar het onderstaande bericht sijpelde na zijn finish toch door.

,,Rond 04.30 uur locale tijd en na ongeveer 24 uur en 30 min is Bart over de finish gekomen. De laatste bergrit op de fiets was erg zwaar vanwege de enorme hitte, het gebrek aan schaduw en wind. Daarna was het eerste loopdeel ook pal in de zon. Na een kwart van het loopparcours begon het enorm te regenen en onweren. De stroom in het bergdorp was uitgevallen en dat bleef het merendeel van de avond en ochtend zo. Vanwege het gevaar mochten de deelnemers niet meer verder naar boven. Bart had op dat moment net High Camp gehaald. Hij was de laatste. Daarna is het afgesloten. Boven in de bergen was flink veel sneeuw gevallen. Het loopparcours op het bovenste deel is dezelfde dag nog schoongemaakt.

In tijd lijkt Bart dus langzamer dan de nummer drie bij de vrouwen (Merchant had 24.28 uur), maar zij kwam tot Low Camp en Bart nog flink wat kilometers verder tot High Camp. Bart van Linder woont in het Brabantse Best, in het dagelijks leven is hij manager personeelszaken bij Heliox. Maar nu even niet.

6 MEI: HIMALAYAN XTRI POKHARA (NEP)
M:
16.Bart van Linder 24.30.00 (high camp)

Lacanau Tri

Andere wedstrijden uit het eerste meiweekend brachten ook nog enkele Nederlanders op de been. De Franse Lacanau triathlon bijvoorbeeld. Ruim 500 deelnemers op de halve en winst voor de Fransman Guillaume Belgy in 3.53.05 uur. De tweede plaats was vier minuten later voor Binjamin Chiron en brons ging naar titelverdediger Sebastien Fraysse. De Tricolore ging ook in top bij de vrouwen met Elodie Davy, die in 4.25.46 uur haar derde overwinning op rij vierde, met Pauline Duboc en met Coralie Arc. De twee Nederlanders finishten allebei in de top tien van hun categorie.

6 MEI: LACANAU TRIATHLON (FRA)
M:
108.Richard de Boer 4.05.07 (9e M50)
175.Wietze de Vries 5.08.03 (7e M55)

Almiraman

Gaan we naar Griekenland, waar voor de achtste keer de Almiraman werd gehouden. Deze halve triathlon in en rond Katerini, Centraal-Macedonie is nog steeds groeiende. Dit jaar waren er 225 atleten. De overwinning kwam voor het eerst niet in Griekse handen: de Sloveen Strahinja Trakic was tien minuten sterker dan de Grieken Berekmeri Levente en Polyzos Panagiotis. Topfavoriete Jenny Boulmeti was snelste vrouw voor Nantia Sintzanaki en Viktoria Danova. In al dat Grieks-Sloveens geweld deed Nederlander Florian Wille mee.

7 MEI: ALMIRAMAN KATERINI (GRI)
M:
143.Florian Wille 5.43.25 (33e M35)

Ulta Sun City

Tenslotte de Utlra Tri Series in het Zuid-Afrikaanse Sun City. Een populair circuit in dat land met een viertal races over de halve afstand. Zondag was de eerste. Door de grote concurrentie van WK enz. was de Zuidafrikaanse top absent. De winst ging naar Cameron MacNair in 3.51.58. Adriaan Myburgh en Connor Mercer werden twee en drie. Beste vrouw is wel een internationale topper: Jade Roberts. 26 minuten later volgde Nicky Smith, 48 minuten meer tijd dan de winnares had de nummer drie Jani Heslinga nodig. Ook hier Nederlandse deelname met Mark Walraven.

7 MEI: ULTRA TRI SERIES SUN CITY (RSA)
M:
34.Mark Walraven 5.14.46 (5e M30)

Niek op weg naar Lanzarote

Al met al zijn we de aardbol afgelopen weekend behoorlijk rond gegaan (zonder te vliegen trouwens….) Dat vliegen ook voor ongemak kan zorgen ervaarde Niek Heldoorn, die vanuit Marbella koers zette naar Lanzarote voor zijn debuut op de Ironman. Hij kwam veilig en wel aan, maar dat gold niet voor zijn fiets. Die stond merkwaardigerwijs op een vliegveld in Ierland. Inmiddels lijkt alles op z’n pootjes terecht te komen, maar dat het in de lucht met al die vluchten en talloze bagage wel eens mis gaat, wordt hiermee wel weer geillustreerd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.