Geen Challenge op de Muur; Sarissa favoriet Riccione; Eindelijk Powerman; IM vs Iron Cowboy; SLT Series – WTJ 1838

WOENSDAG – Zes races heeft de Challenge Family in 2021 al achter de rug, met de halve triathlon in het Italiaanse Riccione volgt zondag al de zevende. Helaas ook minder goed nieuws voor Challenge vandaag, want het evenement in Geraardsbergen (waar we het in het verhaal van Jetze Plat nog over hadden) gaat begin juni toch niet door.

Coronaproof, maar toch geen Challenge Geraardsbergen

De organisatie leek alles in kannen en kruiken te hebben, een goed afsluitbaar terrein aan het domein De Gavers, een publieksvrije Muur van Geraardsbergen. Kortom: coronaproof genoeg. Alleen denkt de regionale/lokale overheid van Geraardsbergen daar anders over. ,,We hoopten rond deze tijd zekerheid te hebben over het door kunnen gaan van onze triathlon. Steeds werd een definitieve beslissing uitgesteld, maar langer wachten kunnen en willen we onze atleten niet aandoen.” Het evenement schuift op naar 2022 en dan opnieuw als lid van de Challenge Family. Een belangrijke wedstrijd in de Vlaamse Ardennen gaat met een tussenpauze van twee jaar dus op volle kracht door naar volgend jaar. Voordeel voor de dit jaar ingeschreven atleten is dat ze automatisch mee overgeschreven worden naar volgend jaar. Wie dat niet lukt kan terugbetaling aanvragen.

Challenge Riccione: nu is Sarissa topfavoriet

Wel Challenge Riccione dus, de wedstrijd aan de Adriatische kust. Favoriete badplaats van heel veel Italianen met een zes kilometer lang zandstrand. Daar dus staan zondag zes Nederlanders aan de start waaronder twee pro’s: Sarissa de Vries en Marion Tuin. Tja, na die grootse prestatie van Sarissa op Gran Canaria (tweede tussen Spirig en Norden in) zal er nu iets meer op de Limburgse topper gelet worden. Maar ze is ervaren genoeg om die druk te weerstaan en haar eigen koers te varen.

Met wie moet Saris zoal rekening houden? Iedere race, die doorgaat kent tegenwoordig een topbezetting. Daar hoeft niet eens een gigantisch prijzengeld tegenover te staan. De wil, de drang om te racen is groter dan het lucratieve karakter. Laura Zimmermann en Carolin Lehrieder vormen een sterk Duitse duo, Alexandra Tondeur is er en Simona Krivankova kan er ook wat van. Maar toch, er liggen goede kansen voor opnieuw een podiumplaats voor onze Nederlandse al is de ene race de ander niet.

Bij de mannen zijn Sebastian Kienle, Giulio Molinari, Pablo Dapena Gonzalez, Pieter Heemeryck, Ruedi Wild, Andrej Vistica, Stenn Goetstouwers en Per van Vlerken namen waar we op gaan letten.

Iron Cowboy James Lawrence versus Ironman

Ironman/WTC liet vandaag ook van zich horen, maar dat om heel andere redenen. Iron Cowboy is zoals we weten lekker bezig met zijn recordpoging om 100 Ironmans achter elkaar te doen. De teller staat op 65, maar hij gaat beslist nog niet met pensioen. Iron Cowboy, oftewel James Lawrence genereert natuurlijk wel veel publiciteit met dit huzarenstukje. Dat was vorig jaar al het geval met zijn 50 hele triathlons, dat wordt alleen maar gekker met de 100 Ironmans, die hij nu wil halen. Om die merknaam dreigt nu een flinke rel te ontstaan. Voor Amerikaanse media staan de 3,8 km. zwemmen, 180 km. fietsen en 42 km. lopen nu eenmaal synoniem aan Ironman. Zelden tot nooit wordt gesproken van Full Distance Triathlon of Classic Triathlon. En Iron Cowboy/James doet er volop aan mee. Er is sprake van enige jaloezie bij WTC lijkt ons, want de organisatie stuurde Lawrence emails waarin Ironman de duursporter vraagt richting pers niet langer hun merknaam te gebruiken. Als voorbeelden noemen ze CNN, Triathlon Magazine en Mens Journaal.

Uit de reactie van James Lawrence valt op te maken dat hij niet onder de indruk is, bovendien niet gestoord wil worden. Hij heeft het druk met andere dingen…..

I don’t want anything to do with you. Stop sending me emails whilst I’m trying to make history doing an Iron Cowboy distance Tri daily. If you have a problem with media coverage of what we are doing and words they use, please contact them. You guys talk about community, inclusion, doing the impossible. Well, you suck at supporting the one dude who’s been a champion for your brand for close to 15 years. I’m done with you. Now if you don’t mind I’ve got another world record to break today. #suckit

Powermannen en vrouwen kruipen uit hun lange coronastop

Challenge gehad, Ironman gehad, dan ook maar eens over Powerman schrijven. Want eindelijk, eindelijk kunnen ook de duatleten aan de bak. De Powerman Mafra gaat zondag door. Mister Powerman John Raadschelders kan zijn geluk niet op. En met hem de duatleten, die afreizen naar de Portugese duathlonstad, waar al vaak grote run-bike-runs zijn gehouden. Zondag kruipen ze weer uit hun schulp na een lange, lange coronastop. Vooral van Nederlandse zijde is men gretig: Daan de Groot, Yennick Wolthuizen, Thomas Bruins en Ann Schoot Uiterkamp. Een pracht-kwartet gaat daar uitkomen tegen onder meer Diego van Looy, Jan Petralia, Alice Hector en Petra Eggschwiler. Maar ook hier: grote kansen op podiumplekken voor Oranje. Het wordt dus een interessant weekend.

SLT Championship Series in september

Zullen we dan ook de Super League Triathlon nog maar noemen. Want ook daar kwamen recentelijk de
toekomstplannen van naar buiten. Er komen in vier opeenvolgende weekends in september zogeheten SLT Championship Series volgens het beproefde concept van ultrakorte triathlons in wisselende volgordes. Maar dit keer niet indoor, maar echt centraal in twee metropolen en twee toplocaties. Ideaal om te doen na de Olympische Spelen, lijkt ons. Rachel Klamer prijkt alvast prominent op het affiche van SLT in haar bekende groene outfit van deze wedstrijdenreeks.

Op 5 september opent Londen de reeks, een week later (het WK-weekend van Almere) zullen de sprintkanonnen een andere Olympische stad aandoen namelijk München. Van 12 gaat het naar 18 september naar Jersey, daar waar het SLT-avontuur in Europa ooit begon. De slotwedstrijd/finales zijn op 25 september in Malibu. Het was al druk in september, het wordt nog drukker. Was wel leuk geweest als Rotterdam er ook bij zat trouwens.

Townsville in augustus 2022

Anderzijds laat de World Triathlon de atleten in september grotendeels met rust. Er zijn bijvoorbeeld geen World Championship Series. Zullen we het rijtje trouwens maar afsluiten met World Triathlon nieuws? Niet helemaal breaking news overigens, want dat Townsville Australië beleefd opschoof naar 2022 toen duidelijk werd dat Almere in 2020 niet het vierde WK Multisport kon organiseren. Laten we ervan uitgaan dat de reeks niet nog eens onderbroken hoeft te worden. Dus begin september alles en iedereen in de Flevopolder en volgend jaar dus Down Under naar Townsville. En het nieuws? Dat waren de data van de Australische topsportweek: van 18 tot 28 augustus. Een jaar later is het dan weer de beurt aan Ibiza.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.