Grote WK weekend begint over paar uur al; Preview WK RBR Aviles; Toppers in Abu aan het woord – WTJ 2073

DONDERDAG – Nog een paar uur en dan begint in Abu Dhabi het eerste van maar liefst drie wereldkampioenschappen dit weekend. Wie had kunnen denken dat in november nog drie mondiale titelstrijden op het menu zouden staan nota bene ook nog op drie locaties. In Abu Dhabi zijn de paratriatleten vroeg uit de veren, want om acht uur (5 uur Nederlandse tijd) begint hun wereldkampioenschap.

Jetze Plat heeft er alvast veel zin getuige onze featureplaat. Hij gaat dan ook voor zijn zesde wereldtitel, een unieke reeks. Welke triatleet kan hem dat nazeggen? Maar goed, eerste nog even doen. Later die ochtend dus om 11.11 uur de mannen WTCS en om 13.11 uur de vrouwen. We spraken onder meer Menno, Donald en Quinty op dat moment onderweg naar de Verenigde Arabische Emiraten. En ook bij Rachel haalden we nog een paar quootjes op. Daarover straks meer.

Want op zaterdag is het tweede WK al, namelijk duathlon of run-bike-run zoals je wilt. Om 13.15 uur zijn de vrouwen aan de beurt, om 16.10 uur de mannen. Het speelt zich allemaal af in Aviles, in het Noordwesten van Spanje ook wel bekend als Asturië. Ervaren wandelaars kennen het van de Camino del Norte in de route naar Santiago de Compostela. Aan wandelen komen de duatleten normaliter niet toe.

 Twaalf Nederlanders in actie op WK RBR

Almere werd dus Aviles, allebei met een A beginnend, allebei zes letters. Eerst maar even de Nederlanders noemen. Daan de Groot komt als enige uit bij de elites-mannen, Ann Schoot Uiterkamp, Sophie van der Most en Karin Nieuwenhuijsen vormen het Oranje-trio bij de vrouwen. Dan zijn er de beloftes/U23. Ook drie talentvolle atleten uit ons land: voormalige bronzen medaillewinnaar Thomas Cremers, Mathijs Weijkamp en Dorian Horsten. Bovendien ook nog drie junioren te weten Timo Feenstra, Mischa Hermans en Valentin van Wersch. Dat er geen meisjes in Aviles zijn, komt deels ook wel door de combinatie met het WK junioren honderden kilometers zuidelijker aan de zuidkust van Portugal in Quarteira. Zoals ook de paratriatleten gek genoeg een keuze moesten maken. Geert Schipper zou bijvoorbeeld een grote kans maken op de wereldtitel duathlon, maar ja dan had Abu Dhabi op een andere datum moeten zitten.

Tien Nederlandse duatleten in de hoofdnummers. Bij de agegroupers doen verder nog mee Marieke Brouwers (F25) en Werner Kranenburg (M45). Maken we kans op medailles? Moeilijk te zeggen. De medaillespiegel zal ongetwijfeld voor de Spanjaarden en de Britten weer het meest gunstig uitvallen, gezien hun grote inbreng in alle groepen.

(Foto: Start2Finish/3athlon.nl)

De Fransman Benjamin Choquert verdedigt zijn titel uit 2019 in elk geval niet. Wel zijn de nummers twee en drie van de partij, respectievelijk Emilio Martin en Angelo Vandecasteele. De Europees kampioen 2018 Yohann le Berre doet mee, maar Daan de Groot is evengoed al eens Europees kampioen Powerman geworden. Toch is het voor de Nederlands kampioen Daan pas zijn eerste WK op deze afstanden na wel twee keer Zofingen.

Van Belgische zijde verder nog Vincent Bierinckx, Arnaud Dely en Jan Petralia. Maar waar dan weer niemand rekening mee houdt, is de Marokkaan Jawad Abdelmoula. Toch winnaar van de World Cup afgelopen weekend in Tongyeong en niet per se omdat hij zo hard zwom. Gevaarlijk outsider dus. Jawad begon twee jaar terug eerst met duathlons, later kwamen de triathlons erbij.

Geen titelverdedigers in Aviles

Bij de vrouwen ontbreekt eveneens de regerend wereldkampioene Sandra Levenez. Dat zou kunnen betekenen dat vice-kampioene Sandrina Illes een plaatsje opschuift. De Oostenrijkse – wereldkampioene in 2018 – krijgt het vast aan de stok met Garance Blaut, nummer drie van Pontevedra 2019. Marion Legrand kan eveneens ver komen, maar dan is ook onze Ann Schoot Uiterkamp niet ver weg meer waarschijnlijk. Melanie Maurer (al is zij meer van het langere werk) en de Japanse routinier in het vak Ai Ueda zijn outsiders. Ueda werd in 2013 winnares van de duathlon op de World Games. En uiteraard hopen we op medailles bij de U23 (is Thomas Cremers na twee bronzen plakken weer in staat op een WK podium te komen?) en junioren. Die junioren zijn trouwens pas op zondagmiddag aan de beurt.

Zullen we ook de wereldkampioenen duathlon van de laatste tien jaar op een rijtje zetten. De vraag stellen is hem beantwoorden.

2011: Roger Roca Dalmau (Spa) – Katie Hewison (Gbr)
2012: Emilio Martin (Spa) – Felicity Sheedy-Ryan (Aus)
2013: Rob Woestenborghs (Bel) – Ai Ueda (Jap)
2014: Benoit Nicolas (Fra) – Sandra Levenez (Fra)
2015: Emilio Martin (Spa) – Emma Pallant (Gbr)
2016: Richard Murray (Spa) – Emma Pallant (Gbr)
2017: Benoit Nicolas (Fra) – Felicity Sheedy-Ryan (Aus)
2018: Andreas Schilling (Den) – Sandrina Illes (Oos)
2019: Benjamin Choquert (Fra) – Sandra Levenez (Fra)

Europe Cup Quarteira

Daar tussen verweven zit in de tijdtabel waarin we steeds van livestream switchen ook het WK junioren in Quarteira, zaterdag om 14 uur de jongens zondag om 8.45 uur de meisjes. En er zijn nog meer triatleten in de Portugese badplaats, want de mannen hebben zaterdagmiddag om 16 uur hun Europe Triathlon Cup race en daarin komen voor ons land uit Victor Goene, Stijn Jansen, Ian Pennekamp en Joey van ’t Verlaat. Zondag om twaalf uur ook diezelfde Cup maar dan voor vrouwen met Kim van ’t Verlaat en Maaike Vooren, die het spektakel in Quarteira mogen afsluiten.

Goed, terug naar Abu Dhabi en onze pre-Olympisch selectieteam. We vroegen hoe het was om zo laat in het seizoen nog te moeten presteren, of het alvast een opmaat is voor de Spelen in Parijs 2024 en welke Road to Paris ligt jullie te wachten. Verder de combinatie lang-kort werk en de verwachtingen voor de race op de Arabische vrijdag-sportdag. Eerst kregen we Menno Koolhaas aan de lijn, daarna Donald Hillebregt en vervolgens ook Quinty Schoens.

Menno:
Vooral laat in het seizoen race. En ook nog niet de laatste,  want ik race nog in Indian Wells 70.3 Ironman, Doordat ik laat begon dit seizoen met racen, pas in mei,  heb ik zeker nog wel de energie om hard te kunnen racen. Voor mij werkt de combinatie tussen kort en lang erg goed. Vooral omdat ik niet teveel op 1 afstand gefocust bent en ook op sommige momenten anders train voor een bepaalde wedstrijd. Ik ga zonder verwachtingen de race vrijdag in. Mijn startnummer zegt al genoeg. Dat ik een tijd niet mee gedaan heb ik zo’n soort wedstrijd. Het is voor mij vooral belangrijk dat ik plezier heb en alles geef in de wedstrijd. Wat daar dan voor resultaat aan vast hangt, zie ik op de finishlijn wel weer. Het is voor mij toch wel weer een beetje opnieuw ervaring op doen op dit niveau korte afstand triathlon. Dat is leuk maar toch ook wel weer spannend. Maar het is een begin voor de weg richting Parijs. Maar vooral weer er inkomen en lol hebben.

Donald:
Ik heb jaren geen WTS mogen starten voor 2021, dus sowieso heb ik hier heel veel zin in! Dit is het niveau waar je wil racen en de plek, het Formule 1 circuit hier, is gewoon mega vet. Na mijn ‘ Road to Tokyo’ is het nu punten pakken om in mei de races binnen te komen, welke nodig zijn voor de kwalificatie voor Parijs 2024. In een WTS zijn een sloot punten te pakken per race, dus gas geven vrijdag! Daarnaast telde Hamburg al mee voor de 2022 WTCS ranking. Lijkt mij een interessant co doel om te kijken waar ik kan eindigen,  volgend jaar in die ranking. Vrijdag startnummer 19,  dat klinkt in ieder geval leuk!
Zoals ik net meldde mei begint de kwalificatie voor Parijs en is het vanaf dan zorgen dat je DE races binnen komt. Afgelopen jaren had ik niet de ranking om alle races met zekerheid binnen te komen. Daardoor was het vaak veel races in korte tijd, wat niet optimaal is voor een wedstrijd. Een beetje een shotgun idee, en hopen dat iets blijft steken. Ik wil meer kunnen toewerken naar races waardoor ik echt optimaal 1 race kan voorbereiden en doen. Meer als een sniper! We zullen zien of dat gaat lukken qua ranking, maar daardoor is vrijdag zeker een stap. Vroeger zou ik ook de Worldcups in Zuid Korea afgelopen weken hebben gedaan. Nu heb ik alles op Abu Dhabi gegooid, tot in voorbereiding in een klimaatkamer om aan de temperatuur te wennen. Dus ben heel benieuwd!
Voor Parijs wil ik in het Relay team zitten, en dat is heel kort werk. Ik denk persoonlijk dat lange werk, dus halves wel te combineren is. Maar voor echt ultieme maximale prestaties op Relay afstanden het niet optimaal is. Een 1500 meter loper is geen goede (halve) marathon loper, daardoor staat in mijn planning nog steeds het ITU circuit en niet langer werk. Dus in mijn plan voor Parijs is het echt specialiseren op het korte werk, met 1 doel: Parijs!
Verwachtingen vind ik lastig, zeker omdat het een WTCS. Normaal is het beat your bib, en ik heb nummer 19. Dus dat zou heel mooi zijn. Maar een paar grote mannen zijn er wel waardoor realistisch dat heel lastig wordt. In hamburg, de laatste WTCS, stond ik na een val van een trap niet optimaal aan de start. Maar toch eindigde ik in de top 30, voor morgen gaan we het zien. Het gaat heet worden en heb echt zin om tot het gaatje te gaan!

Quinty:
Voor mij hoort deze wedstrijd nog bij seizoen 2021. Aangezien ik nog geen off season heb gehad, deze begint pas na deze race. Ik heb na Valencia wel een weekje mogen doen wat ik wilde,  maar toch voelde dat niet als off season,  omdat ik deze race nog had. En niet de minste natuurlijk, mijn tweede WTS. Dus voelde het ook niet goed om off season al te pakken. Dus deze race hoort nog voor mij 100% bij dit seizoen. Vanaf zaterdag even de hele maand november lekker doen waar ik zin in heb. Met veel hapjes, drankjes en vrienden.
Ik heb t/m Valencia 6 weken achter elkaar geracet. Triatlon met wielrennen afgewisseld en dat was heel intens waardoor Valencia net teveel was helaas. Maar ik had nog een goeie 3 weken na mijn weekje vrij om me voor te bereiden op deze race en dat heb ik gedaan d.m.v een koers en ik heb intensief al gewerkt aan mijn zwemtechniek voor zover dat kan in 3 weken.
Ik zelf ben zeker niet echt bezig met Parijs. De eis voor kwalificatie is natuurlijk echt heel streng en wordt moeilijk om te halen eerlijk gezegd. Maar ik wil mijn carrière niet laten afhangen van de Spelen. Als ik wel de Spelen zou halen zou dat super zijn natuurlijk maar mijn carrière is zeker niet minder geslaagd als ik het niet zou halen. Mooie uitslagen in een EK/WK/WTS of grote wielerkoersen is mij ook heel veel waard. Ik heb nu een 2 jarig prof contract getekend met Parkhotel. Annemiek van Vleuten heeft dat geregeld voor me en heeft mijn prestaties in etappe koersen voorgedragen en deze waren goed genoeg dat ze de uitdaging wilde aangaan met me. Het wordt wel een uitdaging qua planning van races en stages maar ik ben ervan overtuigd dat het zeker weten samen kan en dat kruisbestuiving gewoon zeker werkt. En dat wil ik laten zien! Hoe mooi zou het zijn dat ik als Limburgse en als triatleet de kans zou krijgen om bijvoorbeeld de Amstel Gold te mogen rijden, dat zou ik fantastisch vinden.
En ik ben ook wel oprecht trots dat ik mezelf vanaf nu prof triatleet en prof wielrenster mag noemen! Dus mijn seizoen is al redelijk geslaagd, maar morgen is zeker nog even belangrijk en hoop met een mooi resultaat dit drukke en bijzondere te mogen afsluiten!

Rachel was al eerder gearriveerd in Abu Dhabi en reist vandaar door naar haar tweede vaderland Zuid-Afrika. Na een korte rustperiode na de twee fantastische vierde plaatsen op de Spelen in Tokyo deed Rachel niet in Hamburg maar wel de vier lucratieve Super League Series mee. Ze is niet zo goed voorbereid op de nieuwe WTCS-cyclus als op de Spelen in Tokyo. ,,Hoe ik er voor sta weet ik eerlijk gezegd niet, zeker niet zo goed als tijdens de Spelen. Het verbaast me toch wel dat hier een sterk startveld bijeen is, zo laat in het jaar.”

Toch is het wel een van Rachels favoriete races. Ze won de WTS Abu Dhabi in 2018, een zeldzame prestatie voor een Nederlandse triatleet. Bovendien doet ze al voor de zesde keer mee in deze inmiddels World Triathlonklassieker. ,,En toch is het nu echt warm”, laat ze weten. Normaliter waren de Abu Dhabi-races altijd in het voorjaar.

Jorik was door het vele reizen vanuit Spanje, Portugal naar nu Abu Dhabi nauwelijks in de gelegenheid om een praatje te maken. Jorik was overigens ook graag gestart op het WK duathlon, waar hij al eens enkele keren in de medailles viel. Maar de puntenrace richting Spelen komt al weer vroeg op gang, dus is ook de Veenendaler mee naar het oliestaatje.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.