Official Sander met corona in Caorle; Pieterpadjes; Gulf Coast; Vaccinatiebewijs; 3 juli seizoenstart?; Femke wint Maaseik; RTL-docu Tri Almere – WTJ 1858

DINSDAG – Terwijl alle atleten uit Yokohama (mooie ontvangst voor Maya door haar trotse ouders op Schiphol) en Caorle terug zijn in Nederland en de volgende groep alweer vertrokken naar bijvoorbeeld Lissabon, zit top-official Sander Verheuvel nog in Caorle.

En dat is niet zo maar. Sander, als enige Nederlander aangewezen voor de Olympische triathlons in Tokyo, werd op het vliegveld van Venetie positief getest op corona. Dat betekende terug naar het appartement in Caorle en tien dagen in quarantaine. In zijn uppie moet hij daar dus ook de Pinksterdagen nog doorbrengen. ,,Het was een mooie officialklus na zoveel tijd weer eens in het buitenland. Helaas positief getest toen ik op het punt stond naar Schiphol terug te reizen.”

Sander was wel verbaasd, want gedurende zijn verblijf in Caorle was hij uiterst voorzichtig. ,,Overal mondkapje op, afstand houden, desinfecteren. Ben je nog de klos. Maar goed, heb laptop bij e en hotspot op de telefoon. Dus het is best te doen zo. Ik heb verder ook geen klachten.”

Irene, Teun en Addie: bedankt voor jullie Pieterpad-week

Ook in het WTJ nog even de geweldige prestatie vermelden van Addie van der Vleuten, die in zijn Ironman Kopenhagen-shirt, de Pieterberg hoogtepaal aantikte na 78 uur en 10 minuten eerder en 498 kilometer noordelijker te zijn vertrokken in Pieterburen. En of dat nu sneller is dan Wouter, Gerben en Teun, die eerder ook onder de 100 uur doken doet niet heel erg ter zake. Elke Pieterpad-volbrenger levert een mooie prestatie. Teun koos voor de self supported tocht, Addie liet zich begeleiden door een heel team. Maar met of zonder steun: het zijn de twee benen, het lichaam wat het toch moet doen. Gefeliciteerd Teun en Addie en dank Irene, Teun en Addie dat we ruim een week mee mochten genieten van jullie monstertocht.

Stepinski en Hollingsworth winnen IM 70.3 Gulf Coast

Ironmanwedstrijden met louter agegroupers moeten het altijd met minder publiciteit doen dan als de pro’s/elites aan de start staan. In Panama Beach City aan de Amerikaanse Gulf Coast zitten ze daar totaal niet mee. In de vijf jaar dat de organisatoren zich mogen rekenen tot het Ironman 70.3-circus hebben ze geen moment geopperd dat de toppers naar Alabama moeten komen. Met agegroupers kun je ook een leuke race hebben, zo is hun motto. Bovendien zijn ook in zulke wedstrijden slots te verdienen voor het WK IM 70.3.

Zaterdag was de lustrumuitgave amper een half jaar na de vierde (uitgestelde) corona-editie. Bijna 1400 deelnemers aan de start. Slechts eentje slaagde erin binnen de vier uur te blijven: de Amerikaan Jan Stepinski maakte zijn favorietenrol waar. Hij maakte er een lange solorace van en was na 3.51.09 uur klaar om zijn tweede Ironman 70.3-zege in ontvangst te nemen. Eerder won hij de 70.3 IM in Tempe, Arizona waar hij trouwens ook al eens de volledige Ironman won. Een andere aansprekende zege was de Ironman Santa Rosa in 2019. Stepinski’s landgenoten Keith Jackson en John Reed volgend twaalf en dertien minuten later als de nummers twee en drie.

Bij de vrouwen ging Shannon Florea als favoriete van start, maar bij de eindafrekening was Chelsea Hollingsworth haar nog vier minuten te vlug af. Katie Colville volgde een minuutje na Katie Colville, waarmee meteen alle podiumplaatsen ingenomen waren. Beide podia alsmede 95 procent van het deelnemersveld bestond uit Amerikanen.

Vaccinatiebewijs nodig bij Ironman

We blijven even bij Ironman, want op 25 juli gaat als het goed is, de Ironman Lake Placid door. De Winterspelenstad heeft groen licht gegeven voor de Ironman onder een aantal condities: veel minder deelnemers dan normaal mogen aan de start komen en wie er ook bij wil zijn; het kan alleen maar voor degenen, die zijn ingeënt en daar wettig bewijs van kunnen overleggen. De melding komt trouwens uit de toeristensector van Lake Placid, Ironman zelf maakt er nog geen melding van. Ongetwijfeld oefent de toeristensector in Amerika druk uit op de overheid om weer meer (sport-)evenementen toe te laten. Of dit de uitkomst is waar iedereen op zit te wachten, is natuurlijk de vraag. De stad in de staat New York ontving in 1932 en 1980 (Eric Heiden!) de Winterspelen. Ironman Tulsa komt er trouwens ook aan. Behoudens onaangenaam verrassende tornado’s gaan we ervan uit dat het een pracht wedstrijd wordt met onder meer Patrick Lange en Daniela Ryf en het trio Nederlanders Michiel de Wilde, Derk de Korver en Lenny Ramsey. Later deze week uitgebreidere preview op Tulsa.

Is 3 juli pas ons eerste wedstrijdweekend?

Wel/niet doorgaan. Het is elke week weer de vraag die tal van organisatoren zichzelf stellen. Tellen we de NTB-selectiewedstrijden, de zes deelnemers aan de 3e Holland Extreme Triathlon Amersfoort (op 29 mei) en de Virtual Triathlon Aalten even niet mee, dan is het nog minstends tot 19 juni wachten voor de eerste wegtriathlon op vaderlandse bodem wordt gehouden. Dat weekend staan voorlopig Oss/Maasdijk en Rijssen nog op de rol. Gaan ook die onverhoopt niet door, dan schuiven we al op richting 3 juli met onder meer de Frysman en Vathorst Amersfoort. De RIVM-cijfers, de versoepelingen: ze geven een gunstiger beeld dan we lange tijd hadden. Als dat doorzet hebben we nog een mooie sportzomer voor de boeg. In Nederland dan toch. Japan lijkt het juist nu weer heel moeilijk te hebben, maar terwijl we met een schuin oog naar een ogenschijnlijk normaal Eurovisie Songfestival kijken denk ik: dan moet het in Tokyo toch ook kunnen?

De Belgen beginnen zondag al

Zo neigen we ook weleens met enige afgunst de Belgische wedstrijdkalender te volgen, waar afgelopen weekend een zwemloop was en zondag de T3 Team Triathlon Series in Sint-Laureins beginnen. Goed, er zijn nog veel restricties maar er kan toch gesport worden. Het betreft de Boerekreektriathlon met mogelijk ook enkele Nederlandse deelnemers aan het vertrek. De organisatie ligt bij het SMO-Scott triathlon team en daar maken jaarlijks ook enkele landgenoten deel van uit. Afijn, mits iedereen een negatieve PCR-test kan laten zien. De wedstrijd gaat door als prof-triathlon, zoals ook alleen wielerwedstrijden met profs bij onze zuiderburen mogelijk zijn en de goedwillende amateurs helaas nog niet. Want ook die moeten wel ongeveer tot hetzelfde moment in juli wachten vooraleer zij weer ‘los’ mogen. Het wedstrijdaanbod in Belgie krijgt overigens nog een noviteit: in navolging van Beesel komt het Long Course Weekend op 24, 25 en 26 september naar de Belgische kust: Nieuwpoort om precies te zijn. Dat is dan twee weken na Beesel. De Belgische organisator Matthias Lievens is enthousiast geraakt na zijn deelname aan het wervelende Long Course Weekend in Wales een paar jaar terug.

Rankings

Hadden we het zondag nog over de nieuwe Olympic Rankings, als het om het grote geld gaat is tegenwoordig de PTO Ranking maatgevend. Na de Challenge Riccione werd de nieuwe lijst gepresenteerd. Daarin staat Jan Frodeno nog steeds aan kop, gesterkt door zijn zege in Miami en Gran Canaria uiteraard. Alistair Brownlee is de nummer twee, Lionel Sanders is na de Ironman 70.3 St. George de nummer drie met ook meer dan 100 punten. In de top honderd triatleten uit 22 landen, helaas geen Nederlanders. Gelukkig wel bij de vrouwen waar Daniela Ryf de koppositie hernomen heeft van Teresa Adam. Anne Haug staat op plaats drie. Els Visser houdt zich – ondanks weinig wedstrijden – g0ed staande op een 29e plaats. Snel stijgend is natuurlijk Sarissa de Vries dankzij twee fantastische Challenge-races. Ze staat nu 38e. Op het randje van de top honderd komen we Tessa Kortekaas (97e) en Leanne Fanoy (100e). Rankings, die trouwens nog worden uitgesplitst in zwemmen, fietsen en lopen. Sarissa is bijvoorbeeld de ’33e zwemster’, Els de ‘8e fietster’, Sarissa de 55e en in die fiets-top 100 staan zelfs Pleuni Hooijman (96e) en Yvonne van Vlerken (100e) nog. En zo blijkt Leanne Fanoy met een 33e plaats beste loopster, Lenny Ramsey 41e, Diede Diederiks 72e, Sarissa de Vries 74e, Els Visser 76e, Miriam van Reijen 80e en Yvonne van Vlerken 83e. Toch nog even gekeken of op de drie afzonderlijke onderdelen geen Nederlandse mannen staan, maar helaas. Internationaal zijn op z/f/l de koplopers Lukasz Wojt, Lionel Sanders en Kristian Blummenfelt. Bij de vrouwen: Lucy Charles-Barclay, Daniela Ryf en Anne Haug.

Femke Scheepers wint zwemloop Maaseik

Ze deed niet mee aan de selectiewedstrijden in Alkmaar en Sittard, maar op basis van haar zilveren plak vorig jaar in Roermond was dat zo gek nog niet. We hebben het over Femke Scheepers, topzwemster en sinds vorig jaar ook in triathlons actief. Ze koos niet voor die Nederlandse races dus, maar was wel in de Belgische zwemloop van TrisportMnK in Maaseik actrief. Twee bekende winnaars: Ruben Geys bij de mannen – twee jaar terug goed voor de eerste winst op de Triathlon Nations Cup (Bonn/Oud Gastel/Aarschot) en dus Femke Scheepers. De afstanden waren 500 meter zwemmen en 4 kilometer lopen met een tussenpauze erin. ’s Middags gingen in volgorde van de zwemtijden de lopers van start. Leo Michel mocht dankzij zijn 5.47 minuten beginnen, een halve minuut later als zevende gevolgd door latere winnaar Ruben Geys. Die haalde eerst Michel bij en vervolgens Arno Lambrecht die bij het lopen lang op kop lag.

Femkje heeft veel zwemmedailles behaald de voorbije jaren, maar ze was nog niet het snelste uit het zwembad van Maaseik. Lotte Bloemen ging een fractie harder door het bassin. Maar lopend had de Mid-Limburgse weinig moeite om Bloemen achter zich te laten. Uiteindelijk won Femke in 22.52 en was de Vlaamse Astrid van Cauwelaert een halve minuut later de nummer twee. Het podium werd compleet dankzij Sarah Verjans. Rubens partner Birgit Massagé werd vijfde.

RTL 7 brengt Triathlon documentaire

Als triathlon op landelijke televisie komt, dan willen we dat zien. Zondag 30 mei is het weer zo ver. De Challenge Almere-Amsterdam is het evenement waar de meeste Nederlanders de triathlon van kennen. Vraag willekeurig tien mensen op straat over triathlon en zeven zullen er ‘Almere’ noemen. Het RTL-programma Breaking Business zoomt in op onze sport en de bijzondere band met Almere. Het gaat vooral over de volledige afstand en dus komen toppers als Yvonne van Vlerken en Dirk Wijnalda aan het woord. De NTB vervult een rol, legt de groei van de sport uit en Almeerder Tim Moria doet namens onze collega’s van 3athlon.nl een duit in het zakje met zijn verhaal over de betrokkenheid van zijn site bij het evenement in de Flevopolder. Kijken dus op zondag 30 mei om 13.00 uur op RTL-7.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.