De Kleinere Wedstrijd: Dordtse Biesbosch Triathlon (6)

WOENSDAG – Al enkele jaren organiseerde de wedstrijdcommissie van de triathlonvereniging Dordrecht (TVD) jaarlijks de Smulbosloop (en tot enkele jaren geleden ook een Run-Bike-Run) op Hemelvaartsdag, maar in 2023 zal er geen Smulbosloop plaatsvinden.

Echter wel op deze vrije donderdag (18 mei) voor het eerst een triathlon (1/8 afstand). Door het – zonder winstoogmerk – organiseren van dit soort sportwedstrijden willen we als TVD iets terug doen voor andere sporters die wedstrijden organiseren waar wij met veel plezier aan deelnemen. Al langere tijd bestond de wens bij de TVD om een triathlon te organiseren op het eiland van Dordrecht. Deze wens gaat op donderdag 18 mei 2023 (Hemelvaartsdag) in vervulling.

Alle seinen staan op groen. Onder andere de gemeente Dordrecht steunt dit plan. De wedstrijdcommissie van de TVD is enthousiast bezig met de organisatie van deze eerste Dordtse Biesbosch Triathlon. Het plan is om twee wedstrijdseries over de 1/8 afstand (500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen) te houden en aansluitend nog een wedstrijd voor scholieren over de 1/16 afstand. We streven ernaar dat geïnteresseerde atleten zich vanaf januari kunnen inschrijven voor de wedstrijden (via de Nederlandse Triathlonbond) tegen een kostendekkend tarief (ongeveer 32 euro).

Er zal worden gezwommen in de prachtig gelegen Bezinkplas alwaar dus ook het evenemententerrein (incl. wisselzone) zal zijn. Het fietsparcours bestaat uit 2 rondes (van 10 km). Het loopparcours bestaat uit 3 rondes. Met enig geluk kunnen de deelnemers bevers spotten al rennend langs de Nieuwe Merwede.

Tijdschema

De eerste serie 1/8e start om 10.00 uur, de tweede om 12.00 uur en de jeugdserie om 12.15 uur. Het zwemmen is dus in de Bezinkplas, die momenteel de best aangename temperatuur van 18 graden meet. Het fietsen is op een heen- en weer parcours van 10 km. lengte in de Dordtse Biesbosch. Het lopen is via de Nieuwe Merwedeweg naar de Zeedijk, Oosthaven, Oostdijk en zo nog een lus op de Nieuwe Merwedeweg. Rondje van 2,5 km.

De Biesbosch ontstond zo’n 600 jaar geleden als gevolg van de Sint Elisabethsvloed van 1421, die maar liefst 72 dorpen verzwolg. Ook Dordrecht had flink te lijden onder deze watersnood, waar volgens de overlevering wellicht 100.000 mensen verdronken.

Slikken en gorzen

Het hele landschap veranderde met de Biesbosch als fraai slikken- en gorzengebied tussen Brabant en Holland. Inmiddels is het Nationaal Park de Biesbosch een zeer populair natuur- en recreatiegebied met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. In 1994 kreeg het de status van nationaal park. Een deel van de polder de Biesbosch is in 2016 omgevormd tot natuur- en recreatiegebied De Nieuwe Dordtse Biesbosch. Daar wordt deze primeur gehouden. Uniek, want niet eerder waren er triathlons in Biesbosch-wateren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.