Swimrun Leiderdorp; RBR Bellegem; VAn Houtem wint Infinitri Spanje; MightyMan; Lake Biwa – WTJ 3096

WOENSDAG – Was het zaterdag nog zwemmen, fietsen en lopen geblazen in Zierikzee, vanaf zondag 1 oktober valt bij de resterende Nederlandse evenementen voor 2024 tenminste 1 onderdeel af. Zondag bijvoorbeeld was de Swimrun van Leiderdorp.

Swimrun voor Luc en Irma

Vorig jaar als proef op een doordeweekse avond gehouden, nu op zondag. Anders dan een zwemloop of aquathlon zijn het niet de twee onderdelen keurig achter elkaar. Nee, de Swimrun ging over een afstand van 7 kilometer en dat verdeeld over zes keer zwemmen en zeven keer lopen. Bij een swimrun mag je allerlei hulpmiddelen gebruiken, maar alles waarmee je start moet ook weer over de finish komen. Je kunt dus een pull buoy meenemen om je ‘zware’ schoenen te compenseren tijdens het zwemmen, of bijvoorbeeld paddles. Maar dat hoeft allemaal niet. De duo’s blijven de hele race bij elkaar.

De Swimrun trok zo’n 50 deelnemers. De winst ging naar Luc Steijvers in 49.47 minuten. De nummers twee en drie volgden op respectabele afstand: Wouter van Catz en Alexey Peskov waren het. Snelste vrouw was Irma Kolk in 1.03.30 uur. Daarna volgden Robin Kromwijk en Noortje Vonk. Het snelste duo werd gevormd door in elk geval Hans Kiers met nog een persoon. Samen deden ze er 1.01.54 over. Leuk evenement wat nog best mag groeien.

Run-bike-run Bellegem voor Thibaut en Camille

Bij de zuiderburen stond ook nog een wedstrijd op het program: de duathlon van Bellegem. De Europees crosskampioen duathlon en tweevoudig Bellegem-winnaar Thibaut de Smet was opnieuw niet te kloppen. Hij bleef als enige binnen het anderhalf uur. Elias van Landegem en Michiel Stockman waren de nummers twee en drie. Het was al weer de zesde seizoenzege voor Thibaut, broer Nicolas werd vijfde en snelste belofte. En zelfs winnares Camille Roman is ‘incrowd’, want zij is de vriendin van Nicolas. De 19-jarige verraste de veel ervarener Liesbeth Verbiest. Brons ging naar Ionela Lecoeuche. Beste Nederlander was Jordy Meerman op de 38e plaates, tevens zevende M40. Mario Poldervaart liep aanvankelijk nog goed mee in de kop van de race, maar stapte op de fiets af.

Infinitri hele voor Timothy van Houtem

Nog meer Belgische verhalen, waar we mee aan komen. Behalve de Ironman Barcelona was er nog een hele triathlon in Spanje. De Infinitri in Peniscola bestond als 113 al langer, maar kreeg er dit jaar een 226 bij. Een hele dus en die werd prompt gewonnen door de Belg Timothy van Houtem. Spaanse wedstrijden doen hem goed. Hij won bijvoorbeeld al twee keer de Challenge Madrid, ook een hele.

In de toeristische Pausenstad aan de Middellandse Zee en zwemmen rond de 14e Eeuwse burcht zette de Roosdaalnaar een eerste parcourstijd neer: 8.33.22 uur. De Spanjaard Ander Irigoyen Egia was als tweede klaar in 8.49.35 en de Brit Cameron Keast haalde brons op in 9.14.50 uur. Acht vrouwen aan de start in een totaalveld van 103. Het podium kleurde geheel rood-geel-rood met Maria Jesus Diaz Martin in 12.03.08, Claudia Adriana Gallina in 12.14.31 en Denise Alvarado in 12.19.00.

Mightyman

Resteren uit afgelopen weekend nog een paar halve triathlons. De MightyMan Half in het Amerikaanse Montauk bijvoorbeeld, waar vorig jaar Nederlander Wouter Hazenberg nog tweede werd. Hij deed dit keer niet mee. De zege ging voor de tweede keer naar de Amerikaan Matthew Raske in 3.49.34 uur. Harrison Desio en Mark Spottiswood waren de nummers twee en drie, maar wel liefst op 23 minuten achterstand.

Ook de spanning bij de vrouwen verdween snel. Katherine O’Brien won afgetekend in 4.56.11 uur, Catherine Baisley en Meghan Corbesero waren de nummers twee en drie. Enige Nederlandse deelneemster werd achtste.

ZONDAG 1 OTKOBER: MIGHTYMAN, MONTAUK (USA)
V:
8.Alexa van Komen 6.13.18 (2e F19)

Aziatische halve triathlons

De Bergman is een halve triathlon in India, een van de weinige wedstrijden daar in open water. De race is in de omgeving van Kolhapur en net als vorig jaar was de in India werkende/wonende Nederlandse Corina van Dam tweede. De winst ging naar Sierra Winters, een Amerikaanse die met een Indiase Bollywood-acteur getrouwd is. Tijden: 5.30.38 en Corina 6.28.24 uur. Bij de mannen ging de winst naar de Duitser Michael Lehnig in 4.31.45. Een half uur later werd Vikramsinh Ravindra Kadam uit India tweede.

Op naar Japan, Lake Biwa. In de begintijd was hier de eerste Ironman Japan. Het parcours leverde in 1989 zelfs een wereldrecord op voor triathlonlegende Dave Scott. De Amerikaan legde de 3,8 km. zwemmen/180 km. fietsen en 42 km. lopen af in een magische tijd van 8.01.32 uur. Dat was zo’n tien minuten sneller dan Axel Koenders eerder dat jaar in Roth. Toch werd er getwijfeld aan de tijd van Scott, want hij zou bij het fietsen constant een hoge (wind vangende) voorrijwagen voor zich hebben gehad. Tja, ook toen werd er al beetje gegoocheld met eindtijden op de Ironman-distance.

Cameron Brown

Afijn, jarenlang was Lake Biwa triathlonloos, tot er in 2021 nieuwe initiatieven kwamen. Vooral nog Japanners, die de wedstrijd op de eerste oktoberzondag aandoen al was een andere tri-legende Cameron Brown er ook. Hij doet vaak Japanse wedstrijden. De overwinning ging naar Tsukasa Hisayama in 3.41.17 en naar Mayo Onishi in 4.03.08 uur. Titelverdedigers Tsubasa Morita en Maiko Ota werden tweede en derde. En Cameron? Die finishte op z’n 52e als zeventiende in 4.05.41 uur. Niet gek op een totaal van 586 deelnemers.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.