Richard Murray gaat zaterdag zijn eigen triathlon doen…in het Olympisch dorp…mits iedereen zich aan de regels houdt natuurlijk – WTJ 1962

DONDERDAG – Het moeten rare dagen zijn voor Richard Murray daar in Tokyo. Eerst meelopen in de openingsceremonie met het Zuidafrikaanse team en intussen bekend maken dat de individuele race voor de sympathieke triatleet te vroeg komt. Een openhartige boodschap, die bij iedereen aankomt. Zeker ook omdat Richard door zijn relatie/later huwelijk met Rachel Klamer ook een beetje meer van ‘ons’ is dan de gemiddelde buitenlandse deelnemer aan de Spelen. Ze wonen immers in Beuningen in ons land, als ze tenminste niet onderweg zijn de wereld over naar de wedstrijden. Richard geeft tegelijk aan dat ie ontzettend veel zin heeft om op de Olympische zaterdag voor zijn land uit te komen op de Mixed Relay.

Tweede: Henri Schoeman exit

Dan het tweede moment voor Richard. Het plotse uitvallen van Henri Schoeman tijdens het looponderdeel van de mannenwedstrijd. Naar later bleek niet omdat hij geen kans meer maakte op een medaille (zoals in Rio het geval wa), maar vanwege een stressfractuur. Een dag later blijkt dat herstel meer tijd gaat vergen dan komende zaterdag. Omdat de Zuidafrikanen naast Gilian Sanders, Simone Ackerman en Richard Murray voor Henri Schoeman geen reserve hebben klaar staan of kunnen laten invliegen, trekt TeamRSA zich terug van de Mixed Relay.

Derde: blijdschap en trots om/op Rachel

Het derde moment voor Richard is het geweldige nieuws wat hij ergens in Tokyo moet hebben gevolgd toen zijn vrouw Rachel als vierde over de finish kwam. Wat moet hij trots geweest zijn, wat is het jammer dat ze dat moment niet onmiddellijk samen konden delen. Al moet gezegd dat Rachel wel even bij moest komen uiteraard. Een gepijnigd lichaam lag horizontaal op de blauwe matten na de finishzone. Bezorgde Japanners namen haar per rolstoel uit de finishzone vandaan. Maar een half uurtje later kwam ze weer op en top opgeknapt de in groten getale verzamelde Nederlandse pers te woord staan. Prachtig hoe alle kranten er uitgebreid bij stil stonden (ook bij Maya’s elfde plaats overigens) en hoe in de trailer van Studio Sport nog een paar dagen de prachtfinish van Rachel met een jubelende Herbert Dijkstra te zien was.

Vierde: dan maar uitbundig het leven vieren

Het vierde moment was dat Richard zaterdag terug naar Nederland vliegt en daarna door naar Kaapstad om eindelijk zijn familie weer eens te zien. Maar als er een ‘party’ gevierd kan worden dan zou de sportman helemaal los gaan, zo gaf hij op zijn socials aan.

Vijfde: change of plans, Richard doet een eigen triathlon in Olympisch dorp!

Het vijfde moment is de boodschap dat Richard Murray zaterdag voor het eerst na zijn laatste race, nu in Japan zijn eigen triathlon gaat houden in het Olympisch dorp. Dat lukt mits iedereen zich strikt aan de regels houdt. Vandaar zijn oproep wederom via Instagram etc. We plaatsen hem hieronder. Het is een triathlonweek die Richard en Rachel zich sowieso nog lang zullen heugen:

RD Murray is in Tokyo Japan. 41 min · Okay , so it’s OFFICIAL . I’m doing my own Triathlon here in the @olympics Village saturday at 5pm here in @tokyo2020 . We wil try to get it live on my youtube channel . We are limited in what’s possible , but I felt the need to pull my trisuit on and actually DO a triathlon for the first time in almost a year ! I need full support for what may be the first ever solo triathlon at the Games 🤣 Meting Point will be – The Olympic Rings , in athletes Village , you need to keep distance and wear masks at all times please . Also keep to your country if possible as well . Safety first . More info coming soon 😝 It will not be a closed course , and I will not take responsibility for anyone falling haha . If any triathlete wish to partake , you may arrive ready at 4:50pm sharp , in trisuit and usual gear.

Dat betekent dat het Olympisch triathlonfeestje dus nog een paar uur langer gaat duren. We hebben Ruud alvast gevraagd of Eurosport er nog een uurtje zendtijd voor vrij kan maken. 😉

Alpe d’Huez Triathlon

Intussen volgen we met een schuin oog de verrichtingen van alle triatleten in de long distance Alpe d’Huez. Altijd mooi om te zien hoe sommige triatleten prima tegen een berg op kunnen fietsen en anderen de grootst moeite hebben. Het lopen is begonnen met de Fransman Clement Mignon en de Zwitserse Emma Bilham aan de leiding. Erik-Simon Strijk kwam als 37e van de fiets en Els Visser ligt momenteel op een zevende positie. Straks meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.