Clement Nignon wint op Alpe d’Huez zijn derde halve tri dit seizoen; Emma Bilham sterkste vrouw; Erik-Simon Strijk 33e, Els Visser 5e – WTJ 1963

DONDERDAG – Zo Hollands de Berg dinsdag was tijdens de duathlon, was ie vandaag niet. Roos Tji noemde het trouwens al de ‘Hellas-berg’, daar konden we ons na de daverende overwinningen van Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp geheel in vinden. De vertiende editie van de Alpe d’Huez long distance triathlon werd bij de mannen gedomineerd door de Fransen. Beste vrouw was de Zwitserse Emma Bilham, die onverwachts nog de meeste tegenstand kreeg van de Spaanse Marta Sanchez. De Nederlandse pro’s gingen in dit Alpengeweld ten onder. Erik-Simon Strijk was op de 33e plaats beste Nederlander, maar toch wel op 50 minuten van de Franse winnaar Clement Mignon: 5.39.09 om 6.32.00 uur. Bij de vrouwen fietste Els Visser korte tijd op een derde plaats om vervolgens terug te zakken naar de zevende positie. Wat er precies is gebeurd waardoor Els zoveel verval kende, weten we nog niet.

Clement Mignon: de man in bloedvorm

De overwinning dus voor Clement Mignon, toch wel de favoriet. Dat de pas 22-jarige triatleet van Trinergy in bloedvorm verkeerd bewees hij al met winst in de halve van Cagnes sur Mer, maar vooral de zege in de Ironman 70.3 van Andorra waar hij o.m. Cameron Wurf versloeg maakte indruk. Er is trouwens nog een Clement Mignon in Frankrijk, zes jaar ouder. Maar hij houdt het bij zwemmen, al is deze Mignon daar zo goed in dat hij nu op zijn tweede Olympische Spelen acteert.

Nummer drie komt voor Hellas uit

De tweede plaats in Alpe d’Huez ging naar Leon Chevalier. Hij had vier minuten achterstand op Mignon, die alleen bij het zwemmen de later als vierde gefinishte Etienne Diemunsch voor zich moest dulden. Brons ging naar Nathan Guerbeur, nog een Fransman maar wel uitkomend voor Hellas Utrecht. Zo zijn de rollen eens omgekeerd. Meestal komen buitenlandse triatleten immers voor de lucratieve Franse triathlonclubs uit, maar Nathan was in het Utrechtse Hellas-pak verschenen. Erik-Simon kwam niet echt lekker in de wedstrijd. Rond de 35e plek uit het water en ook bij het fietsen en lopen niet veel posities gewonnen. Feit is dat hij in juni nog met rugproblemen kampte en daar misschien op de steile klim weer last van kreeg.

Emma Bilham superieur

Beste vrouw was Emma Bilham. Voor de Zwitserse was het haar tweede zege in deze wedstrijd. Eerder was ze in 2018 al de beste, toen in 6.51 uur. Nu in 6.29 uur. Maar het parcours was dus anders en korter. Voor Bilham was het trouwens al haar 14e internationale zege op een halve triathlon, met name in Frankrijk en Spanje oogst ze flink. Marta Sanchez moest bij het lopen buigen voor Bilham, maar bleef wel Alexandra Tondeur voor. De Belgische kwam nog dapper terug maar strandde op drie minuten van de Spaanse. Voor Alexandra het tweede brons in twee dagen Alpe d’Huez. Ook Ann Schoot Uiterkamp deed de dubbel. Bij het zwemmen lag ze genadeloos ver achter (22 minuten op Bilham bijvoorbeeld), maar daarna draaide ze nog een lekkere race en kwam ze nog tot op zeven minuten van Els Visser Eerste Nederlandse was wel Els Visser, die na 7.07.46 uur als zevende de finish bereikte, zo’n 36 minuten verloren dus op de winnares. Els verloor zo’n elf minuten op de sneller loopsters, maar de wedstrijd lag na het fietsen al min of meer in een beslissende prooi. Tevoren had Els al aangekondigd dat het geen eenvoudige klus ging worden en dat was zeker geen understatement. Zaterdag is ze trouwens al weer in Maastricht om daar de persconferentie voor de Ironman 70.3 bij te wonen. Maar eerst even bijkomen van de loodzware inspanning.

Ann Schoot Uiterkamp volgde direct na Els als achtste in 7.14.50

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.