Dubbele Nederlands/Almeerse winst Joost Friderichs en Silke de Wolde op eerste dag The Championship Samorin; Preview Davos, Zell, Hamburg – WTJ 1983

VRIJDAG – Het eerste Nederlands succes in Samorin is daar. Hoewel er morgen bij de PTO Collins Cup nauwelijks Oranje aan te pas komt, was de winst van Joost Friderichs op de Olympische afstand vandaag toch een mooie opsteker. De Almeerder is mee met de delegatie Challenge-vertegenwoordigers uit de Flevopolder en pikte en passant deze wedstrijd mee. Het succes werd nog groter toen stadsgenote Silke de Wolde eveneens als eerste over de finish kwam.

Als vierde kwam het jonge talent uit het water, maar al bij het fietsen nam Joost de leiding over om ze ook niet meer af te staan op de tien kilometer hardlopen. De tweede plaats ging naar de Slovaak Marek Smetana, die 5.45 minuut achterstand had. Brons was er voor de Oostenrijker Oliver Schmich al bijna op tien minuten. Een betrekkelijk eenvoudige zege dus nog.

 

Silke – vorige week nog vijfde (en zilver U23) op het NK in Leiderdorp – had een nog grotere voorsprong op haar concurrentes. Pas op 9 minuten volgde de Slovaakse Tatiana Rakytova, derde werd de Tsjechische Adele Kuzelova. Maar tegen de enige twee Nederlandse deelnemers hadden de Slovaakse, Tsjechische, Oostenrijkse en Italiaanse deelnemers niks in te brengen.

Nu we daar toch mee bezig zijn, maar gelijk even door met Samorin, dit jaar ook al wel het ‘Kona’ van de triathlonsport genoemd. Qua decor gaat elke vergelijking mank, maar qua topatleten? Mede dankzij de samenwerking met PTO weet Challenge dit weekend vrijwel alle grote namen naar Slowakije te trekken. Ruud gaf donderdag al de teams weer en ook de loting van de Collins Cup, dus dat spektakel laten we even buiten beschouwing. Is trouwens morgen/zaterdag vanaf 13.00 uur tot vroeg in de avond live te zien op Eurosport. Het deskundige commentaar bij de beelden van die Battles komt van Ruud met naast hem voormalig toptriatleet Edo van der Meer. Spektakel gegarandeerd.

Gaat Sarissa voor haar derde Challenge winst?

Nee, hier gaan we even naar de zondag. Naar waar het op het Slowaakse sportcomplex allemaal mee begon: The Championship Samorin. De vijfde editie. Wist je trouwens dat de eerste gewonnen werd door Evert Scheltinga en dat Mirjam Weerd toen tweede werd? Daarna won Lionel Sanders twee keer en was Sebastian Kienle de laatste winnaar. Mirjam moest Helle Frederiksen voor laten gaan, vervolgens was het drie jaar op rij Lucy Charles.

Grote vraag is: kan Sarissa de Vries de eerste Nederlandse winnares worden van The Championship? Dan moet ze afrekenen met Lisa Norden, Fenella Langridge, Lucy Hall, Judith Corachan, Sara Svenks en Sara Perez Sala. Carolin Lehrieder, Katrien Verstuyft en (beetje Nederlands ook) Leanne Fanoy. Bij de mannen geen Nederlandse pro’s. Wel een hele trits kanshebbers: Michael Weiss, Frederic Funk, Andreas Dreitz, Magnus Ditlev, Florian Angert, Thomas Steger, James Teagle, Richard Varga, Jesper Svensson, kersvers Belgisch kampioen Stenn Goetstouwers en oud-Ironman Maastricht winnaar Igor Amorelli. In totaal doen 15 Nederlanders mee aan The Championship.

Challenge Davos met Spirig

Overigens ‘beconcurreert’ Challenge zichzelf dit weekend een beetje, want op zaterdag is de race in het Zwitserse Davos. En ook dat startveld is best aardig met de Brit Thomas Bishop en de Zwitserse voormalig Olympisch kampioene Nicola Spirig als voornaamste blikvangers. Van Nederlandse zijde staat Matthew de Vroet op de pro-startlijst, maar de man uit Maarssen (deze zaterdag ook een wedstrijdje) ontbreekt vaak op het appel. De Italiaanse Giorgia Priarone staat trouwens zowel in Davos als Samorin op de startlijst. Zou wel een aardige stunt zijn als ze beiden deed. Onder de agegroupers zeven Nederlanders waaronder Lars de Gans, Mark Gordijn en Willem Derks.

Grappig is wel dat op de website van Challenge Davos wordt vermeld dat er ‘slots’ te verdienen zijn voor The Championship Samorin, die dus een dag later plaats heeft. Maar deze kwalificatie zal wel gelden voor Samorin volgend jaar, als weer na de oude datum in mei wordt terug gegrepen. We gunnen Davos overigens wel een fijne race. Vorig jaar was het een van de eerste grotere wedstrijden, waar iedereen vol enthousiasme heen trok, maar moest de boel vanwege het enorme noodweer worden afgeblazen.

Ironman 70.3 Zell am See met Evert en Joost

Wat stelt Ironman daar dit weekend tegenover? Welnu de Zwitserse tegenhanger van Challenge Davos moet Ironman 70.3 Zell am See worden. De race met onder andere Evert Scheltinga en Joost Somsen in de gelederen. Zij nemen het op tegen Jan Stratmann (laatste winnaar halve Klazienaveen), Domenico Passuello, Till Schramm en topduatleet Yohan le Berre. Ook hier weer een dubbel, want Carolin Lehrieder voert het veld in Zell am See aan, maar heeft zich ook aangemeld voor Samorin (?) Els Visser laat de race lopen vanwege een hardnekkige blessure, die haar helaas ook van het WK Almere houdt. Topfavoriet in het Zwitserse wintersportoord is overigens Laura Philipp, de Europees kampioene Ironman-afstand. Chantal Cummings en Anne Reischmann zijn ook kansrijk.

Ironman 70.3 Duisburg met Kyra

Op naar Duitsland voor twee internationale wedstrijden van het IM-label. Duisburg is de halve/70.3. Aan de start: 69 (!) Nederlanders onder wie Maastricht-winnares Kyra Meulenberg. Duyisburg is een agegroup-only wedstrijd. Ironman Hamburg is dat voor de mannen ook. Op de pro-list bij de vrouwen prijken als voornaamste kandidaat-winnaars: Lauren Brandon, Manon Genet, Svenja Thoes, Renee Kiley en….Leanne Fanoy (ook Leanne heeft dus dubbel geboekt), maar het wordt nog gekker: startnummer twee is voor…..Carolin Lehrieder. Gaat zij zich in drie stukjes splitsen dit weekend?

Er is nog veel meer dit weekend, zoals de Belgische wedstrijden in Viersel (Triathlon Nations Cup) en Deinze 111. We hebben nog Bundesliga’s, Amerikaanse 70.3 Ironmans, Knappenmann, XTerra’s enzovoorts. Maar die zien jullie vanzelf vanaf zondagavond wel voorbij komen.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.