Het deerde niemand in Nieuwkoop dat er geen NK was: geweldige race; Waalwijk/Groningen/Markelo – WTJ 2900

ZONDAG – De 39ste Triathlon van Nieuwkoop is gewonnen door Els Visser en Menno Koolhaas. Na een geweldige wedstrijd wisten zij deze op hun naam te schrijven. Weliswaar geen Nederlands Kampioenschap, maar niemand die het eigenlijk ook maar iets deerde. De titel ‘Nieuwkoops Kampioen’ bleek net zo mooi. De lachende gezichten waren in overvloed aanwezig.

Dames eerst

De wedstrijd begon met die van de dames. Zij gingen namelijk om 10.30 uur als eerste van start. Daar waren de ogen het meeste gericht op Els Visser en Marlene de Boer. Voor het eerst stonden deze twee Nederlandse topatleten rechtstreeks tegenover elkaar. Het was echter Maaike Vooren die de leiding pakte bij het zwemmen en dan ook als eerste uit het water kwam. Ze had een voorsprong van anderhalve minuut op Marlene de Boer en twee minuten op Els Visser.

 

34,5 minuut na de dames was het de beurt aan de heren om van start te gaan. De eerste dames zaten toen al even op de fiets. Direct vanaf de start was het Menno Koolhaas die de leiding nam. Hij kreeg Janne Englebert met zich mee en zij kwamen als één en twee het water uit. Jorik van Egdom volgde op anderhalve minuut op plekje drie. Daarachter zat een behoorlijk grote groep, met onder andere Pim van Diemen en Joost Friderichs. Joost Somsen moest toen al wat meer tijd toegeven.

Fietsen

Op de fiets was het Els Visser die bij de dames direct de kop over wist te nemen en Marlene de Boer en Maaike Vooren dus achter haar liet. Na het fietsen had Visser een voorsprong van een goede drie minuten op De Boer. Vooren was op dat moment al verder weggezakt en kwam op tien minuten achterstand de wisselzone in, met in haar kielzog ook Dieuwertje Bax, Sophie van der Most en Janien Lubben.

Bij de mannen ging Menno Koolhaas als eerste de fiets op. Het lukte hem niet om als eerste terug te komen in de wisselzone. Onderweg had hij te maken met de nodige pech. Verloor een bidon, kreeg zijn pak niet dicht en moest daardoor ook nog een keer stoppen. Mede daardoor was het de rappe Pim van Diemen die als eerste terugkwam in de wisselzone na het fietsen.

Joost Somsen had plek twee overgenomen en Koolhaas bezette plek drie. Wel alle drie dichtbij elkaar. Ook daarachter was een mooiste strijd gaande voor de top 10-plekken, met Steff Overmars na het fietsen op plek 4 en Jorik van Egdom op plek 5. Het verschil in de hunt (jaagstart van 34,5 minuut zijnde het verschil tussen vrouwen- en mannenwinnaar vorig jaar, om de Gees Veenboer bokaal) was na het fietsen overigens 19 minuten in het voordeel van Visser t.o.v. Van Diemen. Zuur was overigens de val van Jesse van Hulst, die op plek 5 reed toen hij letterlijk de wedstrijd uitviel.

Lopen

Tijdens het looponderdeel werd langzaam maar zeker steeds duidelijker dat de mannen het wat de hunt betreft niet zouden gaan redden om de dames terug te halen. Het uiteindelijke verschil aan de finish was vijf minuten in het voordeel van de eerste dame. Die strijd bleef wel spannend, want Marlene de Boer liep steeds iets verder in op Els Visser. Laatstgenoemde hield uiteindelijk 33 seconden over op haar naaste belager en pakte zodoende dus de winst bij de dames en de Gees Veenboer Bokaal. Dieuwertje Bax wist uiteindelijk Maaike Vooren te kloppen in de strijd om plek drie.

Maaike Vooren en Sophie van der Most maakten de top vijf vol. Marleen Haakma was snelste F50 op een 13e plaats. Aafke Willemsen was snelste F40 op een 15e plaats. Annemarie Arkema was snelste F60 op een 53e plaats.

Mooie reactie van Els na afloop:

Super blij om vandaag de winst in mijn thuisland te pakken en met die NK (Nieuwkoop) titel naar huis 🏆! Ik vond het geweldig om te racen voor mijn thuis menigte, de Nederlandse energie te voelen en alle steun en proost te krijgen! 🧡🇳🇱Bedankt aan alle organisatoren en vrijwilligers voor dit mooie evenement. Ook een speciale dank aan de Gees Veenboer bokaal. Het is een leuk element om tegen zowel vrouwen als mannen te racen, en de bonus wordt zeer gewaardeerd 💰.

Bij de mannen was het Menno Koolhaas die in het eerste rondje lopen de koppositie alweer terug kon pakken. Hij liet Pim van Diemen en Joost Somsen vrij rap zijn hielen zien, liep steeds iets verder uit en trok zodoende de zege naar zich toe. Van Diemen en Somsen maakten het podium compleet. Daarachter liep de verrassing van de dag, Limburger Giel Meesen, naar plek 4. Marijn Markusse maakte de top 5 compleet. Jorik van Egdom, die lange tijd op plek 4 liep, moest bij het ingaan van de laatste ronde jammer genoeg uitstappen, omdat de tank leeg was.

Ook vijf andere mooie namen, die de tot tien compleet maakten. Joost Friderichs liet zien dat hij het langere werk steeds meer beheerst. De Almeerder werd zesde. Thomas Cremers was de nummer zeven en Christiaan Solleveld acht. Pascal Franken en Stefan Overmars maakten de top tien vol. Snelste H50 was Dirk Wijnalda op een 14e plaats, snelste H40 was Erik van den Haak op een 16e plaats, snelste H60 was Menno Iedema op een 58e plaats, snelste H70 was andermaal Hans van der Linden op een 177e plaats. Of zij ook allen Nederlands kampioen hadden geworden?…..we zullen het nooit weten.

De open serie werd gewonnen door Pim van der Zwet (zou op het NK 71e geworden zijn) en Madeleine van der Giesen (goed voor een 34e plaats mits ze aan het NK had deelgenomen). Snelste trio was het team Pascal Bus.

Tanis kwart triathlon Waalwijk

In Waalwijk was het zondag ook prijs met de Tanis Triathlon. De kwart werd gewonnen door Ben Muller voor Laurens van Wanrooij en Carlo van den Bergh en bij de vrouwen Annika Spronk, Heleen van Keulen en Anne van Drumpt in die volgorde. De masters deden het in de top tien goed, want Annika is F40 en Carlo en Heleen F50. Moreno Dona en Menno van Dijk maakten de top vijf compleet.

Ben Muller volgde zichzelf op als winnaar, Annika Spronk was de opvolger van de vorig jaar veel te vroeg overleden Marieke de Leede, lid van TV De Langstraat. Uiteraard werd hier in Waalwijk nog bij stil gestaan.

Lars van der Eerden en Elena Ecker wonnen de sprint. Lars klopte Mike van Beek en Jeroen van der Horst. Elena versloeg Maud Golsteyn en Jeannette Smelt. Maarten de Vries van DSZ Wave won de 4e Divisie Teamcompetitie-triathlon, waar Waalwijk voor het eerst op had ingeschreven. Jan-Jouke Mulder van TV Arnhem 3 op een tweede en Milo Janssen van de organiserende vereniging TV De Langstraat op een derde plaats. In het teamklassement was Triathlonwinkel/Triathlon Training Academy met Guy Florack, Martin Smeets en Peter Zijlstra het sterkst. Tweede was thuisploeg TV De Langstraat en derde Triple Hop uit Weert. Gezelligheid troef bij deze 4e Divisionisten.

De 1/16e afstand werd gewonnen door Noud Dammer en Fenna Bekkers. De 1/32e door Dirk van Alphen.

Speedman Groningen

De Speedman Groningen was eveneens zondag. De kwart afstand werd gewonnen door Tristan Dik voor Hessel Wijnja en Laurens de Kroon. De top drie bij de vrouwen was: Nienke Vlak, Olga Elling en Mariska de Winter. Winnaars van de 1/8e waren Huub van den Brink en Kyra Brouwer. Ook hier Teamcompetities. De 2e Divisie mannen had als top drie Cornelis Scheltinga (Aquapoldro), Bjorn Vennema (De Dolfijn) en Maarten Borsten (TVH). De 2e Divisie vrouwen: Marleen Meij (Argo0, Lieke Hegeman (TriAmi) en Esther Vinke (Hellas). In de teamuitslag is Triteam Groningen de baas met David Scheffer, Felix Imbery, Remi Thus en Jouke Jansen in de gelederen. Aquapoldro en De Dolfijn worden twee en drie.

Teamcompetitie met Mirjam Weerd

Bij de vrouwen winst voor Hellas 3 voor Aquapoldro en Argo. In het winnende team zaten Esther Vinke, Irene Menkveld, Myra Smulders en Roos Tji. In het team van Aquapoldro kwam Mirjam Weerd uit. Leuk hoe veel triatleten op een andere niveau toch lekker bezig blijven.

De 3e Divisie Noord was ook in Groningen. Bij de mannen bestond de top drie uit Dennis Harbers (De Dolfijn), Ferdie Witvoet (Triteam Groningen) en Jeroen Hagen (Aquapoldro) en bij de vrouwen uit Helga van Hamersveld (Utechtse Heuvelrug Team), Linde van Langen (Triteam Groningen) en Lewis Zwart (TV Almere).

In het dagklassement teamcompetities ging de zege naar Aquapoldro 2 voor De Dolfijn 4 en Triteam Groningen 4. Het winnende team bestond uit Jeroen Hagen, Hinke van Wezep, Steven van der Weij en Martin Opiszak. Het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team pakte de teamzege bij de vrouwen met Helga van Hamersveld, Susan Lanooij en Femke Tabak. Tweede en derde waren TVH en Hellas 4.

De HIS-serie ging naar Dick van Dijk en Anna Bulsing. Al met al kreeg de Speedman weer heel wat triatleten richting het fraai gelegen recreatiegebied Kardinge/Groningen.

Hof van Twente Triathlon Markelo

Tot slot de Unive Oost Hof van Twente Triathlon te Markelo. Tim Jongman uit Enschede won voor Remko Siers en Rens van Beek. De eerste twee masters, zoals er maar liefst zes H40 in de top tien stonden. En dat toch op een 1/8e afstand. Bij de vrouwen was het Hengelose Jasmin Siersema, die 3,5 minuut sneller was dan Anne-Wil Beekman-Veldman en Charlotte Meijers deed er nog twee minuten langer over. Charlotte werd wel Twents kampioene, zoals Max Nijhuis dat bij de mannen werd. Freddy Rosink keerde terug als de nummer 127 in de einduitslag. Op het mooie getal van 226 deelnemers lang geen slechte terugkeer. Team Vision Sports Hengelo won de trio-triathlon.

De mini-afstanden gingen naar Britt van den Hoven (overall royaal de beste) en Thijs Boswinkel en de allerkortste afstanden was voor Dorian Leeftink en Catho Dik.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.