Diede Diederiks wint op schitterende wijze haar eerste Ironman 70.3 (in Warschau) – WTJ 1998

ZONDAG – Het is D-Day voor de Nederlandse triathlonsport, want vandaag 40 jaar jong. Het is ook D-Day voor Diede Diederiks want zij zorgt voor de tweede Nederlandse overwinning op een Ironman 70.3 dit seizoen. In Maastricht was het Kyra Meulenberg in een agegroup-only IM 70.3, in de Poolse hoofdstad Warschau was Diede ongenaakbaar in een klein, select profveld.

De Rotterdamse atlete van EDO Sports rekende in deze halve triathlon af met mede-favoriete Chantal Cumming uit Engeland. Het was Cummings, die vooraf gevreesd werd. Zwemmend gaat zij harder, maar daar liet Diede zich niet gek door maken. Als geen ander weet ze dat haar race pas met de onderdelen op het land begint. En daar liet Diede geen gras over groeien. Al met het fietsen nam ze de leiding om met ruim twee minuten voorsprong op Jana Uderstadt aan het lopen te beginnen. Cummings lag daar derde maar al wel op zeven minuten.

Op de halve marathon kon de Duitse Uderstadt geen vuist meer maken. Op 17 kilometer was het met haar tweede plaats gedaan en nam Cummings weer over. Het was echter om des keizers baard, want Diede was voor de tegenstandsters in geen velden of wegen meer te zien. Ze glorieerde tussen het vuurwerk op de finishboog met een tijd van 4.14.59 uur (tijden zegge weinig op halves, dat weten we). Haar voorsprong op Chantal Cummings was bijna 10 minuten en de Amerikaanse Brittany Higgins volgde als derde op ruim dertien minuten. Vierde en laatste pro was Jana Uderstadt, voor wie de halve marathon een lange lijdensweg was.

Twee Franse triatleten maakten de dienst uit in de mannenwedstrijd. Dennis Chevrot – paar jaar terug nog snelste zwemmer in het Weerwater in Almere – won de race in 3.41, bijna drie minuten later volgde landgenoot Arnaud Guilloux. Tot grote vreugde van publiek en organisatie werd de derde plaats verrassend ingenomen door Tomasz Brembor. De Pool had 3,5 minuut achterstand. Zijn landgenoot Kasper Stepniak en de Oekrainer Sergiy Kurochin namen de plaatsen vier en vijf in. Robert de Korte, partner van Diede, kon zich goed vinden in zijn twaalfde plaats op 17.47 minuten achterstand (tiende pro). ,,Het was een hoop geregel met 2 wissel zones. Al vroeg vertrok de bus naar de start locatie. Zwemmen was koud. Eenmaal op de fiets hard naar voren gereden en iets meer risico genomen dan in Gdynia. De (iets te lange) 22km lopen die volgde ging wat moeizamer/slechte loopbenen, maar wederom een halve marathon in 1.17 is prima voor nu. Weer een stap in de goede richting! Plek 10, mijn beste resultaat, eerste top 10 en weer eens sub vier uur finish.”, aldus Robert, die kort daarna de feestvreugde weer opvoerde dankzij Diede’s overwinning in nota bene haar eerste jaar als pro-atlete.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.