Datev Challenge Roth: Europese titels voor Patrick Lange en Anne Haug: wereldtijd van 7.19.19 en 7.53.48! – WTJ 1999

ZONDAG – Het Europees kampioenschap lange afstand een week voor het wereldkampioenschap lange afstand. Niet veel sporten zullen een dergelijke wedstrijdkalender plannen. In triathlon is het noodgedwongen onvermijdelijk geworden. De uitgestelde Challenge Roth ging naar 5 september, Almere behield zijn WK lang op 12 september. Saillant detail in dit verband is dat een Australische triatlete (Sarah Crowley) van plan is beide wedstrijden te doen.

Vandaag dus het spektakelstuk in Roth. Zonder publiek, maar wel de livestream uiteraard. Geen Solar Berg ook, want dat zou toeschouwers maar verleiden om toch te gaan kijken. Maar Roth en alle triatleten die meedoen zijn al lang blij dat de race na 2 jaar weer kan doorgaan.

’s Morgens om 7 uur ging het EK van start. Al na 44.48 minuten stapte Philip Nothoff uit het water. Een ongenaakbare tijd voor de tegenstanders, die wel wisten dat met deze Duitser verder geen rekening gehouden hoefde te worden. Nick Kastelein en Patrick Lange verlieten het Main-Donau kanaal na 47.27 als tweede en derde. Op de fiets formeerde zich al snel een kopgroep met behalve Lange ook Braden Currie, Pieter Heemeryck en even later Ruben Zepuntke, Nils Frommhold en Andreas Dreitz. De enige verrassing daarbij was nog Philipp Bahlke, de vijfde Duitser in de kopgroep van zeven. Gemist werd vooraan de hele tijd de andere topfavoriet Sebastian Kienle. Een oude achillespeesblessure kwam bij de tweevoudig Roth-winnaar weer opzetten, waarop hij tijdens het fietsen de pijp aan Maarten gaf.

Zepuntke als oud-beroepsrenner schudde diverse keren aan de boom, waarop eerst Currie en weg viel en daarna ook Pieter Heemeryck. Vooraan werd het dus een Duitse aangelegenheid, want in de tweede wissel volgend na Zepuntke eerst Frommhold en Lange op drie minuten, vervolgens Dreitz op zes en daarna Bahlke op zeven minuten. De marathon langs het kanaal werd gelopen bij een aangename temperatuur van 23 graden. Dat het bovendien windstil was maakte dat er supertijden in de lucht hingen. En dat gebeurde dus ook: Lange kwam binnen in 7.19.19 uur. Frommhold werd tweede in 7.30.31 en Felix Hentschel kwam als een duveltje uit een doosje naar de derde plaats in 7.31.12 uur. Tijden die dus ver onder die van Jan Frodeno zitten. Philipp Bahlke werd vierde in 7.33.19 uur. Waar gaat dat heen? Of moeten we alsnog vraagtekens zetten bij het parcours waar in Roth vanwege het wegvallen van de Solar berg de nodige veranderingen in kwamen….

Patrick Lange kan Roth van bucket-list halen

Als Frodo er niet bij is en Kienle uitvalt, dan is er altijd nog die derde man van Die Grosse Drei: Patrick Lange. In voorgaande jaren koos hij altijd voor Frankfurt in plaats van Roth, nu beide wedstrijden ver genoeg uit elkaar lagen kon Lange eindelijk zijn debuut maken in deze Challenge. Het werd een droomdebuut, want na acht kilometer was de Duitser zijn landgenoot Ruben Zepuntke voorbij en in het tempo waarin de tweevoudig Hawaii-winnaar bleef lopen kon hem de zege haast niet meer ontgaan. Waarmee niet gezegd dat hij tempo moest blijven houden, want Frommhold bleef lang op vier minuten hangen en Zepuntke kan ook meer dan fietsen alleen.

Zoals zo vaak is de tweede helft van de marathon bepalend. Terwijl Lange en Frommhold elkaar in evenwicht houden, zakt Zepuntke langzaam terug. De Dusseldorfer, wiens moeder nog loco-burgemeester van die stad is geweest, moest op enig moment zowaar Philipp Bahlke weer naast zich dulden. Niet lang want Bahlke zette stug door tot groot genoegen van zijn coach Faris Al-Sultan co-commentator bij de livestreams.

In het vrouwenveld stapte de Britse Fenella Langridge als eerste uit het Kanaal, maar toen al lag Anne Haug vlak achter haar. Ook de wereldkampioene was nooit eerder gestart in de klassieker in haar eigen land, maar Anne leert snel. Met Hanna Maksimava als derde snelste zwemmer kon de wedstrijd bij het fietsen echt goed beginnen. Geen wonder dat Haug – de de Kalvarienberg opvloog – al na 25 kilometer de leiding overnam en verder weg reed bij Langridge, die wel de tweede plaats tot de tweede wisselzone vasthield. Het verschil was toen echter opgelopen tot twaalf minuten. Omdat de snelle tijden van de mannen ook tot de vrouwen doordrongen zette Anne nog eens even aan om uiteindelijk te eindigen in een onwaarschijnlijk snelle 7.53.48! De sub-8 uur van volgend jaar lijkt ineens overbodig!

En dan moest Haugs specialiteit – de marathon – nog beginnen. In de strijd om de derde plaats was het even Chloe Lane, die deze positie innam samen met Sarah Crowley. Lane viel terug en voor haar kwam de Britse Kimberley Morrison in de plaats. Op 13 minuten van Haug mochten ook zij aan de 42 kilometer lopen beginnen. Het werd al snel duidelijk dat Anne Haug gretig was om Roth van haar bucket-list te halen. De voorsprong groeide na 11 kilometer langs het jaagpad waar in vroeger tijden de trekschuit werd aangetrokken, uit tot een kwartier op Langridge en 17 minuten op Crowley. Het pleit was beslecht en het was vooral de vraag in welke eindtijd Anna Haug deze Challenge en dus ook het Europees kampioenschap op haar naam zou schrijven. In die beyond-the-world tijd van 7.53.48 uur dus. Laura Siddall werd op royale afstand tweede (hoewel nog altijd goed voor 8.25.24) en Fenella Langridge volgde daarna op 33 minuten van Anne. Het was ook meteen het podium van het EK met Chloe Lane en Sarah Crowley op de plaatsen vier en vijf.

Ironman Thun voor Jan van Berkel

Beetje Nederlands is ie nog: Jan van Berkel. Hij won vanmiddag de Ironman Zwitserland, die voor het eerst in Thun werd gehouden. Ook daar een snel parcours, want klaar na 7.39.41 minuten. Jan werd op de hielen gezeten door de Brit Joe Skipper, die er 1.25 minuut langer over deed. Daarna was er het verschil met de tweede Zwitsers Ruedi Wild, bijna 10 minuten. Vierde en vijfde werden de Fransman William Mennesson en de Sloveen David Plese.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.