De Nederlandse deelnemers op dag 1 van Ironman Hawaii, vreugde en verdriet. Foto’s, reacties en onderaan nogmaals hun resultaten – WTJ 2613

VRIJDAG – Trikipedia is bij uitstek de site van de Nederlandse prestaties. Van de pro’s, maar vooral ook van de agegroupers. Feitelijk verdient elke landgenoot, die ooit een hele of een halve tot een goed eind brengt een vermelding in de inmiddels duizenden Tri Journaals (WTJ, die W staat voor Wim die al die uitslagen verzameld als ware het een postzegelcollectie).

Ook voor ons is Ironman Hawaii steevast het hoogtepunt van het jaar. Niet voor niets maken we van alle deelnemers een paspoortje/korte bio voorafgaand aan de start. Want deelnemen aan de Moeder Aller Triathlons blijft bijzonder en is nog altijd voorbehouden aan een select gezelschap van inmiddels zo’n 400 Nederlandse triatleten sinds 1978. De eerste 27 deden vannacht Nederlandse tijd mee. We hebben gezien dat twee kanshebbers op de wereldtitel de finishlijn niet gehaald hebben. Hier hun eerste reacties. Eerst van Marlene de Boer, uitgestapt na 30 kilometer lopen. Geen nieuwe wereldtitel:

,,Hee lieverds! Dank voor de lieve berichten. Ik heb een behoorlijke kater. Kwam de wisselzone uit met een lege band. Gestopt en werd geholpen door een man met band oppompen. Eerste patroon verknalde hij met het opzetstukje en tweede patroon de helft van de lucht in mijn band. Geen patronen meer en paniek. Ben gaan fietsen maar op 100 km voelde ik dat mijn band weer leeg liep. Uiteindelijk op 130 km gestopt en geholpen door een lieve man ( atleet ) die zijn patroon aan mij heeft gegeven. Laatste 60 km aftellend naar de wisselzone. Vanaf km 1 met lopen niet in mijn ritme. Heb geprobeerd te vechten voor het podium maar op 28 km ging het lampje uit. Benen liepen vol en voelde me niet goed. Geen kracht meer om nog 14 km te lopen.
De oorzaak hebben we niet gevonden, heb alles gecheckt. Die meneer die me hielp trok het zo snel uit mijn handen. Dure les om in vervolg altijd alles zelf te doen. Heb nog 5 patronen geoefend voor de race…. Het is niet altijd feest helaas en de omstandigheden vandaag waren zo taai dat ‘even’ finishen geen garantie is. Ik ben er even flink klaar mee.”

Marlene de Boer in een lastige fase van de wedstrijd.

 

Dan Rob, die ’s morgens al aanvoelde dat het zijn dag niet zou worden:

,,DNF voor mij, zat gewoon helemaal geen energie in vanaf het begin. Zwemmen ging wel op techniek en routine. Maar fietsen vanaf het begin al zwaar. Lopen nog geprobeerd met veel cola, maar bleef moeizaam. Was niet gekomen om alleen de finish te halen dus uitgestapt en kan er nu om lachen.”

Een derde Nederlander, die niet in de uitslagen terugkeert is Dieuwertje Bax. Wel gefinisht, maar gediskwalificeerd. Ook haar vroegen we om uitleg.

,,Ja. Ik had een swimsuit tot onder m’n knieën aan. Maar wist niet dat dat niet mocht…’‘ De hele groep voelt met haar mee, ook Jort van Zutphen: ,,Ze hebben het volgens mij in de briefing nog benoemd en stond ook in het atleten boek. Maar het is wel iets dat je dan maar net moet weten. De meeste andere wedstrijden doen we in wetsuit. Erg zuur….zo. Wel mooi dat je door hebt kunnen gaan en wij weten dat je wel gefinisht bent.”

Dieuwertje komt wel over de finish

Zo werd uiteindelijk Kyra Meulenberg beste Nederlandse en zevende in haar AG. Geen wereldtitel, maar hey….this is Hawaii….

Kyra Meulenberg

Puike prestatie ook van Nelleke Balde, de eerste van vier Zeeuwse deelnemers, die bij de finish Mike Reilly de legendarische woorden YOU ARE AN IRONMAN hoorde uitspreken. Respect voor deze Ironwoman!

De featurefoto is van Claudine Jansen. Ongetwijfeld komt haar zwager Dolf komende zaterdag in het programma Spijkers Met Koppen terug op haar waanzinnig goede prestatie.

Claudine Jansen

Bas Groothedde was na Nelleke Balde, de tweede Zeeuw die de finish haalde.

 

Bas Groothedde

Die medaille schijnt trouwens behoorlijk zwaar te zijn, beweert Danielle Vermeulen, die alvast de teamgenoten van TeamNL waarschuwt dat het bijbetalen wordt op de terugreis vanwege het gewicht van de finish-plak.

Danielle Vermeulen

Nog een triathlonkoppeltje wat samen de finish haalde in Kona: Jardy van den Heuvel, supersterk 13e en bevestigend dat zijn Ironman Maastricht-zege geen toevalstreffer was. Even later kon hij zijn vreugde delen met Daphne Schoenmakers.

De eerste van vier Friezen over de finish: Edser Kuiper

Ook Rutger van der Staak legde een goede Ironman af, eindigend in de bovenste helft van het mannenveld. Een paar uur later finishte ook zijn vriendin Emese Timmermans.

Rutger van der Staak

Ingrid Eelkema beleefde een emotionele finish, iets wat we ons levendig kunnen voorstellen. Ze moest immers zonder de steun van haar man (die een inreisverbod kreeg) afreizen naar Hawaii. Ze deed het echter uitstekend en hier kan ze beslist nog lachen op de marathon, iets wat menigeen niet lukte.

Ingrid Eelkema

Hoewel Julia de Leeuw te allen tijde met een smile van oor tot oor haar wedstrijden zal blijven doen, had ze het toch erg zwaar dit keer. Op km. 36 heeft ze heel lang aan de kant gezeten, had het gevoel dat ze onwel werd. Een vrouw heeft haar bijgestaan en opgepept. De zus van vriend Bart, Maartje, is haar tegemoet gelopen en heeft de laatste 3 km. met haar naar de finish gewandeld. ,,Eigenlijk deed na 3 km. lopen alles al pijn deed, het lichaam werkte niet mee. Maar, ik heb het gehaald. Iedereen bedankt voor alle support. Ik had het nodig. Net aan gehaald met een hele lange bijna knock-out pitstop op km 36….”

Julia de Leeuw

De laatste finisher bij de mannen namens Nederland was Daan van der Linden. Hij hoopte op een tijd rond de negen uur, maar dat zat er na een stevige beet van een zee-egel niet meer in. Finishen werd het hoofddoel en die finish kwam er na 13,5 uur.

De derde Nederlander bij de mannen was Stefan van Dijk, die mooi onder de 11 uur dook. Hier zijn finish:

En het moment dat ie langs Jan Frodeno komt…..

Stefan van Dijk komt langs Jan.

De vierde Nederlander, die binnen kwam, was Robert Loeff. In de ontvangstruimte achter de finish, trof Robert ook Bob Babbitt aan. Bob heeft een zwak voor Nederlandse triatleten, zo vertelde hij onlangs in zijn Breakfast-shows.

Hieronder nogmaals alle uitslagen van de Nederlanders op Dag 1. Later voegen we er nog de zwem/fiets/looptijden aan toe.

81. Kyra Meulenberg 10.31.26 (7e F25)
242. Nelleke Balde 11.16.40 (54e F40)
248. Margareth van den Boogert 11.18.27 (5e F55)
257. Ingrid Eelkema 11.20.26 (56e F40)
371. Rachma Scheffer-van Woerden 11.41.02 (24e F50)
433. Danielle Vermeulen 11.51.34 (78e F30)
532. Hendrika Blackwell 12.10.18 (99e F35)
655. Julia de Leeuw 12.32.17 (102e F30)
689. Autilia Stapper 12.38.11 (34e F55)
701. Daphne Schoenmakers 12.40.06 (107e F30)
706. Claudine Jansen 12.41.41 (74e F50)
962. Emese Timmermans 14.01.01 (25e F18)
DNF Marlene de Boer
DSQ Dieuwertje Bax (suit extended past knees???)

13. Jardy van den Heuvel 9.12.00 (12e M25)
64. Olaf van den Bergh 9.54.38 (55e M25)
281. Stefan van Dijk 10.59.14 (138e M50)
378. Robert Loeff 11.21.43 (211e M50)
435. Rutger van der Staak 11.33.14 (154e M25)
448. Arjen Langbroek 11.36.41 (23e M60)
507. Bas Groothedde 11.48.29 (306e M50)
523. Conrad Boerman 11.54.03 (316e M50)
557. Edser Kuiper 12.02.05 (337e M50)
607. Marc Dunnewijk 12.17.28 (61e M60)
663. Joris Vrij 12.38.03 (403e M50)
803. Daan van der Linden 13.29.09 (186e M25)
DNF Rob Barel

Intussen leeft de groep voor zaterdag rustig toe naar het moment waarop ze van start mogen gaan. En als je dan nog een bekende triathlonlegende tegen komt, dan poseer je daar wel even mee. Menno Iedema en Dave Scott.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.