Nederlandse races Eindhoven Marijn Markusse/Manon van Esch; Amersfoort: Wouter Dijkshoorn/Sandra Wassink; Workum Stefan de Jong/Carla Broers – WTJ 2001

ZONDAG – We kunnen waarschijnlijk de hele week nog teren op de wedstrijden uit het eerste septemberweekend. Man, man wat waren er veel wedstrijden. Inhaalraces plus de toch al geprogrammeerd wedstrijden. Heb even geduld vooraleer we ze allemaal weer in onze rubriek hebben opgenomen. Eerst de Nederlandse races. Allemaal bij stralend weer gehouden. Te beginnen de 3e editie van de High Tech Triathlon op de Campus van Eindhoven.

Hoofdprogramma was de Finale 1e Divisie van de Teamcompetities. In teamverband dit keer, zoals je dat mag verwachten in een TC. Een uitermate spannende apotheose want de teams van TV Dordrecht en Hellas 2 stonden op gelijke voet. Het lukt de Dordtse formatie om een halve minuut sneller de mini-afstand af te leggen dan Hellas 2. In het winnende team zaten zondag Sem Lazaroms, Ben en Max Muller en Bryan van Rutten. De derde plaats ging naar TC Twente 2. In de eindstand klopte TV Dordrecht Hellas 2 en De Dolfijn 2 eindigde derde. Bij de vrouwen een dagzege voor TV Almere 2. De ploeg uit de Flevopolder liet zich vertegenwoordigen door Tamar en Merel Veltman, Danielle Spoelder en Maaike Telkamp. De tweede plaats ging ook hier naar Hellas 2 en De Dolfijn 2 eindigde derde. De nummers 1 en 2 van de dag waren dat ook in de eindstand. De Dolfijn 2 moest in dat klassement TC Maastricht voor laten gaan.

De individuele kwart op de Campus was een interessante met winnaar Marijn Markusse, eveneens van TV Dordrecht trouwens. Knappe omschakeling van Marijn, want vorige week debuteerde hij nog met een ijzersterke tweede plaats op de Gelreman. En nu al weer voldoende snelheid in de benen om bijvoorbeeld Culemborger Benny Mulder en de winnaar van twee jaar terug Koen Beijens te verslaan. Bart Pinkse was als tweede master ook niet ver weg en het bovenste quintet werd compleet met Wilbert Grooters van De Dolfijn.

 

Topzwemster Manon van Esch uit Heukelom dankte haar zege deels aan het eerste onderdeel, waar ze achter Wilbert als tweede uit het water kwam. In een recent verleden hoorde Manon nog tot de landelijke top acht op de 400 meter vrije slag. Ze redde het tot en met de finish en versloeg Danique Verhoeven uit Amsterdam en Denise de Vries uit Tilburg. Het Best Team was het beste trio, vanzelfsprekend zou je zeggen. Bart van der Linden won wederom als beste HTC-er, hij was 10e totaal. Beste vrouw van HTC was Gwynny Hamilton, die zesde in totaal eindigde.

Een sterk veld ook op de sprint, waar Squadra-man Tim van Hemel na de aanrijding begin mei voorzichtig zijn come-back maakte. Tim liep een hersenschudding en fikse kneuzingen op toen hij door een auto werd geschept. Op de 1/8e versloeg hij Sam Kraaijeveld en Jeroen Velders. Beste vrouw was overtuigend Sione Jongstra. De trio-zege ging naar Zooitje Ongereld en de snelste HTC-ers waren Wouter Rijckaert en Sofie Kampshof. De business teamtriathlon ging naar Nearfield Instruments. In de ouder-kind race was het Mascha Favre samen met dochter Fleur.

Bijzonder was in haar thuisplaats Eindhoven de aanwezigheid van Claudia Striekwold als co-commentator van de races. Nota bene twee dagen na haar loodzware finish in de ICON Livigno.

Keistad Triathlon met dubbele winst EDO Sports 2

De Teamcompetitie streek ook neer in Amersfoort Keistad, maar dan voor de 2e Divisie Zuid. Hun finale opdracht voor dit ultrakorte seizoen: een sprint afstand. Jesse van Hulst van TriCan was de terechte winnaar op de eerste twee onderdelen de beste en lopend nummer vijf. Giel Meesen van Ferro Mosae en Gerbert van den Biggelaar nu uitkomend voor TOGA uit zijn woonplaats waren de nummers twee en drie. Met slechts twee wedstrijden in deze 2e divisie was EDO Sports 2 eindwinnaar. Anne Zijderveld schakelde weer over naar het sprintwerk en dat leverde haar voor EDO Sports 2 de dagzege op. Ze versloeg Marieke de Leede van De Langstraat en Ingrid Eelkema van De Zijl. In de eindstand eveneens EDO Sports winnaar voor TV Breda en ZVL Leiden.

Ook in de Keistad was het prachtig weer en het decor van deze triathlon in de binnenstad is toch werkelijk een plaatje. Dat moet ook Wouter Dijkshoorn van De Dolfijn ervaren hebben. Een week voor de XTerra Ameland won hij de Keistad kwart afstand. Nick van Ingen mocht lang ruiken aan de overwinning, maar werd toch geklopt door de snelst lopende atleet van allemaal: Wouter. Minder bekend was de nummer drie: Dries Vissers uit het Belgische triathlondorpje Wuustwezel. In de strijd om de beste Amersfoorter te worden klopte Koen van Dijk bij het hardlopen verrassend Michel Besseling. Al had hij als excuus dat de Gelreman nog maar een week geleden was. Wel was Michel beste master met even later Barry Dooper als nummer twee.

Over masters gesproken. Sandra Wassink is er ook eentje. Maar dat verhinderde haar vandaag niet om de overall-zege op de kwart te pakken. Sandra stond in de aanloop naar de race groot in de krant, we hebben het krantenartikel onderaan opgenomen in dit overzicht. Het is een verhaal wat wij ooit al eens opnamen in de bekende Vrouwenweek van Trikipedia. Babette Rosman bood in Amersfoort tot en met het fietsen wel aardig partij, maar was gezien bij het lopen. Tweede plaats voor de Utrechtse. Derde kwam Debbie Ammerlaan over de meet uit de Keistad zelf. Geen publiek, dat weten we inmiddels. Hoewel je daar met het oog op het WK Almere en de beelden van de Grand Prix Zandvoort toch wat anders tegen aan gaat kijken.

Besseling en Baars Nederlands triathlonkampioenen

Niet alle politie-agenten konden in Zandvoort een oogje in het zeil houden trouwens, want hun NK triathlon was van Spijkenisse naar Amersfoort verhuisd. Winnaar was Michel Besseling, tweede Henk van de Belt en brons ging naar Bob Weppener. Het NK agentes leverde goud op voor Suzanne Baars, zilver voor Maike Gieling en brons voor Britt Zuurbier. De jeugd ging ook van start, winnaars daar de nummer drie van Nederland Julian Ariesen uit Veenendaal en ‘dochter van’ Vera Wassink. Beste recreant was Joey van Beek, vorige week in Veenendaal ook al goed op dreef. Bij de vrouwen won Melin Walet. De sprint afstand ging naar Tim Jongman en Marliz Altena en tenslotte de recreanten op de sprint Wouter Steenbergen en Amelie Keulards. De nummer twee bij die recreanten kon nog lekker anoniem mee doen, maar wij hebben hem al gespot: Ben van Zelst…junior.

Tri Workum voor Stefan de Jong en Carla Broers

De zevende editie van de triathlon Workum luidde de zogeheten drie W-triathlons in. Hierna volgen nog Wommels en Witmarsum. Maar eerst dus in Elfstedenstadje Workum. Na zijn overwinning in Lauwersmeer en de tweede plaats in Leeuwarden was Stefan de Jong uit Blija de grote favoriet. Hij maakte het waar. In het zwemwater (bij ijs schaatsen daar dus duizenden mensen overheen) waren Tiedo Tinga en Erik Negerman hem nog te snel af. Op de fiets stelde de Fries orde op zaken, zodat hij met voorsprong aan het lopen begon. Tiedo zat na het fietsen nog in de buurt, maar concentreerde zich verder op het vasthouden van de tweede plek. Erik Negerman verloor te veel tijd op de fiets, waarop Hans Hiemstra de derde positie overnam, zelfs de hardlooptopper van weleer (Erik dus) kon Hiemstra niet meer van brosn weerhouden. Johan Bouma en Anne-Floris Bottema maakten de top zes vol Friezen vol.

Geen Fryslan Boppe bij de vrouwen, want Carla Broers uit Alkmaar versloeg provinciegenote Audrey Breur uit Julianadorp. Het verschil: 1.20 minuut. De derde plaats ging wel naar een Friezin: Jantina Kooistra. Wommels is aanstaande zaterdag aan de beurt, tegelijk met nog een Friese wedstrijd maar dan op een Waddeneiland: XTerra/Tri-Ambla op Ameland. Met titelverdediger en Olympier Jorik van Egdom. Hij komt daar nog een Olympisch deelneemster tegen, want voormalig Olympisch kampioene Marit Bouwmeester doet mee aan deze triathlon! En dat genereert nu al extra media, zo hebben we begrepen.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.