Ironman Hawaii: functie elders; 18 oktober is behalve Okapi-dag voortaan ook Flora Duffy Dag; Preview Hamburg, Zofingen, St. George – WTJ 2014

VRIJDAG – Het WK Ironman in – ik noem maar een dwarsstraat – Oud Gastel laten plaats hebben, dat is zoiets als Wimbledon op de Zuidpool, de Tour de France in China of de Super Bowl in Algerije. Ik snap dat de belangen groot zijn om niet twee jaar achtereen de Moeder Aller Triathlons niet te kunnen organiseren, maar het zoeken naar een parcours buiten de archipel in de Pacific is eigenlijk wel het laatste waar je aan denkt.

Toch zinspeelt CEO Andrew Messick met die gedachte. Op Hawaii is het sowieso onmogelijk in oktober. De coronamaatregelen zijn er zeer streng omdat het aantal besmettingen toch te hoog blijft. Zelfs voor de uitgestelde versie in februari blijft het twijfelachtig. Overigens is XTerra nog niet zo ver dat zij haar WK op Maui (het andere Hawaii-eiland) al heeft afgeblazen. Dat is overigens wel later dan gebruikelijk, niet de derde week van oktober maar op 5 december, Pakjesavond. Messick houdt intussen alle opties open. ,,Het is niet gezegd dat we gaan schuiven, maar we denken er wel aan.” Sommige bronnen beweren zelfs dat het WK Ironman voortaan steeds op andere locaties zal plaats hebben. Het EK Ironman werd dit jaar al gesplitst: de mannen bleven in Frankfurt, de vrouwen naar het Finse Kuopio.

 

18 oktober was al internationale Okapi-Dag, Dag van de Menopauze en Dag tegen de Mensenhandel. Vanaf dit jaar komt er eentje bij. De regering van Bermuda heeft 18 oktober namelijk uitgeroepen tot Flora Duffy Day. Zij is de eerste Olympisch kampioene van het land en dat maakt de hele natie trots. Flora kreeg al een heldenontvangst bij terugkeer van de Spelen in Tokyo. De datum 18 oktober is bewust gekozen omdat het na het WK sprint en Mixed Relay valt en daarvan is Hamilton Bermuda dit jaar gastorganisatie. Flora traint en woont het grootste deel van het jaar in Zuid-Afrika, maar voor deze wedstrijden is ze uiteraard in haar geboorteland. Zo bracht de Bermudaanse pers het nieuws:

A national holiday in honour of Olympic gold medal-winner Flora Duffy was declared yesterday.

The Government announced that October 18 would be Flora Duffy Day in recognition of the triathlete’s success at Tokyo 2020 and the World Championships. Ms Duffy told the country on Twitter: “Wow, this is so cool! Thank you!” David Burt, the Premier, said: “It is a fitting tribute to have a day to recognise and honour Flora Duffy’s historic accomplishments. “Her achievements propelled Bermuda onto the international stage, and we look forward to welcoming her home and celebrating with her and all her fans.” Mr Burt said Ernest Peets, the sports minister, would unveil a timetable of events for the day that would “also allow us to connect the arc of Bermuda’s Olympic history and also include Bermuda’s first Olympic medallist, bronze medal winner Clarence Hill”.

Het wachten is nog op een Rachel Klamer Dag of een Maya Kingma Dag of een Rob Barel Dag of een of een….

We previewen alvast een beetje op het weekend. World Triathlon heeft enkele wedstrijden op het menu staan. Het wordt het weekend van de Wasser Hamburg World Triathlon Champinoships Series. Opvallend veel nieuwe namen en jonge talenten aan de start. Ook al omdat Super League Triathlon haar derde wedstrijd op het menu heeft staan, op Kanaaleiland Jersey en daar zijn de vertrouwde gezichten van 20 mannelijke en 20 vrouwelijke triatleten bijeen voor Ronde 3. Het startveld in Hamburg wordt aangevoerd door Leo Bergere en Laura Lindemann. Van Nederlandse zijde doen mee: Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Barbara de Koning. Bij de mannen: Donald Hillebregt, Youri Keulen, Gjalt Panjer, Mitch Kolkman en Jesse Cuijpers. Liefst vijf Nederlanders komen voor de allereerste keer uit op het allerhoogse niveau: de World Triathlon Championships Series. Het zal zeer doen, het zal afzien zijn, maar ze zijn er wel bij. Top.

Verdre eindelijk de langverwachte Powerman Zofingen, het WK. De race moest ook steeds worden uitgesteld, maar kan nu eindelijk doorgaan. Interessant wordt het, want met Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp hebben we weliswaar de enige twee pro’s op de startlijst, maar wel twee hele sterke troeven voor een podiumplaats. Succes aan beide Hellas-atleten, Nederlanders en goede vrienden.

Over wereldkampioenschappen gesproken. De volgende dient zich ook al aan namelijk het WK Ironman 70.3 in St. George, Utah USA. Triatleten moesten bijtijds naar Amerika afreizen dus de combinatie Almere-St. George was helaas geen optie. Vijfvoudig winnares Daniela Ryf voert het vrouwenveld aan, waarin Nederlanders en Belgen ontbreken. Hier de startlijst:

101 Ryf Daniela    CHE
102 Lawrence Holly GBR
103 Simmonds Imogen CHE
104 Sodaro Chelsea USA
105 Charles-Barclay Lucy GBR
106 Pallant-Browne Emma GBR
107 Svensk Sara SWE
109 Matthews Katrina GBR
111 Lester Carrie AUS
112 Moench Skye USA
113 Metzler Jeanni ZAF
114 Hering Jackie USA
115 Salthouse Ellie AUS
116 Norden Lisa SWE
117 Bartlett Nikki GBR
119 Kessler Meredith USA
120 Hall Lucy GBR
121 Smith Lesley USA
122 Piampiano Sarah USA
123 McCauley Jocelyn USA
124 Oliveira Pamella BRA
126 Lee India GBR
127 Thek Grace AUS
128 Stage-Nielsen Maja DNK
129 Becharas Lisa USA
130 Reischmann Anne DEU
131 Jewett Tamara CAN
132 Lane Chloe AUS
133 Mathieux Justine FRA
134 Lewis Danielle USA
136 Iemmolo Julie FRA
137 Knibb Taylor USA
138 Withrow Kelsey USA
139 Best-Pohl Anna-Lena DEU
140 Krüger Katharina DEU
141 Laine Kinsey USA
142 Sheedy-Ryan Felicity AUS
143 Thams Line DNK
144 Alexander Grace USA
145 Pesch Maddy USA
146 Luethi Diane CHE
147 Mensch Rachel USA
148 Wendorff Amanda USA
149 Goodell Kimberly USA
150 Fletcher Jenny CAN

Titelverdediger Gustav Iden voert het startveld aan. Zijn belangrijkste tegenstander lijkt zijn Noorse landgenoot Kristian Blummelfelt te worden. De drie Duitse toppers Froedeno-KIenle-Lange ontbreken op het appel. De herstart van dit WK levert voor het eerst niet het allersterkste veld op. Al is het nog steeds een kunst om kampioen te worden in dit startveld.

1 Iden    Gustav NOR
3 Von Berg Rudy USA
4 Blummenfelt Kristian NOR
5 Gomez Javier ESP
6 Appleton Sam AUS
7 Weiss Bradley ZAF
8 Kanute Ben USA
10 Reed Tim AUS
11 Raelert Michael DEU
12 Long Sam USA
14 Hanson Matthew USA
15 Bækkegård Daniel DNK
16 Leiferman Chris USA
17 Goodwin George GBR
18 Ditlev Magnus DNK
19 Neumann Max AUS
20 Dreitz Andreas DEU
21 Funk Frederic DEU
22 Angert Florian DEU
23 Laundry Jackson CAN
24 Smith Kyle NZL
26 Azevedo Filipe PRT
27 Stratmann Jan DEU
28 Clavel Maurice DEU
30 Chartier Collin USA
31 Gambles Joe AUS
32 Mignon Clement FRA
33 West Jason USA
34 Costes Antony FRA
35 Ruttmann Paul AUT
36 Mendez Mauricio MEX
37 Herbst Marcus DEU
38 Taagholt Miki DNK
39 Jarrige Yvan FRA
40 Teagle James GBR
41 Smales Elliot GBR
42 Reid Taylor CAN
43 Frommhold Nils DEU
44 Barnaby Gregory ITA
45 Chase Nicholas USA
46 Deckard Robbie USA
47 Kallin Robert SWE
49 Lagerstrom Eric USA
50 Amorelli Igor BRA
51 Ulloa Martin CHL
52 Toldi Fernando BRA
53 Rana Ivan ESP
54 Rea Tim AUS
55 Noodt Mika DEU
56 Smith Brennen CAN
57 Le Berre Yohan FRA
58 Faldum Gabor HUN
59 Magnien Dylan FRA
61 Andrie Marty USA
62 Royle Aaron AUS
63 Rodriguez Tomas MEX
64 Metzler Justin USA
65 Butterfield Tyler BMU

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.