Ironman verspeelt veel krediet, zodra stof is opgetrokken staat iedereen toch weer aan de start – WTJ 2901

DINSDAG – Beter laat dan nooit. Het is The Day After in Hamburg. De dag nadat een 70-jarige motorrijder het evenement niet meer na kan vertellen. De juiste toedracht van het ongeval wordt door de Duitse politie nog onderzocht, maar het lijkt erop dat de motard, zoals vele motorrijders, zich bij de kopgroep van het grote deelnemersveld bevond, terwijl aan de andere kant van de weg de agegroupers hen tegemoet kwamen. Of de motard daarbij nog binnen de weghelft reed van de kopgroep onder aanvoering van de Deen Kristian Hogenhaug of te veel uitweek naar links waardoor de frontale botsing onvermijdelijk was, wordt allemaal nader onderzocht.

‘Beter laat dan nooit.’ Daar openden we dit bericht mee. De herdenking maandagochtend met organisatoren, atleten, vrijwilligers en andere betrokkenen maakte wel enigszins goed wat op zondag hopeloos fout ging. De prijsuitreiking was sober, de slot-toewijzing gebeurde haast achter de schermen. Over Europese titels werd niet gesproken. Het was een gepaste slotceremonie, waarmee Ironman alsnog een menselijke kant liet zien. Goed beschouwd was het eigenlijk wel te laat.

Reactie Jan Frodeno

Het gebeurde voor de neus van Jan Frodeno, die op dat moment in de kopgroep meefietste. Jan plaatste bijgaan bericht:

There is so much to process from today. It feels gut wrenching to have seen someone die right next to me and unknowingly continue to race, give it my all and fall well short. My condolences go out to the family of the motorcycle driver who helped cover the race and my best wishes for a full recovery to the oncoming cyclist. Today was a tough day for the Ironman family and I think we’ll all take a while to process it and realise life is precious but very fragile.

Hij voert geenszins het ongeval als excuus op voor zijn vierde plaats en vindt Denis Chevrot de terechte winnaar.

I don’t want to blame my performance on any outside factors. For some reason or other I just didn’t have it. I had nothing. I was suffering most of the day, trying to pull myself together. I don’t really know why, the last few days have felt really good. I felt great in the warm up. Sporting wise, for me personally, it was a pretty rough day. We’ll just have to go back to the drawing board and see what happens.

Terwijl Ironman later op de zondag haar best deed ‘damage control’ te minimaliseren, regende het op Social Media aantijgingen aan het adres van het grootste triathlonmerk ter wereld. Het zware ongeval tijdens de Ironman Hamburg waarbij een motard om het leven kwam en een atleet zwaar gewond heeft het imago van Ironman opnieuw een flinke deuk opgelopen. Het is niet zozeer de verkeerde inschatting van veel te veel motoren op het parcours als wel de nonchalante manier waarop Ironman daarna communiceerde alsof er niets was gebeurd.

Onwetend

Veel atleten wisten na afloop nog niet de ernst van de situatie, behalve dan dat ze bij het passeren met de fiets in de hand de dijk opgestuurd werden om het ongeval waar de hulpdiensten volop bezig waren te kunnen omzeilen. De wedstrijd stop zetten is wellicht het andere uiterste, maar dat Ironman gefaald heeft in heldere berichtgeving en vooral empathie naar de slachtoffers toe is inmiddels wel duidelijk. Het moest bovenal een feestelijk sportevenement blijven, terwijl enige ingetogenheid hier toch zeer op z’n plaats was.

We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Shame on you!

How can you let this race continue? And without even mentioning the accident? There is an athlete seriously wounded and a motorcyclist dead and you’re posting about “some great energy”?

Did they even mention the accident at any time yet? Haven’t heard anything

Someone said during the bike part they said they were experiencing “technical difficulties” that being the reason why they couldn’t broadcast the end of the bike. Absolutely disgusting.

Cancel the race, that would be the right decision

Like our whole world, wins over the heads of all men. The lobbyists, politicians and the rich scorn the whole people. We are not in this world to have a career or to get rich. We are here to live together and be happy. Triathlete for 37 years but Ironman destroys this beautiful sport. Shame on you!! Also the commentators who were triathletes from the very beginning?? It’s in our hands to change it, think about it!!

Was ist schon ein Menschenleben, wenn der Kommerz im Fokus steht

Bei Ironman und Challenge bist und bleibt jeder nur eine zahlende Nummer – anything is possible

I guess this was the last Ironman Hamburg. The city doesn’t want to have this kind of press

Maybe they should just open any German news page, it’s all over the media

Geldgeile Truppe

Ironman only care about lining their pockets and have done for a long time now. No care for the tragic outcome of todays race.

Ihr solltet euch schämen dieses Rennen fortzuführen. Aber die Profis hören ja auch nicht auf. Die spitzengruppe hätte das Rennen selber schon beenden müssen
Ich hoffe der verletzte Athlet kommt noch halbwegs gut wieder auf die Beine.
Großes Mitleid für den Motorradfahrer. So traurig.
Please cancel the race.
Unfortunately the guy passed away and for the safety for all of them and the respect to the family and athletes,we should stop the race right now..
De race is niet stopgezet. In praktische zin ook nog niet zo eenvoudig natuurlijk. Of alle protocollen bij zo’n afschuwelijk ongeval juist zijn uitgevoerd, blijft de vraag. Iets meer menselijk gedrag mag je van dergelijke grote organisaties die steeds maar roepen dat ze er zijn ‘in dienst van de atleten’ toch wel verwachten. Een triathlon met ‘1000 atleten max’ kan ook genoeg zijn, he. Je hoeft niet altijd naar dat verdienmodel te kijken om een leuke sportdag te hebben.
Helaas is het ook hier vraag en aanbod. Want hoewel we nu weer met z’n allen Ironman verfoeien, staan dezelfde groep criticasters volgende week gewoon weer aan de start van een volgende Ironman.
Let wel: een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook bij de meest kleine triathlons kan het fout gaan met fatale afloop. Challenge Roth zet minder motards in voor de media, maar daarmee is er geen enkele garantie dat die race superveilig is. Intussen tegen iedereen in elke wedstrijd of training: be carefull out there, life is too precious.
WvdB

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.