Preview Roermond City Triathlon met Jetze Plat weer op eigen bodem in actie op het NK; andere races dit weekend – WTJ 2015

VRIJDAG – De triathlon is feitelijk 1 groot rondreizend circus. Van wedstrijd naar wedstrijd, van stadje naar stadje. Was Nederland vorige week in de ban van het WK triathlon Almere (en ook een beetje van XTerra Ameland), komende dagen slaan de triatleten hun tenten op in Roermond voor alweer de derde editie van de Roermond City triathlon. Een evenement dat snel gegroeid is, vorig jaar ook door kon gaan en toen al het NK jeugd/junioren en U23 kreeg toegewezen. Ook dit jaar staat er veel op het programma van de Mid-Limburgse bisschopstad.

Op zaterdag is de jeugd, sprint, olympische afstand en het NK paratriathlon plaats. Op zondag is het de beurt aan de teamcompetities Eredivisie, 3e en 4e divisie. Dat zijn tevens de finales van die divisies en natuurlijk zien we bij de Eredivisie alle landelijke toppers verenigd. Verspreid over twee dagen komen er 1500 deelnemers naar Roermond. Van beginnende triatleten tot ervaren wedstrijdatleten. Net als vorig jaar dient iedereen de COVID-19 maatregelen in acht te nemen.

De parcoursen zijn grotendeels gelijk aan vorig jaar. Zwemmen in de Noorderplas, fietsen langs het water en lopen op het afgesloten recreatieterrein. De eerste start is zaterdagmorgen om 9.30 uur met de Ironkids. Het NK paratriathlon met alle grote namen uit de paratriathlon (Jetze, Geert, Margret enzovoorts) begint om 10.30 uur. Om 12.15 en 12.45 uur starten de twee series Olympische afstand en dan volgen de sprint triathlons. Zondag, de tweede dag is het Relay voor de Teamcompetities. Vanaf 9.30 uur de 4e divisie, vervolgens 3e divisie en dan om 13.30 uur de uitsmijter: de Eredivisie. Elke atleet legt 350 meter zwemmend af, 7 km. fietsen en 2 km. lopend.

Zaterdag is bovendien in het hoge noorden de bekende Swimrun van Lauwersoog door werkelijk schitterend natuurgebied (UNESCO Erfgoed). Ook dat evenement groeit jaarlijks nog. Zondag staat Roermond ook niet alleen, want het is ook Flitstriathlon Nijkerk,, Rutbeek triathlon Enschede, Triathlon Surhuisterveen en Kindertriathlon Leidsche Rijn. Het belooft dus weer lekker druk weekend te worden vol met prestaties en sportplezier.

Over de landsgrenzen wordt het ook nooit meer rustig, denken we. De WCTS in Hamburg, het WK Powerman Zofingen. het WK Ironman 70.3 St. George en de Super League Triathlon Jersey (met Rachel, Maya en Marco) noemden we al in de vorige aflevering. Maar het is ook ‘hammer-time’ voor de deelnemers aan de Ironmans Klagenfurt, Emilia-Romagna en Cambridge Maryland. Ook de enige Belgische hele – de Ironlakes – staat op het programma. Zeven Nederlanders staan ingeschreven voor de hele, 15 voor de halve in de omgeving van Lacs de l Eau d’Heure. Voor de specialisten op de halve afstand is het aanbod ook zeer uitgebreid. Zaterdag het EK clubs in het Zweedse Jonkoping, zondag de Italiaanse halve in Emilia-Romagna, in Weymouth, in Marbella, in Aix-en-Provence, in Sloveens Istria, in Florianopolis, in Washington enzovoorts. Zondagavond maken we de balans weer op. Eerst richting Roermond.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.