Jetze Plat als Lego-poppetje; Ultimate Joris; CrossRBR Dronten; Evert heeft zadel terug – WTJ 2149

WOENSDAG – Wow, kan ik eindelijk mijn twee hobbies (Lego bouwen en triathlon) combineren. Wat is namelijk het geval? Jetze Plat, de sportman die alles al bereikt heeft wat je maar kunt wensen krijgt nu ook zijn eigen Lego-poppetje. Of beter gezegd: het is er al. Een blauw-geel mannetje in een handbike met een gouden medaille om. Onmiskenbaar Jetze Plat natuurlijk.

Via-via kwam Jetze erachter. ,,Iemand vond het achterwerk van het figuurtje breder dan zijn bovenarmen. Inschattingsfoutje van Lego.”, lacht het model. In januari komt de nieuwe Lego in de winkels te koop. Vier euro, da’s geen prijs voor een ‘echte Jetze’. Lego schijnt een serietje in de maak te hebben met Paralympische sporters, want ook ‘de blade babe’ Marlou van Rhijn is al op de markt.

Mooi jaar voor triple Olympisch kampioen

Vlaggendrager Jetze heeft natuurlijk weer een lange en mooie periode van huldigingen achter de rug. Op Huis ten Bosch, de thuishuldiging, een helikoptervlucht boven zijn huis samen met de Nieuwkoopse burgemeester en met diezelfde burgemeester in de tv-ontvangst van sinterklaas op Paleis Soestdijk. Daarna de internationale IPC-verkiezingen en voor de derde keer Paralympisch atleet van het jaar bij de NPO vorige week nog. Logisch dat hij even wat gas terugnam met de trainingen. Maar het nieuwe doel is alweer gesteld: de Boston marathon. Op maandag 18 april 2022.

Jetze zal zelf niet de eerste zijn, die zijn ‘Plat-poppetje’ gaat kopen. ,,Maar het is een mooi eerbetoon” laat hij aan de regionale media weten. Wellicht neemt hij de Lego wel een keer mee naar een van de vele basisscholen waar hij zijn inspirerende verhaal geregeld afsteekt. Dat maakt de kinderen zo mogelijk nog enthousiaster. En anders deze Lego-liefhebber wel.

Bij het verwerken van alle triatleten, die ooit een hele gedaan hebben (een monnikenwerk overigens, kan het niemand aanraden) stuiten we nog regelmatig op wedstrijduitslagen, die we dit jaar over het hoofd gezien hebben. Heeft ook wel een oorzaak, in de eerste maanden was het nauwelijks duidelijk welke wedstrijden wel en welke niet door konden gaan. Vooral in het buitenland was dat een zoekplaatje, zeker de heles die niet onder de bekende Ironman of Challenge-labels vallen.

The Ultimate X: Joris Vrij tweede

Zo troffen we The Ultimate UK aan, een van de vele lange afstand triathlons in het Verenigd Koninkrijk. De race werd al gehouden op 6 juni van dit jaar. In die tijd was Nederland langzaam op weg naar versoepelingen, maar mochten evenementen toch echt pas na 26 juni. Aan de andere kant van de Noordzee is het regeringsbeleid van Boris Johnson soms onnavolgbaar. Zie ook het WK darts.

In elk geval was het voor Whitchurch, Shropshire D-Day en deden ruim honderd triatleten mee aan The Ultimate X. Winnaars waren Chris Kilburn in 9.12.47 en Bexx Swainson in 10.33.39 uur. Vijf minuten na Chris was Mark Lamonby de nummer twee en op 21 minuten volgde de bronzen medaillewinnaar Rick Nicholls. Bexx had helemaal vrij spel want Elizabeth Drummond en Kaylee Hawkins verloren bijna 2 uur op de winnares, maar mochten toch naast haar op het erepodium plaats nemen. Een Nederlander was ook succesvol: Joris Vrij finishte na 11.12.02 uur als zeventiende totaal en was daarmee goed voor de tweede plaats bij de M50.

Thijs Geerse, landbouwer te Zeewolde

We hadden de afgelopen dagen in Vrouwenweek al een leuk interview met Annemarie Rustenburg. Maar wist je dat ze behalve geweldig kan sporten met haar Train3Sports ook prachtige evenementen neerzet. Kleinschalig, maar toch met juiste duursportgevoel. Het meeste recente evenement was de crossduathlon in het Roggebotbos bij Dronten. We kwamen er trouwens achter door Thijs Geerse, landbouwer uit Zeewolde. Op socials stond een bericht over weerstand van boeren uit Flevoland als zijn in september tijdens de Challenge Almere niet bij hun landerijen konden. Thijs had er ook ervaring mee, moest ver omrijden om toch op zijn akker te kunnen op die septemberzaterdag. Toch nam Thijs het op voor de organisatie, want het is een prachtig evenement. En met wat meer vooroverleg komen de organisatoren en agrariërs vast een heel eind tot elkaar.

Crossduathlon Dronten

Naast zijn werkzaamheden in de agrarische sector is Thijs echter ook op en top sportman. Hij fietst veel, loopt hard. En niet onverdienstelijk, want met enige trots plaatste hij de uitslag van de Roggebotbos-crossduathlon op zijn socials. En die hadden we hier nog niet. Even terug dus naar 13 november, toen Tjeerd Popkema deze crossRBR won, Bas van Dijke 15 tellen later als tweede binnen liep en Remi Jansen brons haalde. Lucas Rustenburg (ongetwijfeld in de familie van Annemarie) finishte als vierde en vervolgens kwam een ’tevreden’ Thijs Geerse als nummer vijf aan. Beste vrouw was Geke van de Kroef. Daarna volgden Andrea Steller-Hokse en Jennifer van de Bosch. Beste duo: Annemiek en Michiel.

Ander nieuws:

Evert heeft zijn nieuwe zadelpen

Evert Scheltinga heeft eindelijk zijn zadel terug. Dat wil zeggen niet het exemplaar wat afbrak tijdens de Ironman van Zuid-Afrika. Daar is eerst naar gezocht, maar kwam pas later via de organisatie terug bij de onfortuinlijke triatleet. Evert moest tijdens die Ironman liefst 60 kilometer staand fietsen. Bij de nummer vier van de wereld rees het vermoeden dat de zadelpen na een val bij een training was verzwakt, waardoor het op slecht wegdek daadwerkelijk afbrak.

Het afgebroken zadel was niet meer geschikt om verder te trainen in Stellenbosch, waar Evert zoals zo vaak overwintert. De zadelpen moest dus uit Nederland komen en daar ging even wat tijd overheen. Maar vorige week ontving Evert dan toch het verlangde fietsmateriaal, zodat hij de buitentrainingen weer kan hervatten. Evert blijft nog ruim een maand doortrainen in Zuid-Afrika.

Maarten wandelt nachtmars

Maarten van der Weijden heeft zijn Elfsteden-triathlon aangekondigd. Zoals bekend worden de 200 laatste kilometers wandelend afgelegd, niet hardlopend. Om ook op dat wandelen beter uit de verf te komen, doet hij volgend jaar mee aan de 80 van de Osse Maaskant in het weekend van 18 op 19 juni. Deze nachtelijke wandelmars maakt deel uit van Maasdijk Events, waartoe ook een triathlon behoort.

Ter Aar heeft geduld

Was er eind 2019 gelukkig groen licht voor een doorstart van de triathlon Ter Aar met een gloednieuw bestuur, brak kort daarna Covid-19 uit en zat het nieuwe bestuur twee jaar in de wacht. Maar ze geven niet op. De 32e editie van de Ter Aar Triathlon staat gepland op zondag 22 mei 2022. Dat wordt dan de 32e editie. Het bestuur bestaat nu uit Diederik Loos, Joost Akerboom en Robin Slof, Anouk van der Hoorn, Jeroen Akerboom, Koen Clemens, Lisanne te Dorsthorst en Thamar Esveld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.