Triathlon Tielt; Challenge Cerrado; Collin Chartier zien we nooit meer in triathlons; Lintjesregen 2023 met Ria en Rens – WTJ 2834

MAANDAG – In Nederland was zaterdag IJsselmuiden de seizoensopener, in Belgie zijn ze al langer bezig met triathlons, waarbij gezwommen wordt in het binnenbad. De Inofec sprint triathlon in Tielt was zelfs de derde wedstrijd al van 2023. De race werd gewonnen door West-Vlaming Jasper Sabbe. Tweede finishte Viktor Benschop en derde Devlin Derudder. Bij de vrouwen bestond het podium uit Emma Cottenie, Elise Farrazijn en Steffi Vanhee.

Zwemmen was nog even een dingetje, want het bad vna Tielt is gesloten. In Meulebeke kon wel gezwommen worden. Daar werd het klassement van opgemaakt en later op de zondagmiddag begon het fietsen en lopen. Bij slecht weer, want het regende volop. Een pittige race dus.

Challenge Cerrado

Veel zonniger en 30 graden was het in het Braziliaanse Cerrado. De wedstrijd trok precies 1 grote naam: Santiago Ascenco. Hij won dan ook in 3.59.52 uur. Een kwartier later volgde Leonardo Schwindt, 20 minuten na de winnaar was Leandro Albuquerque Vieira de nummer drie. Ook een Braziliaans podium bij de vrouwen: Nusia Naila Gomes Batista won in 4.58.54 uur, Livia Andrade Santos werd tweede, Marilia Cesario da Silva derde. De onderlinge verschillen waren kleiner dan bij de mannen. Het aantal deelnemers in deze Challenge daalt gestaag. Dit keer deden 213 atleten mee, geen Nederlanders.

In Taiwan wel een aantal Nederlandse deelnemers, maar vier dagen later ontbreken daar nog altijd de uitslagen. De pot verwijt de ketel…..

Chartier loopt tegen de lamp: exit triathlon

De eerste dagen van de week werden gedomineerd door de bekentenis van Collin Chartier. De Amerikaan, die bij een out-of-competition-controle tegen de lamp liep, ging meteen met de billen bloot. Ja, hij heeft EPO gebruikt en ja, daar heeft hij spijt van. In zijn bericht op socials biedt Chartier zijn verontschuldigingen aan. Aan familie, vrienden en fans, maar ook aan de triathlonsport. Chartier kon de druk niet aan. Het was alles of niets en het wordt uiteindelijk dus niets. ,,Mijn keuze was verschrikkelijk, ik accepteer de gevolgen.”

Grote overwinningen? Afpakken!

We gaan ervan uit dat zijn overwinningen hem worden afgepakt. Het gaat dan op Challenge Salou 2021, Ironman Mont Tremblant (8.08) en PTO US Open Dallas, allebei vorig jaar. Zelfs de winst in een fun-race als de SGRail100 van Girona zou hem afgepakt moeten worden. Verder was hij tweede op de IM 70.3 Des Moines en derde IM 70.3 Boulder. Sneu voor al die atleten, die tegen hem streden. We herinneren ons nog goed het duel met Magnus Ditlev in Dallas, waar de Deen het loodje legde tegen een ontketende Chartier. Achteraf begrijpen we waarom hij toen zo hard ging.

De kritiek op dopingzondaar Collin Chartier is niet mals. Het begon meteen al met Ben Hoffman. Hoffmann, landgenoot van Chartier, vindt dat hij er niet zo maar vanaf komt. Hij moet echt alles opbiechten nu, ook wie er nog meer bij betrokken zijn: “…and for damn sure tell the whole truth. How did you do it, who helped, who else is involved, and give the full story of why. No bullshit omerta, no excuses, no more lies.”

Volgens Chartier handelde hij op eigen houtje, maar dat trok toch een schaduw over de Noorse triatleten, want het afgelopen jaar was Mikal Iden (broer van Gustav) als coach niet alleen betrokken bij de Noorse toppers, maar hij coachte ook….Collin Chartier.

Lionel Sanders is woest

Lionel Sanders doet niet veel meer op social media. Hij was de almaar toenemende verzuurde reacties op vanalles en nog wat meer dan beu. In een op Instagram geplaatst filmpje maakt hij nu een uitzondering. Het is 1 lange tirade van de Canadees aan het adres van Chartier, de man die nota bene bij hem in zijn appartement verbleef toen ze samen trainden voor Kona. Sanders is woest op de man, hij hekelt alles en iedereen die met behulp van verboden middelen denkt wereldkampioen te worden. Want wat is dat dan waard? Een heel emotioneel betoog van The Colonel, hij slaat wel de spijker op de kop. Zijn woede is ook te herleiden naar zijn eigen verleden, waarin drugs een dominante rol speelde. Uiteindelijk zwoer Sanders ‘al die troep’ af en werd een bikkelharde triatleet. Dat hij niet wil dat rotzooi terugkomt in zijn sport, is dus heel verklaarbaar.

Lintjesregen 2023: Ria en Rens zijn ridders

We eindigen vrolijk, want het was woensdag ook de dag van Koningsnacht en lintjesregen. Het heeft koning Willem-Alexander behaagt zo’n 3000 mensen van een koninklijke onderscheiding te voorzien. Drie mensen kennen we van hun vrijwilligerswerk in de triathlonsport.

In Nieuwkoop werd Ria Verlooij-Brasker Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ria is al meer dan 40 jaar trainster bij zwemclub De Plas. Voor de club en in het brstuur verrichtte ze vele hand- en spandiensten en stond ze mede aan de basis van de Stichting Triathlon Nieuwkoop, waar ze bijna 40 jaar bestuurslid was. Ze is de drijvende kracht achter het werven van ruim 300 vrijwilligers. De burgemeester zei: ,,Met haar jarenlange inzet, energie en enthousiasme heeft mevrouw Verlooij-Brasker ontelbaar veel mensen ge├»nspireerd en geholpen om hun sportieve doelen te bereiken.” Mooie woorden voor Ria (moeder van triatleet/zwemmer Fred), die o.i. haar lintje volkomen terecht heeft ontvangen.

In Almere was Rens van Grinsven de zichtbaar verraste decorandus. Rens werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wij kennen hem dan weliswaar als vrijwilliger en coordinator medische staf bij ALLE EDITIES HOLLAND TRIATHLON/CHALLENGE. Rens is daarmee de enige, die vanaf 1983 elke triathlon van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bewust heeft beleefd. Nou ja, behalve die ene keer dan toen de wekker niet afging ­čśë Maar in de toespraak van de burgemeester kwamen vooral zijn andere verdiensten naar voren: ruim een kwart eeuw actief bij SV Almere, thans FC Almere: verzorger, medisch begeleider en man van internationale toernooien. Rens was betrokken Daarnaast is bij de stichting Muziekids. Hij zamelt ook al ruim 30 jaar geld in voor de Stichting MS Research. Een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot 3 miljoen euro. Eveneens een zeer terechte waardering voor het vele werk dat Rens belangeloos verricht. Trouwens ook gewoon een gezellige kerel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, ├ę├ęn van de drijvende krachten achter ├ę├ęn van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.