EK crossduathlon Dolomiti Paganella: prachtig zilver voor Diede Diederiks, brons voor Willemijn Fuite – WTJ 2025

VRIJDAG – Op de eerste dag van de Europese ‘crosskampioenschappen’ in het Italiaanse Dolomiti Paganella heeft de Oranje-ploeg de eerste medailles al binnengehaald. Zilver voor Diede Diederiks en brons voor Willemijn Fuite. Wie weet doen ze het zondag nog eens dunnetjes over op het EK crosstriathlon!

Het begon al vroeg in de door nachtvorst behoorlijk afgekoelde Dolomieten met brons vo0r Willemijn Fuite. Op de weg komt de Brabantse wellicht nog niet zo nadrukkelijk in de picture, in het veld des te meer. Dat bleek al op het WK in Pontevedra twee jaar geleden, dat kwam er ook nu uit op dit EK. Als vierde kwam de atlete uit Berkel-Enschot bij haar mountainbike aan op geringe achterstand op onder meer twee Italiaanse favorietes. Daarna viel Willemijn door een pijnlijke valpartij nog even terug naar een vijfde plaats, maar in de tweede helft van het loodzware, technische parcours kwam Willemijn in haar ritme. Als derde keerde ze terug van het fietsen. Twee Italiaanse meisjes waren voor haar al aan de slotrun begonnen. Martina Stanchi zelfs al drie minuten eerder. Zij bleek ook niet meer te achterhalen.

Aan de finish had Stanchi een voorsprong van 2.47 minuten op haar landgenote Irene Ballotta. Willemijn liep als derde binnen op een achterstand van 3.42 minuten. Zondag komen ze alle drie weer in actie maar dan op het EK crosstriathlon.

Olaf Jan Bosscher kon het daarna bij de junioren niet waarmaken. De ranke Fries werd zelfs bevangen door de kou en raakte bij het mountainbiken ver achter op de rest. Het eerste stuk lopen ging hem nog wel goed af, toen kwam hij nog als derde door. Bij het fietsen leek Olaf Jan stil te staan, want hij verloor maar liefst tien minuten en kon ook in de slotrun amper nog vooruit. Op 14 minuten achterstand op de Portugese Europees kampioen Francois Vie finishte Olaf Jan als achtste en laatste. Zilver en brons gingen naar de Italianen Andreas Tiefenbrunner en Pietro Santini.

De elites en U23 gingen gelijktijdig om 11 uur van start. Voor de Nederlandse mannen lag het looptempo bij aanvang te hoog. Wouter Dijkshoorn en Joep Staps verloren snel terrein op experts als titelverdediger Arthur Serrieres. De Fransman was een klasse apart, want alleen al op het lopen pakte hij een halve minuut op de concurrentie. Dat werd dan weer gecompenseerd door Diede Diederiks bij de vrouwen, die meteen een voorsprongetje nam op de Slowaakse Kristina Lapinova en nog meer op Russin Daria Rogozina en titelverdedigster Morgane Riou. Intussen was Romy Spoelder bij de U23 ook onderweg. Ze klokte na de eerste crossloop de derde tijd, maar zou later nog een plekje verliezen.

 

Dat hard fietsen op een mountainbike een vak apart is, bleek opnieuw in deze pittige titelstrijd. Diede ging hard, maar de wereld- en Europeeskampioene Morgane Riou trapte nog net even harder. Rogozina viel iets terug en de rest van het kleine startveld was voor de medailles al snel kansloos. Dat laatste gold intussen ook voor de Nederlandse mannen, die verder achterop raakten. Vooraan in het veld deden de Italianen een geslaagde greep naar de macht. Giuseppe Lamastra nam landgenoot Alessandro Saravalle op sleeptouw. Zo reden ze dik twee minuten weg bij topfavoriet Arthur Serrieres. die geen steun van landgenoten had in dit gevecht. Op de slotrun bleven de Azzuri overeind: Lamastra goud, Saravalle zilver en de derde plaats bij de elites was voor de onttroonde Fransman Serrieres. Daartussen zat nog wel de Deen Jens Emil Sloth Nielsen, die uitkwam in de U23 en daarin dus Europees kampioen werd en feitelijk brons in het overall-klassement.

De Tsjecht Vojtech Bednarsky volgde op zes minuten achterstand als vierde met de Belgisch kampioen Matthias Cloostermans in zijn kielzog. Landskampioen Wouter Dijkshoorn was tijdens het fietsen de top tien in gereden en kon zich daar handhaven op de afsluitende crossloop: de Amsterdammer finishte als negende op 12 minuten van Lamastra. Een klein kwartier achterstand liet Joep Staps optekenen. Het leverde de Tilburger een twaalfde plaats op, achter hem eindigde veelvoudig wereld- en Europees kampioen Pavel Andreev als dertiende en laatste.

Spannend bleef het in de vrouwenrace, waar Diede in het verdere verloop op de ATB niet veel tijd meer verloor. Met een achterstand van 1.34 minuut op Riou kwam ze de wisselzone in en zette alles op alles om nog voor goud te gaan. Na de eerste ronde poetste de pro-atlete uit Maastricht al veertig seconden van haar achterstand weg. De spanning was om te snijden. Op de finish werd het uiteindelijk nog 25 seconden waarmee Riou de titel toch wist te behouden. Diede opnieuw zilver net als eerder op het EK Xtrerra in Zittau, maar nu zat ze er nog dichter bij. Brons ging naar Daria Rozogina.

Bij de beloftes U23 bleef Romy Spoelder buiten het podium op plaats vier. De tijdverschillen liepen hoog op. Winnares was de Italiaanse Matilde Bozan, de Tsjechische Stepanka Bisova finishte als tweede en de Oekraïense Sofiya Pryyma haalde brons. Romy moest op de winnares 21 minuten toegeven.

 

(Diede, zoals ze twee weken terug nog Ameland won)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.