Gerrit en Suzanne winnen crossRBR Norg; Westland zwemloop voor Bart, Carola en Maaike; IM 70.3 Memphis en Muncie – WTJ 2039

MAANDAG – Van elf Nederlandse wedstrijden een week eerder naar ineens niks meer. Nou ja, bijna niks meer. De Tri Amsterdam van Tri Hard Series ging niet door. Het mooie evenement met parcoursen zowel binnen als buiten onze hoofdstad kwam nu niet rond, maar heeft al wel een nieuwe datum: 19 juni 2022. Voorts werd ook de Teamtriathlon Arnhem definitief uit het jaar 2021 geschrapt. De race was een aantal jaren openingswedstrijd van de Teamcompetities, stond ook nu weer in het voorjaar maar kreeg als uitsteldatum 3 oktober mee. Toch lukte ook dat niet, zodat we in het voorjaar weer uitkijken naar een nieuwe editie van deze zwembadtriathlon.

Noordelijk klassiekertje vanuit paardenbak

Bleef over de crossduathlon in Norg, het hoge noorden. Stilaan gaan we in de Benelux weer over van de weg naar de bossen, dus dan komen de crossduathlons weer om de hoek kijken. Posbank vorige week en nu dus Norg, Een klassiekertje, nota bene al voor de 23e keer op de kalender. Met de vrijgemaakte manege als centraal middelpunt voor de fietsen. Van paarden tot ijzeren rossen, zeg maar. Deelnemers waren maar met moeite uit de paardenbak te krijgen, want buiten regende het pijpenstelen.

De winst ging naar de oersterke Gerrit Pijpker, van wie we al schreven dat hij steevast in de noordelijke wedstrijden in de top tien finisht. Overwinningen daarentegen heeft Gerrit nog niet zoveel verzameld, maar wellicht is Norg een doorbraak. De eerste run werd het snelst afgelegd door Robin Honebecke. Acht seconden later was Gerrit bij zijn mountainbike. Daar was het zaak specialist Arie de Jong zo lang mogelijk achter zich te houden. Dat lukte, ergo: de man uit Hallum vergrootte zijn voorsprong op de concurrentie alleen maar.

Gerrit met afstand de beste in Norg

Na het technische ATB-parcours mocht Gerrit Pijpker met een voorsprong van drie minuten aan de slotrun beginnen. Toen hij ook daarop nog eens de snelste looptijd realiseerde, ging de overwinning meer dan verdiend naar de Fries. Arie de Jong kreeg tijdens het lopen gezelschap van Yoeri Ton en samen kwamen ze als tweede over de finish, exact vijf minuten na de winnaar. De vierde plaats ging naar Ferdinand Oldeman, die als het even kan geen cross-wedstrijd aan zich voorbij laat gaan. Vijfde werd de snelste hardloper van het veld, Robin Honebecke met op zes dan weer een van de betere mountainbikers Sandor Walinga. Beste duo was Hans Hiemstra (nog bedankt voor het compliment, Hans) en zijn maat.

Suzanne kan alles

Suzanne van Gelder uit Heerenveen is van alle markten thuis. Won ze twee weken geleden nog de SwimRun in Lauweroog, nu was ze de snelste in de crossduathlon. Ingeborg Trul deed er alles aan om op de ATB haar loopachterstand op Suzanne teniet te doen. In de slotrun trok de Friezin de zaken weer recht en bleef Suzanne haar naaste concurrente 37 seconden voor. De derde plaats was voor Kyra Brouwer. Op de korte afstand voerde de jeugd de boventoon: Guido van Weeren en Ilse Langevoort kregen de grootste beker als winnaars.

Zwemloop voor Bart, Carola; Maaike superieur op korte

Zaterdag was de tweede editie van de AAB Westlandse zwemloop. Ook hier veel nat en regen, maar toch bijna 50 deelnemers. Bart van der Kruk uit Monster en Carola Nell uit Maasland waren de snelsten over de kilometer zwemmen 10 kilometer hardlopen. Bart – lid van (W)estland Triathlon – deed er 55.58 minuten over en was bijna zes minuten eerder klaar dan Marco Kuijvenhoven en Erik Dees. Carola was nog verder los van Marit Boertje en Lola van Zeijl, die er een kwartiertje langer over deden. Op de korte afstand was Maaike Vooren vanuit Alkmaar naar ’s lands grootste kassengebied gekomen. Ze was niet alleen snelste vrouw, maar klopte ook alle mannen. Maaike deed mee in haar snelle SLT-Rotterdam zwempakje. Achttien seconden na haar kwam Primo Beekhuis als primus van de mannen binnen. Op de korte afstand deden sowieso meer vrouwen dan mannen mee.

Ironman Memphis 70.3 voor Jason West en Ellie Salthouse

Buiten Barcelona waren er in Amerika nog enkele Ironman-races. Een nieuwe race in St. Jude Memphis en Muncie waar de IM 70.3 werd uitgebreid met een volledige Ironman. Memphis kreeg de pro’s over de vloer. De Amerikaan Jason West en de Australische Ellie Salthouse pakten de prmeur. Op 17 kilometer van de finish nam Jason West de koppositie over van Ben Hoffman om ze niet meer af te staan. De Zuidafrikaan Bradley Weiss dreef de winnaar tot het uiterste, aan de meet was het verschil zo’n anderhalve minuut. Snelste zwemmer van de dag, Marc Dubrick uit Amerika was de nummer drie aan de finish. Ben Hoffman zakte weg naar een achtste plaats. Vooraan kwamen de Braziliaan Andre Lopes als vierde en Marty Andrie als vijfde over de finish. Danilo Pimentel was op plaats zes de tweede Braziliaan. Een andere favoriet – Europees kampioen George Goodwin – werd tiende.

Jason West heeft een topseizoen. Hij won Iowa IM 70.3 en was tweede in IM 70.3 San Francisco en vorige week nog in Augusta. De winst kwam dus niet helemaal uit de lucht vallen. 1556 deelnemers bij de primeur. Ellie Salthouse was zelfs zowel in Augusta als nu in Memphis de beste. Twee IM 70.3-zeges binnen een week dus voor de sterke Australische, waarvan we vorige week al meldden dat ze een echte specialiste is op de halve afstand. Haar zege zaterdag was de 27e podiumplaats op een IM 70.3 voor Ellie Salthouse. Hoewel ze tijdens de wedstrijd zwemmend en fietsend een flinke voorsprong nam, was de hard lopende Jackie Hering toch nog aardig dichtbij gekomen: een ruime minuut zat er in Memphis Tennessee, stad van Rhythm en Blues tussen winnen en tweede worden. Voor brons moest het enthousiaste publiek iets lander wachten: de Amerikaanse Ali Brauer deed er een krappe 14 minuten langer over.

Net als Barcelona ook Muncie met dubbel programma

In Muncie – in 1996 waren we er nog voor het WK lange afstand – stond niet alleen een IM 70.3 op het menu, maar voor het eerst ook de volledige afstand. Beide afstanden samen brachten ruim 2000 triatleten bijeen, aantallen waar Ironman haar hand niet voor omdraait. De primeur van de Ironman ging naar de Amerikaan Benjamin Stone, die de klus klaarde in 8.45.03 uur. Muncie is dus niet per se een snel parcours al was het nu dan nog agegroup-only. De Duitser Sven Wies scoorde een tweede plek op zes minuten van Stone. Brons ging naar de Braziliaan Jose Graca, nog altijd binnen de negen uur: 8.57.09. Bij de vrouwen dook alleen de winnares onder de tien uur. Haar naam: Rebecca Hayes. De Amerikaanse liet haar landgenotes Maischa Seebeck (10.04) en Mallory Schafer (10.09) achter zich.

Op de halve afstand ook compleete ‘Stars and Stripes-podia’. Bij de mannen Ben Tolliday, Bryan Mooney en Michael Vanacora, bij de vrouwen Heather Schuh, Lindsay Delorme en Annette Rogers. Geen enkele Nederlander aan de start hier. Wel de Arubaan Ricardo Velazquez.

2 OKTOBER: Ironman 70.3 Muncie
M:
117.Ricardo Velazquez (Aru) 5.28.29 (23e M30)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.