NTB reageert op uitgiftes A-statussen: ‘Procedure is transparant, meerdere sportbonden doen het’

MAANDAG – Nog dagelijks pakken de grote dagbladen uit met de verwikkelingen bij de Nederlandse Triathlon Bond. Vandaag brengt Trouw een vervolgverhaal nu ook voor bondsarts Guido Vroemen de maat vol is. ‘Het is zij eruit, of ik eruit’. Vroemen doelt op het duo Rembert Groenman en Adrie Berk, respectievelijk bondsdirecteur en technisch directeur. Vroemen gaf al eerder signalen door dat zaken op het NTC Sittard niet in de haak waren. Hij kwam er echter te weinig. De medische zaken worden in Limburg door onder sportarts Fred Hartgens en huisarts/ex-triatleet Jochen Cals behartigd.

Daarnaast een treffende column van Willem Vissers in de Volkskrant, waarin de waanzin van topsport pijnlijk aan de kaak gesteld wordt. En dan was er de berichtgeving van 3athlon.nl over het kopen van A-statussen. Maar de beweringen in dat artikel worden nu door Rembert Groenman tegen gesproken. In een volgende statement vanavond op de NTB-site geplaatst staat onder meer:

De bewering dat de verlening van A-statussen aan sporters van de NTB niet rechtmatig verlopen zou zijn, berust niet op waarheid. De toegepaste procedure is transparant, volgens de NTB-reglementen toegepast, afgestemd met NOC*NSF en op vergelijkbare wijze gehanteerd bij meerdere sportbonden. Een A-status is niet te koop.

Hieronder het volledige statement van de NTB naar aanleiding van de vele berichten in landelijke/regionale media en op tri-sites:

In de afgelopen dagen staat de triathlonsport volop in het nieuws. De Nederlandse Triathlon Bond neemt alle berichten uitermate serieus. Wij zijn geschrokken van de verhalen die (voormalige) atleten delen en de ontzetting over wat zij aangeven te hebben meegemaakt blijft onverminderd groot.

Eerder dit jaar is een onafhankelijk bureau gevraagd onderzoek te doen naar de huidige sociale veiligheid op het NTC naar aanleiding van signalen van huidige NTC-atleten. De rapportage wordt eind deze week opgeleverd. Als NTB wachten we de uitkomsten van dit onderzoek af. Daarnaast onderzoeken wij de beweringen die gedaan worden over zaken die geen onderdeel zijn van het lopende onafhankelijk onderzoek over het NTC. Ook die hebben de aandacht en we gaan daar over communiceren zodra er duidelijkheid over is.

Naast deze acties is er de afgelopen dagen ook nauw contact met NOC*NSF geweest. De hele georganiseerde gecentraliseerde topsport ligt onder een vergrootglas. In de media komen ook zaken naar boven die feitelijk onjuist weergegeven worden. De bewering dat de verlening van A-statussen aan sporters van de NTB niet rechtmatig verlopen zou zijn, berust niet op waarheid. De toegepaste procedure is transparant, volgens de NTB-reglementen toegepast, afgestemd met NOC*NSF en op vergelijkbare wijze gehanteerd bij meerdere sportbonden. Een A-status is niet te koop.

Verder onderschrijven wij het belang van een breed onderzoek naar alle aspecten van de topsportcultuur, zodat wij als bond kunnen werken aan een veilige en verantwoorde omgeving voor onze sporters. Voor misstanden is bij onze bond geen plaats. Het is belangrijk dat onze sporters op een plezierige wijze kunnen werken aan hun prestaties. Sporters die nare ervaringen hebben meegemaakt of nog meemaken kunnen terecht bij de Vertrouwens Contact Personen die hiervoor aangesteld zijn namens de bond. Ook kunnen zij (anoniem) terecht bij het Centrum Veilige Sport NL. Het is van belang dat sporters zich uitspreken om zo gezamenlijk te komen tot een verantwoord topsportklimaat.

Arnhem, 18-10-2021
Rembert Groenman, Algemeen directeur

 

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.