Noel Sterk en Rebecca Jansen Nederlands juniorkampioenen crosstri Ameland; Tristan op drift in Italia – WTJ 3052

ZATERDAG – Terwijl Tristan Olij op de Ironman Emilia-Romagna als koploper aan de marathon begonnen is, sijpelen ook de eerste uitslagen van Ameland door. Het NK crosstriathlon is daar in volle gang. De sprint races zijn achter de rug.

De winnaar had zijn achternaam mee. Noel Sterk was de meest regelmatige op alle onderdelen, zonder er op eentje de snelste/sterkste te zijn. Als derde uit het water, bij het fietsen ging Jesper Boets hem nog vooraf, maar van de mannen vooraan had Noel in het duingebied van de Waddendiamant de beste benen.

De man uit Heerhugowaard ging Jesper Boets uit Assen ruim een minuut vooraf. Het brons op dit NK ging naar Utrechter Wiebe Vermeulen. Voor hem finishte nog wel senior Niek Koppenaal, maar die deed uiteraard voor het NK junioren niet mee. Thomas Ippel en Cas van Holland pakten de plaatsen vier en vijf.

Rebecca snelste

Snelste bij de vrouwen was overtuigend Janneke Vermeulen. De Vinkeveense had haar fiets al afgespoten bij de finish toen de nummer twee arriveerde: Marlies Feenstra uit Aduard. Verschil: tien minuten. Beide dertigers waren sneller dan de 18-jarige Rebecca Jansen uit Groesbeek, die derde totaal werd, maar daarmee wel de nationale titel bij de juniores greep. Zilver ging naar Yke Spelde en brons naar Rebekka Kool. Een winnares dus uit Groesbeek, waar ze kan trainen op het bekende terrein van de crossduathlon aldaar.

Yke is net als Jesper lid van de Drentse triathlonclub Tri4You en Rebekka komt uit voor Hellas Utrecht. Floor Vulders en ‘kortstondig Holten-winnares’ Meike Regeling waren de nummers vier en vijf. De sprint relay ging naar het Team De Bakfietsen.

Stand van zaken NK

In de full-distance gaan Lucas Goene, Erik Wolsing en Timo Feenstra op kop. Ook bij de vrouwen is het spannend met Romy Spoelder aan de leiding en daarachter de Belgische Christine Verdonck, Sandra Wassink en Trudy Veenstra.

Tristan is goed bezig

In Emilia-Romagna stapte Tristan samen met de Pool Milosz Sowinski als eerste van de fiets af. Dan te bedenken dat hij na het zwemmen nog dertiende lag op 3.13 minuten van de Italiaan Mattia Ceccarelli en de Brit Andrew Horsfall-Turner, die al na 47.14 minuten klaar waren.

Na 30 km. lag Tristan tiende op 1.38, na 65 km. vierde op 5 seconden. Toen dus bij de kop met nog steeds de twee snelle zwemmers, maar ook met 14 anderen. Vervolgens demarreerde de man uit het Noord-Hollandse Winkel en was na 100 km. zijn voorsprong 1.20 minuut op de Britse oud-podiumwinnaar Hawaii David McNamee. Op 136 km. was het de Belg Stenn Goetstouwers als achtervolger op 1.42 en na de wissel dus even de Pool Sowinski.

Bij het lopen nam Tristan de leiding: 14 seconden op de Pool na 2 km. en 49 seconden na 6 km. en 1.08 na 10 km. inmiddels op de Belg Stenn Goetstouwers.

Die naderde Tristan met snelle passen. Na 18 km. werd de kop overgenomen door de Belg, twee kilometer verderop had Stenn een voorsprong van een halve minuut op de Nederlander. Op het 26 km. punt was hij terug gezakt naar de vierde plaats op 2.45. Goetstouwers, McNamee en Goesch waren hem daar voorbij. Op tien kilometer van de aankomst was het nog steeds Goetstouwers aan de leiding met Tristan inmiddels vijfde op 5.53 minuten. Het Kona-slot kwam daarmee verder buiten bereik te liggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.