Voorbeschouwing op het WK Paratriathlon Abu Dhabi en WK junioren Quarteira – WTJ 2072

WOENSDAG – Morgen praat Ruud met de Nederlandse deelnemers aan de World Triathlon Championships Series in Abu Dhabi. En nee, het gaat niet over de perikelen in eigen land, we hebben het over de sportieve ambities aan het begin van – zeg maar – de volgende Olympische cyclus. En die duurt bij hoge uitzondering geen vier, maar slechts drie jaar. Althans, ik mag toch hopen dat de pandemie er niet voor gaat zorgen dat we pas in 2025 de Parijse Spelen gaan houden…

Afijn, Rachel, Quinty, Jorik (gefeliciteerd met het mooie nieuws trouwens…), Menno en Donald dus morgen aan het woord op Trikipedia. Wij gaan het vandaag hebben over de wereldkampioenschappen paratriathlon, die ook vrijdag (bij uitstek de Arabische sportdag) op het programma staan. Oorspronkelijk was Milaan gastheer, maar we weten allemaal waardoor dat WK nog niet kon doorgaan. Daarom nu voor twee jaar het WK in de Verenigde Arabische Emiraten dit prachtige sportfeest (zie de vrolijke gezichten van de UAE-leden op de feature-plaat). Op 5 november aan het begin van de WTC-series, volgend jaar als onderdeel van de Grand Final Abu Dhabi.

Zes handicap-categorieën

Twee maanden na de Paralympics zijn de beste paratriatleten ter wereld bijeen op het Yas Marina Formula 1 Circuit voor hun eerste WK sinds 2019. In totaal doen liefst 120 atleten mee, ongeveer hetzelfde aantal als destijds in Rotterdam. Zij komen uit in 6 verschillende handicap-categorieën. Vanaf 8 uur ’s morgens begint het WK met grote namen als de Brit Dave Ellis, Hector Catala Laparra, Susana Rodriguez, Lauren Parker, Jules Ribstein, Mohammed Lahna, Hailey Danz, Veronika Plebani, Elise Marc, Daniel Molina, Alexis Hanquinquant, Marta Frances Gomez, Michael Schulz, Claire Cashmore en Grace Norman zijn stuk voor stuk helden in de wereld van de paratriathlon.

Sterk TeamNL

Maar dan hebben we de Nederlanders nog niet genoemd. Met Jetze Plat, Geert Schipper, Margret Ijdema, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Sander Koomen (met guide Daaf Plomp) hebben coaches Bas de Bruin, Ruud Kuipers en Neiske Becks sterke troeven in handen met ongetwijfeld medaillekansen voor misschien wel vijf landgenoten.

Super Star Jetze gaat voor zesde wereldtitel

Uitgesproken topfavoriet is Jetze Plat, op de site van World Triathlon aangekondigd als Dutch para triathlon super star. Volgens de voorbeschouwing kan alleen een flinke ‘misser’ Jetze van zijn zesde (!) opeenvolgende wereldtitel in de PTWC afhouden. De dubbele Olympische kampioen (Rio en Tokyo) verloor sinds 2015 geen enkele wedstrijd. Het is niet waarschijnlijk dat dit in de Arabische hitte wel gaat gebeuren al weet je het natuurlijk nooit. Jetze heeft bijvoorbeeld weer heel wat huldigingen en andere optredens achter de rug, dan schiet er wel eens een traininkje bij in. Teamgenoot Geert Schipper wil het seizoen goed afsluiten na de voor hem tegenvallende vierde plek in Tokyo. De Nederlanders moeten wel opletten voor de nog jonge Ier Mark Millar, een nieuwkomer.

Maurits Morsink is zeker ook kansrijk, maar de hoge temperaturen in Abu Dhabi kunnen in zijn nadeel zijn. De titelstrijd in de PTS2 is open al maakt Jules Ribstein een grote kans. In de PTS3 wordt veel verwacht van Nico van der Burgt. Kan hij veelvuldig kampioen Daniel Molina verslaan? Bovendien hoopt de PTS3-groep dat ook deze categorie wordt opgenomen in het Olympisch programma van Parijs 2024.

Met een schuin oog houden we ook de PTS4 in de gaten. Elke van Engelen komt uit voor Duitsland, maar is met de Nederlandse Hawaii-ganger Huib van Engelen getrouwd.

WK junioren Quarteira met acht Nederlandse talenten

In het Portugese Quarteira zijn ’s werelds beste junioren gearriveerd. 59 jongens uit 26 landen. Nederland is met 4 kwantitatief sterk vertegenwoordigd. Alleen gastland Portugal, Spanje en Mexico brengen ook vier knapen in. In ons geval zijn het Mitch Kolkman (startnummer 7), Gjalt Panjer (15), Niels van Lanen (21) en Jesse Cuijpers (30).  Veel nieuwe namen op dit WK, we tippen onder meer de Duitser Henry Graf en de Portugezen Alexandre Montez en Joao Batista, de Mexicaan Eduardo Nunez Gomez en de Brit Daniel Dixon.

Ook bij de juniores zijn we duidelijk aanwezig. 54 deelneemsters uit 23 landen. Het Canadese team heeft vijf atletes, Spanje, USA en Nederland ieder vier. Daarmee hebben alleen Spanje en ons landje acht atleten in de strijd. Dat geeft nog geen garanties natuurlijk, maar het is goed om binnen de Europese grenzen voor WK’s maximale selecties af te vaardigen. Bovendien zijn we kansrijk met Barbara de Koning (startnummer 2) in haar laatste grote race als juniore. Verder Robin Dreyling (35), Luna de Bruin (37), en de jongste van het kwartet Sonja de Koning (39, drie jaar jonger dan haar zusje). Barbara dus podiumkandidate, net als de Japanse Chisato Nakajima, Mercedes Romero, Maria Casals Mojica, Jule Berhrends en de kersverse wereldkampioene crosstriathlon Margareta Vrablova.

Kampioenen van weleer

Om jullie een idee te geven welke kampioenen zijn doorgebroken en welke niet, zetten we even de juniorenwereldkampioenen van de laatste tien jaar op een rij:

2011: Lukas Verzbicas (Vst) – Mikayla Nielsen (Nzl)
2012: Wian Sullwald (Rsa) – Fumika Matsumoto (Jap)
2013: Dorian Coninx (Fra) – Tamara Gorman (Vst)
2014: Raphael Montoya (Fra) – Laura Lindemann (Dui)
2015: Manoel Messias (Bra) – Laura Lindemann (Dui)
2016: Austin Hindman (Vst) – Taylor Knibb (Vst)
2017: Matthew Hauser (Aus) – Taylor Knibb (Vst)
2018: Csongor Lehmann (Hon) – Cecilia Sayuri Ramirez Alavez (Mex)
2019: Ricardo Batista (Por) – Beatrice Mallozzi (Ita)

Zaterdag voegen we daar twee nieuwe namen aan toe, want titelverdedigers staan in Quarteira niet aan de start.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.