Rob Barel was bereid zijn sport te hervormen, maar een bestuursrol krijgt hij niet: hier zijn reactie

MAANDAG – Een opmerkelijke Tweet van Rob Barel zondag, die voor de nodige tumult zorgt. Ook ik kan hem moeilijk plaatsen: er is geen plaats voor hem in het nieuwe bestuur van de NTB.

Kansloos afgeserveerd door @triathlonNL. Liever buitenstaanders met een “frisse blik” dan betrokkenheid, kennis van de sport en een schoon blazoen. Veel succes voor het nieuwe bestuur. Bedankt medestrijders

Alle aanleiding om contact te zoeken met Rob. We kennen elkaar al ruim 30 jaar, maar zelden was Rob zo uitgesproken over de toekomst van onze geliefde sport, de misstanden en alles wat er de laatste tijd speelt.

We laten Rob aan het woord. Het is dus zijn visie op de actuele gang van zaken met betrekking tot de vorming van een nieuw bestuur:

,,Afgelopen zaterdag ben ik door een van de leden van de Triathlonraad gebeld met de boodschap dat ik – in hun ogen – niet één van de geschikte, beoogde bestuursleden zou zijn. De Triathlonraad zoekt blijkbaar bestuursleden met bestuurlijke ervaring. Mensen die meer op afstand van de triathlonsport staan. Met een aantal voormalig triatleten te weten Gregor Stam, Dennis Looze, Christine de Wit en ik hebben we een brief gestuurd met een voorstel voor een nieuw bestuur.” (zie bijgaand bericht eerder op Trikipedia. red.)

Oud-triatleten mengen zich in NTB/NTC-kwestie: open brief aan bestuur ‘breek met het verleden!’

,,Wij beschouwen ons als mensen met het juiste gevoel voor de sport en met toch wel enige ervaring. De afgelopen dagen heeft de Triathlonraad, die ik overigens als goedwillende vrijwilligers zie, plots gesteld voor een immense taak, tal van gesprekken gevoerd met nieuwe kandidaten voor het bestuur. De gesprekken waren in wisselende samenstelling. Afgelopen zaterdagmorgen kwamen ze opnieuw bijeen en hebben ze knopen doorgehakt. Op zaterdagmiddag werd ik gebeld met het bericht dat ze mensen met meer bestuurlijke ervaring en geen sterke binding met de sport in het bestuur willen. Wel mocht ik zitting nemen in een klankbordgroep, aangezien mijn ervaring wel belangrijk is.”

,,Het is overigens zo dat de beoogde nieuwe bestuursleden nog samen moeten komen om te kijken of deze samenstelling voor hen werkbaar is. Ze kunnen nog steeds afzien van de bestuursfunctie. Op dit moment weet ik dat er twee kandidaten nog geen telefoontje hebben gehad, wellicht zijn het in de ogen van de Triathlonraad reserves voor het geval er iemand afvalt. Het lijkt er wel op dat ze een eerste en tweede keus hebben en dan pas bij ons, de afdankertjes, uitkomen.”

‘Intelligente mensen met beste bedoelingen’

,,De helft van de leden van de Triathlonraad ken ik niet eens. Tot voor kort leidden ze een kabbelend bestaan. En nu krijgen ze zeker geen makkelijke opdracht in hun schoenen geschoven. Goedwillende vrijwilligers, die plotsklaps met allerlei verschillende agenda’s, gesprekken moesten gaan voeren met kandidaat-bestuursleden. Dus vonden de gesprekken plaats in wisselende samenstelling. Snel overleg zaterdag en dan besluiten genomen wie wel, wie niet. De voorkeurskandidaten zullen ongetwijfeld allemaal intelligente mensen zijn met de beste bedoelingen, maar ze missen m.i. de binding met de sport en moeten dus nog kennismaken met triathlon. Wij, Gregor Stam, Dennis Looze, Christine de Wit en ik, hadden een compleet voorstel voor het bestuur neergelegd met mensen die ervaring met de sport hebben en garant staan voor open communicatie.”

,,Ik ben niet voor niets dertien jaar geleden uit het NTB-bestuur gestapt, dat had toen ook al te maken met het functioneren van Rembert Groenman. Daar wringt hem nog steeds de schoen, volgens mij. Tal van signalen over misstanden zijn de afgelopen jaren bij hem weggelegd, maar er is niets of amper iets mee gedaan. Nog nooit is iemand door verwezen naar Marianne Vlasveld, vertrouwenspersoon van alle triatleten bij de NTB. Rembert is een meester in het wegstoppen van zaken. Dan reageert hij met ‘je ziet het verkeerd’ of  ‘het is al opgelost’.”

Over de bondsdirecteur is Rob heel uitgesproken:

,,In mijn optiek is Rembert Groenman de hoofdschuldige in deze hele affaire. Tal van plannen zijn er gemaakt door het toenmalige bestuur, maar deze werden gewogen door het bondskantoor en vervolgens kwam er niets van terecht. Ook de mensen op het bondsbureau ervaren onrust. Mocht Rembert opstappen, dan is hun grote beschermheer weg en komen er mogelijk nog meer wanpraktijken boven water. Maar als je je werk goed doet hoef je nergens bang voor te zijn. In mijn ogen is Rembert een éénling, die heel veel zaken voor zichzelf houdt en daardoor de open communicatie blokkeert en manipuleert. Ik ben er honderd procent zeker van dat een aantal kandidaten voor de bestuursfuncties door Rembert zijn gepusht om zich kandidaat te stellen, zodat zijn eigen positie veilig gesteld is. Dan worden wel een paar vernieuwingen doorgevoerd, maar zeker niet te veel.”

Intussen zet Rob het van zich af, zoals ook zijn Tweet begon met ‘life goes on‘. Hij besluit met:

,,Pas als we echt schoon schip maken binnen alle geledingen van de bond, kunnen er zaken veranderen binnen de NTB. Voor mij is er blijkbaar geen rol in dit proces weggelegd. Ik heb me inmiddels ingeschreven voor Ironman Nice en hoop daarna een mooie vakantie op Kona te gaan beleven.”

Tot zover de visie van Rob opgetekend uit het langdurige telefoongesprek tussen Ruud en Rob.

Korte reactie Triathlonraad

We hebben Robs verhaal voorgelegd aan de Triathlonraad. Hoe graag woordvoerder Jan Stehouwer ook zou willen reageren, doet hij dat niet. ,,In de zorgvuldige procedure waarin we zitten, kan ik dat ook niet doen. Ik hoop op ieders begrip in dezen.”

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

One thought on “Rob Barel was bereid zijn sport te hervormen, maar een bestuursrol krijgt hij niet: hier zijn reactie

  • 23/11/2021 om 12:23
    Permalink

    Kan nog weinig zeggen over de kandidaten, maar door afstand tot de sport is het juist mis gegaan. En als aankaarten en veroordelen van misstanden als polariserend wordt ervaren, houd ik mijn hart vast voor het veilige topsportklimaat.
    Ik hoop oprecht dat ik er naast zit. De tijd zal het leren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.