Preview op Ironman 70.3 Bahrain met bijzonder trio en Diede Diederiks; Preview op Ironman (70.3) Nieuw-Zeeland zonder Els – WTJ 2710

DONDERDAG – December konden een kwart eeuw geleden voor wat betreft triathlonnieuws gewoon overslaan. Geen races, geen activiteiten, triatleten in winterslaap. Het seizoen kwam immers pas in mei weer schoorvoetend op gang. Dat is nu wel anders. Morgen zijn we voor het vierde weekend op rij in het Midden-Oosten. Nu is het de beurt aan de altijd goed bezette (want mooi prijzengeld) Ironman 70.3 in Manama, Bahrain.

Supertrio

Het zogeheten Middle East Championship, waar Kristian Blummenfelt in 2019 de toon zette met een verbluffend snelle 3.25.21 uur. Met dank aan het razendsnelle parcours over het internationale race circuit van Bahrain. Officieus heeft Big Blu nog altijd de snelste tijd op een halve triathlon. De Noor is wederom in Bahrain, maar hij doet nu samen met Alistair Brownlee en Jan Frodeno mee in een trio-team. Een bijzonder gezelschap. Blummenfelt, de wereldkampioen op deze afstand en Brownlee en Frodeno toch wel de pechvogels van het seizoen door langdurig blessureleed.

Individueel staat het open Middle East Championship op het spel. Startnummer 1 is voor Pieter Heemeryck. Kan de Belg in de voetsporen treden van zijn landgenoot Bart Aernouts, die hier in 2015 won? Pieter krijgt concurrentie van de Fransman Vincent Luis (vorige week nog winnaar van de Clash Daytona), Zuidafrikaan Henri Schoeman, Portugees Filipe Azevedo, de Zwitser Andrea Salvisberg, de Brit Samuel Dickinson en de Sloveen David Plese,

Ogen gericht op Diede

Bij de vrouwen zijn ‘onze ogen’ gericht op Diede Diederiks, die er na een stevig seizoen nog maar een IM 70.3 aan vastplakt. Diede neemt het op tegen de Britse Holly Lawrence, de Zweedse Sara Svensk en Marjolaine Pierre uit Frankrijk. Met links naar NL doen ook mee Frankie Sanjana (woonachtig in Amsterdam), Natalie van Coevorden (Nederlandse grootouders) en Lottie Lucas (De Boer Wetsuits-team). Bij de agegroupers vijf Nederlanders n.l. Niels Esmeijer, Erik Lentfert, Rogier Mooiman, Rogier Dolleman en Jaap Kalkman.

Nachtwerk

Vrijdagmorgen rond half zeven Bahrainse tijd klinkt het startschot. Het is in Bahrain twee uur later dan in Nederland. Dus de race begint weer vroeg. Ook voor Ironman Nieuw-Zeeland is het voor de in Nederland achtergebleven volgers nachtwerk. De Ironman staat drie maanden eerder op de wedstrijdkalender. Normaliter is het begin maart te doen in en rond Lake Taupo, nu dus al in december. Daarmee is het wel de allerlaatste triathlon over de hele afstand voor 2022. De laatste kans om nog op de all-time lijst van triatleten sub 9 (M)/sub 10 (V) te geraken. Wie even doorleest, merkt dat ook Ironman Nieuw-Zeeland een inhaalslag maakt na de Covid-jaren, want op 4 maart 2023 staat al de volgende Ironman Taupo op de rol. Dat is exact het weekend waarin de race normaal gesproken wordt gehouden.

Marnix en Jelle op IM Nieuw-Zeeland

De volledige afstand is voor het eerst in de lange geschiedenis van het evenement agegroup-only. Twee Nederlanders staan ingeschreven: Marnix van der Heide en Jelle Pieksma. De gelijktijdig te houden Ironman 70.3 bevat wel pro-atleten. Opmerkelijk is de naam van de nummer 3, Els Visser. Een week na Ironman Busselton staat ze mogelijk al weer aan de start van een halve. Els komt dan onder meer Renee Kiley, Rebecca Clarke, Hannah Berry en Kirralee Seidel tegen. Bij de mannen zijn Mike Phillips, Sam Osborne, Charlie Quin en Jack Moody favoriet. Natuurlijk is de levende Ironman-Nieuw Zeeland legende Cameron Brown weer van de partij. Bij de agegroupers is Peter Fitzweijers kansrijk. Verder doen voor Nederland mee Anton Reiman en Anouk Alexander.

Bovendien wordt het een tikkie emotionele race voor veel triatleten, want het is de aller-aller-allerlaatste keer dat Mike Reilly zijn fameuze woorden YOU ARE AN IRONMAN! zal uitspreken.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.