Olympisch zwemmen bij triathlon in de Seine nog niet zeker; hoewel: Macron duikt er in – WTJ 3232

DONDERDAG – Alle zegen komt van boven. Maar als er 1 ding is, waar Parijs dit jaar van bespaard moet blijven is het regen. Het zwemonderdeel van de triathlon en ook het open water zwemmen is sterk afhankelijk van een droog voorjaar en zomer.

De Seine speelt een belangrijke rol tijdens de Zomerspelen. De openingsceremonie is een vaartocht over de rivier dwars door Parijs. De boten met atleten blijven dan op het water, dus daarbij speelt de waterkwaliteit geen rol. Dat geldt wel voor het open water zwemmen en het eerste onderdeel van de triathlon zijn in het water, waar de Franse regering en organisatie alles aan doet om het schoon te krijgen.

De president duikt er zelf in

President Macron heeft overigens geen enkele twijfel: hij zal rond de Olympische Spelen hoogst persoonlijk een duik nemen in de Seine. Hij wil er gaan zwemmen omdat het rivierwater volgens hem dan schoon is. Macron zei het tijdens de ‘opening’ van het Olympisch dorp, ten noorden van Parijs. Ook het dorp ligt aan de oevers van de Seine.

Sinds 1923 mag er niet meer gezwommen worden in de Seine. Toch zijn er in het verleden wel triathlons in gehouden. Zelf waren we begin jaren negentig getuige van de 100e race van Rob Barel, die aan de finish onder de Eiffeltoren Yves Cordier klopte. Ook toen was het zwemwater de Seine.

,,Deze Olympische Spelen laten iets na voor de Parijzenaars”, zei Macron, ,,De rivier zal niet meer dezelfde zijn.” Op een vraag of hij er zelf ook in gaat zwemmen, was de president heel kordaat: ‘jazeker!’

De testevents vorig jaar augustus kwamen nog te vroeg. Zwemmen in de Seine was nog niet safe: te hoge concentratie E.coli-bacterie, vooral als het hard regent en het rioolwater de Seine in spoelt.

Reacties Maya en Jetze

Als het aan Maya Kingma ligt kijkt de organisatie ook verder dan alleen de Seine. Voor de uitstraling van de race snapt ze dat het prachtig is om de Seine en de stad erin te betrekken. Maar als het niet verantwoord is om er in te zwemmen, verkiest Maya een plekje elders in Frankrijk met blauwe meren en misschien wel een selectief bergachtig parcours. ,,Jammer genoeg vinden WK’s en Spelen altijd in grote steden plaats, waar het rivierwater niet altijd je van het is.”

Ergens valt het wel te begrijpen. De surfers bijvoorbeeld zitten maar liefst 15000 kilometer van de Parijse hoofdstad vandaan: Tahiti.

Jetze Plat heeft er nog wel vertrouwen in. ,,We hebben garanties dat het goed komt, de president zegt het nu ook.” Aan een duathlon als alternatief willen noch Maya, noch Jetze momenteel denken. ,,Het zou triatlon-onwaardig zijn als in Parijs het zwemmen eruit gaat. Dan is het een hele andere sport.” En Maya: ,,Dat is hetzelfde als tegen voetballer zeggen dat ie moet handballen.”

In de nasleep van de NOS-berichtgeving werd er natuurlijk gespeculeerd, omdat de organisatoren eigenlijk maar op 1 parcours mikken: Seine-hartje Parijs. De alternatieven van een plan B, duathlon of triathlon van het Olympisch programma afhalen zijn vandaag eigenlijk al weersproken door de hoogste baas van Frankrijk: Emmanuel Macron.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.