Asia Cup-race Doha: wederom succes voor Abdelmoula; maagkrampen nekken Donald Hillebregt: 25e – WTJ 2109

VRIJDAG – De vrijdagochtend was in sportstad Doha Qatar ingeruimd voor de Asia Cup triathlon. Donald Hillebregt speelde als enige Nederlander jammer genoeg geen rol van betekenis. De wedstrijd eindigde hij als 25e. Met min of meer hetzelfde startveld als vorige week in het Marokkaanse Dakhla was zijn hoop wederom gevestigd op een top tien klassering. In Dakhla werd hij immers vijfde. Het mocht niet zo zijn. Terwijl de Marokkaan Jawad Abdelmoula zijn derde internationale winst boekte, kwam Donald flink beroerd over de finish. Hij bolde uit naar een 25e plaats, ver beneden zijn kunnen.

,,Er moet iets niet goed gevallen zijn, denk ik. Zwemmen was nog in orde, het fietsen ging minder sterk dan normaal. Bij het lopen blokkeerde ik finaal. Maagproblemen! Ik ben rustiger aan gaan lopen in de hoop dat het weg zou trekken, maar helaas. Ik heb na de finisht iets voor mijn maag gekregen, het gaat iets beter. Niet meer kotsmisselijk en vocht hou ik nu wel vast. Maar de race was verloren. Het was nog een heel eind lopen, maar ik heb een bloedhekel aan uitstappen. Aan de finish zie je dan wel hoe erg het is. Geen punten en die zijn broodnodig, want in mei volgend jaar beginnen de kwalificaties voor Parijs al weer.”

Tijdens de 1500 meter zwemmen was het beroerde gevoel er nog niet. Donald kwam prima als elfde in gezelschap van Ben Dijkstra aan de kant. De Japanner Mitsuho Mochizuki legde de afstand in 17.03 minuten, Donald crawlde 27 seconden later zijn laatste slag. Direct achter hem volgde Abdelmoula overigens. Door toedoen van sterk fietsende triatleten uit Taipeh kwamen twee groepen samen en ontstond een kopgroep van 28 man. Donald peddelde mee. Enkel de twaalf atleten uit Qatar, Saudi Arabië en India konden niet volgen.

Abdelmoula in zijn element

De tien kilometer moesten de beslissing brengen. Al snel was duidelijk dat Donald daar weinig in de pap te brokken had. Voormalig middenafstands atleet Abdelmoula was in zijn element. Bestand tegen warme omstandigheden soleerde hij met een looptijd van 31.17 minuten naar de eindzege. Jawad is geboren Marokkaan, woont in Frankrijk. Ben Dijkstra heeft een Friese ouders, maar is zelf Brits. Ben had veertien seconden meer nodig voor de 10 kilometer. Het was overigens ruim een jaar geleden dat Ben in een internationale wedstrijd uitkwam. De derde plaats was voor de Japanner Aoba Yasumatsu, die een tweede Brit Iestyn Harrett van het podium hield. De Tsjech Radim Grebik en de Japanner Ren Sato (vorige week nog tweede) waren de volgende binnenkomers. Op een achterstand van 5.53 minuten bereikte Donald Hillebregt teleurgesteld de finish. Tegen maagproblemen is niemand bestand, maar het blijft zuur als je – vooral op eigen kosten – de wereld over gaat om die broodnodige punten te pakken.

Jawad Abdelmoula is intussen de grote man van het naseizoen: winst in World Cup Tongyeong, Africa Cup Dakhla en Asia Cup Doha en de nummer zes van het WK run-bike-run in Aviles. Als hij nog iets harder gaat zwemmen mogen we hem straks tot de outsiders rekenen op de Spelen. Ook Hillebregt was onder de indruk: ,,Vorige week kon ik hem nog bijbenen, vandaag was ie erg sterk.”

De Japanse triathlonselectie heeft voor 2021 ook nog voldoende reisbudget over. Ze zijn op alle internationale races in groten getale aanwezig. In Qatar met negen mannen en vijf vrouwen. Drie van die vijf bezetten na afloop het podium. De overwinning ging naar Juri Ide, drievoudig World Cup-winnares. 25 seconden later greep haar landgenote Chisato Nakajima net als vorige week zilver en het Japanse succes werd compleet met Minori Ikeno, winnares in Dakhla een week eerder. Overigens stuurde ook Taipeh acht deelnemers, maar daar was het dan ook een Asia Cup-race voor. Over een paar weken is in Bahrain de volgende wedstrijd om de Asia Cup. Daar staat Donald niet voor ingeschreven. ,,Ik ga maar eens rust nemen en een lang winter trainingsblok inbouwen.”

We sluiten af met wat fraaie plaatjes vanuit Doha. Met een gelukkig immer lachende Donald Hillebregt erop.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.