Eindelijk staat Tristan in uitslag IM 70.3 Indian Wells; Maarten zwemt weer; Arjan tweede in Salinas; Niek wint trailrun – WTJ 2133

ZATERDAG – Hij moest er een volle week op wachten, maar nu staat ie dan toch in de uitslagen. Tristan Olij is alsnog door de Ironman-organisatie opgenomen in de uitslag van Ironman 70.3 Indian Wells. Hij finishte als veertiende, dat wist ie zelf en de mensen om hem heen maar al te goed. Maar het bewijs was nergens te vinden. De chip van de topatleet uit Winkel werd immers nergens geregistreerd. Kwijt was Tristan hem niet, want uiteindelijk zijn al zijn splittijden op het scorebord vermeld: 25.30 minuten zwemmen, 2.11.30 uur fietsen en 1.17.23 uur lopen. Dat komt neer op de 15e zwemtijd, de 16e fietstijd en een zeer nette 13e looptijd. Drie minuten sneller dan Jorik bijvoorbeeld.

Overigens schuift achter Tristan niemand op in klassering. Er is een gedeelde 14e plaats toegekend en Jorik van Egdom (25.04/2.13.02’/1.20.47) blijft gewoon op een 18e plaats staan. Goede oplossing zo. Bovendien was er nog een Nederlandse overwinning in deze Ironman 70.3. De in Amerika woonachtige Limburgse topmaster Alexandra Dronkers won – zoals eerder dit jaar ook Maastricht – haar categorie F70. Het was na ook nog eens twee keer Santa Cruz de vierde IM 70.3-zege van Dronkers. Het komt ook wel omdat ze als inwoonster van Benicia door Amerikaanse organisaties veelal ‘USA’ achter haar naam krijgt. Bijvoorbeeld tijdens de Escape From Alcatraz op 14 augustus, waar ze wederom snelste F70 was in een tijd van 3.52.59 uur (winnares Emma Pallant deed er 2.22.20 uur over). Ze schreef toch geschiedenis. Niet eerder won een Nederlander/se deze legendarische triathlon.

Ook dat hadden we nog niet gemeld. Dus hier nog even de Nederlanders op een rijtje in een wedstrijd waarvan het ons inziens jammer is dat de valpartij van Vincent Luis zoveel nadruk krijgt. Mopperen op Ironman is van alle tijden. Grappig is dat de grootste critici op het reilen en zeilen bij Ironman vaak als eerste in de rij staan om weer in te schrijven voor een volgende Ironman-race. Ik geloof namelijk niet dat Vincent Luis en Taylor Spivey weg zullen blijven op het WK Ironman 70.3. Zoals we al eerder schreven: een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Dat kan op een Ironman gebeuren, maar evengoed op een Challenge, Powerman, XTerra, ICAN, HITS Series, Ocean Lava, Toughman. TriStar of de zwemloop in Zoutelande….

ZONDAG 5 DECEMBER: IRONMAN 70.3 INDIAN WELLS
14.Tristan Olij 3.57.40
18.Jorik van Egdom 4.02.32
376.Jerry Kenbeek 5.38.17 (39e M45)
V:
251.Alexandra Dronkers 6.51.47 (1e F70)

Maarten zwemt opnieuw langs de Elfsteden…zonder vooruit te komen

Han Poppema in Woerden is niet de enige, die een driekamp aflegt. Wellicht wel de enige wereldwijd, die een hele doet die dag. Intussen is ook Maarten van der Weijden weer lekker bezig met nu zijn Elfstedentocht zwemmend in de endless pool, zoals die is weg gezet in Dokkum, Friesland. In Eindhoven was het streefbedrag voor het volgende project van de MvdW-Foundation nog niet toereikend, nu schijnt Maarten er al dik boven te zitten. Meer dan 36.000 euro dus, wat zeg ik: 56.000! Prachtig. Hij heeft al de nodige stedenstempeltjes onderweg gehaald ook al komt ie geen meter vooruit in dat bad. En er wordt volop meegezwommen. Hij heeft er de eerste 100 kilometer (zeg maar: Bolsward bereikt) op zitten. Nog 100 te gaan….

Arjan Meesterburrie tweede in Salinas en WK-kwalificatie

De triathlons waar we op doelden zijn wat verder van huis. In Ecuador bijvoorbeeld. Salinas om precies te zijn. Voor de Nederlandse Ecuadoriaan Arjan Meesterburrie staat het nationaal kampioenschap halve triathlon daar op het spel. Hij was in Almere met een flinke delegatie triatleten uit Ecuador en plakt er na een zwaar seizoen nog even een halve aan vast. Inmiddels is die race achter de rug. Arjan – Andes-correspondent voor onder meer het NRC – heeft een prima resultaat geboekt. tweede in zijn leeftijdsgroep en daarmee kwalificatie voor het Ecuadoriaanse team op het WK 2022 op Ibiza. Arjan stuurt ons nog snel zijn favoriete liedje voor de Top 33….We’re going to Ibiza (Venga Boys). Logisch he. Daar mag een Cervedas op gedronken worden.

Op de standaard triathlon, meetellend voor de American Cup zien we de terugkeer van Renze Postma uit Aruba. De boomlange eilander was een jaartje of twee uit de running, maar pakt de draad weer op met deze race. Een seizoen kwam hij ook nog uit voor Squadra in de Teamcompetitie. Grote favoriete is uiteraard Elizabeth Bravo, in Ecuador een echte sportheld(in).

Preview op de volgende twee Ironman 70.3 races: Florida en Colombia

Zondag zijn er ook twee Ironman 70.3-wedstrijden. Opnieuw in Florida, dit keer Haines City. Florida is duidelijk de Amerikaanse staat waar gedurende de twee pandemie-jaren de meeste wedstrijden gehandhaafd konden worden. Haines City is zelfs al voor de tweede keer dit jaar IM 70.3. In het voorjaar wonnen Bart Aernouts en Emma Pallant er nog de ‘inhaal-race’ nadat die van 2020 moest worden gecanceld.

Zondag is het ook hoogmis in Cartagena voor de vijfde editie van Ironman 70.3 Colombia. Twee jaar terug wonnen Collin Chartier en Kelsey Withrow en waren er maar liefst tien Nederlandse deelnemers. De startlijsten waren nu nog niet prijs gegeven, we weten wel dat Miranda Gahrmann na haar race in Egypte IM 70.3 vrij snel doorgevlogen is naar Colombia om daar haar volgende halve te doen. Miranda komt binnenkort uitgebreid aan het woord in de Vrouwenweek die we weer op het menu hebben staan.

Trailrun voor Niek en Floor

In de offseason-tijd kijken we ook naar andere duursport evenementen. Loopwedstrijden, NK zwemmen, veldrijden, trailruns, dat soort zaken. Van dat laatste kregen we net nog een uitslag: de Terhills Trails in Maasmechelen. De 20 km. trailrun werd overtuigend gewonnen door Niek Heldoorn in een scherpe 1.16.50 uur. Bart Cooymans werd vijfde op een slordige negen minuten. Beste vrouw was ook geen onbekende in onze sport: Floor van den Brand. De Maastrichtse deed er vlak over de grens 1.33.14 uur over. Zesde was Sione Jongstra in 1.40 uur en met ook nog eens een negende plaats voor Maud Golsteyn hebben triatleten laten zien dat ze ook als de eerste vier letters (tria – trai) een beetje gehusseld worden, toch goed uit de voeten kunnen. Enorm veel Nederlandse deelnemers trouwens, verklaarbaar als hier wat minder te doen is.

Over zes uur ligt hij in de Singel van Woerden. Stipt om 3 uur begint Han Poppema aan zijn twaalfde hele triathlon. Het is dan 12-12-2021. Hij is twaalf maanden bezig geweest en finishte in twaalf provincies. En wat denk je dat de weersverwachting voor morgen is? Juist…..12 GRADEN!

Toeval bestaat niet. Trikipedia is er morgen bij om de apotheose van TwaalfTwintig met Han mee te maken!

(Foto: Punch Creative)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.