Vrouwenweek 2021 (6) : Diede Diederiks; Als je er niet blij van wordt, waarom zou je er dan aan beginnen

Diede Diederiks kan terugkijken op een zeer succesvol jaar. Op veel disciplines scoorde ze met geweldige uitslagen. Een laatbloeier, een alleskunner, een blije, nuchtere en bescheiden triatlete, die het interview eindigt met : “Zo, nu weer genoeg over mij”.

Een alleskunner, die niet kan kiezen, heb ik ergens gelezen. ………
Kiezen is niet mijn sterkste kant nee, daarom past triatlon ook zo goed. Drie sporten combineren, daar hoef je dus niet tussen te kiezen.

Op allerlei duursportgebied sta je plots  hoog in de wereld. Besef je je dat?
Misschien ben ik te nuchter maar… Wat is hoog?
Afgelopen jaar had ik de eer om tegen de beste triatleten van de wereld te racen. Daniella Ryf, Immogen Simmonds, Nicola Spirig, Anne Haug en Sarissa de Vries om maar een aantal grote namen te noemen. Dat is voor mij de wereldtop en daar kom ik niet bij in de buurt . Maar ik heb een aantal mooie races met hen mogen doen. Dat is bijzonder, en dat besef ik wel. Voor mij is de wereldtop verder iets waar je naar kijkt op TV of social media. De Olympische Spelen of de World Triathlon Championship Series. Nou, dat niveau heb ik niet hoor. Maar ik ben dan ook pas op late leeftijd begonnen. Ik kijk met bewondering naar de atleten die dat niveau wel hebben!

Keuzes maken in de disciplines, ga je dat doen of ook in 2022 alles wat je leuk vindt.
Het wordt een waarschijnlijk een combinatie, al is mijn planning nog niet af. Ik ben nieuwsgierig naar wat er gebeurt als ik mij ga toeleggen op 1 discipline. Afgelopen jaar heb ik soms uit noodzaak gecombineerd getraind. Bijvoorbeeld een paar dagen voor een Xterra race nog snel even de mountainbike techniek bijgeschaafd. Ja dat kan niet meer als voorbereiding op een EK of WK. Dan moet je pieken en je toeleggen op die specifieke discipline. Maar die noodzaak was ook ontstaan door het afgelasten van wedstrijden of het doorschuiven ervan naar andere data. Dat zal elke atleet wel herkennen.

En dan  win je internationale wedstrijden, sta je op het podium in allerlei disciplines. Hoe beleef je dat.
Ik zie het zo: ik word blij van mountainbiken, tijdrijden, koersen, trails lopen, hardlopen, zwemmen. En ook van verschillende afstanden. De uitkomst is dat ik aan allerlei wedstrijden meedoe die mij leuk lijken. Winnen is een ongelofelijke bijvangst, maar ik ben vooral geïnteresseerd in het trainingsproces, hoe je jezelf fysiek en mentaal kunt ontwikkelen, je grenzen kunt opzoeken. Winnen geeft een euforisch gevoel natuurlijk, maar tevreden zijn met de prestatie die je hebt geleverd is ook net zo belangrijk.

Waar je ook start en hoe je ook aan het afzien bent, immer die glimlach?
Als je er niet blij van wordt, waarom zou je er dan aan beginnen? Afzien hoort bij het beoefenen van sport en verleggen van fysieke en mentale grenzen. Ik haal daar voldoening uit. En blijven lachen is voor het contrast J

De combinatie topsport en werk?
Dat is altijd een uitdaging. Mijn werk voor de Universiteit Maastricht vergt veel tijd, en trainen voor een triatlon vergt veel tijd. Gelukkig kon ik afgelopen jaar door een flexibele houding van mijn werkgever alles combineren. Zo kon ik gedeeltelijk thuiswerken, en mocht ik wat dagen omgooien als er een wedstrijd aankwam. Maar dat neemt niet weg dat werkstress en trainingsstress door elkaar gaan lopen. Ik probeer naar een goede balans te streven. Op tijd rust nemen bijvoorbeeld, momenten inplannen om bij te komen. En heb ook de keuze gemaakt om niet meer fulltime te werken.
Het punt is, je moet wel blijven werken om onze sport te blijven bekostigen. Materiaal is duur, trainingsstages kosten geld, reizen naar een wedstrijd en deelname kost geld. Dus kun je maar beter een combinatie vinden die werkt.

Wat is je mooiste ervaring in 2021?
Het bereiken van mijn doelen voor 2021: meedoen aan een EK en WK, Nederlands kampioen worden en een Ironman70.3 winnen bij de pro’s. Maar als ik dan echt moet kiezen, die zilveren medaille op het EK cross triathlon was wel effe een momentje ja.

Wat is naar jouw idee het belang van de vrouwenweek bij Trikipedia?
Het is altijd goed om een categorie onder de aandacht te brengen bij de lezers. Om te informeren of om discussie teweeg te brengen. Maar ik denk dat je dan ook voor andere categorieën kunt kiezen, zoals lange afstands triathlon, duathlon of multisport. Vrouw-zijn brengt misschien een andere trainingsdimensie met zich mee , maar het zou niet uit moeten maken als je iets over triathlon-ervaring wilt zeggen of je man of vrouw bent.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.