Een Trikipedia Top 33 is het niet, maar wat een geweldige muzikale voorkeur hebben jullie! – WTJ 2152

OUDJAARSDAG – We hebben nog wel meer lijstjes tegoed, maar daar komen we in januari vast en zeker nog aan toe. Vanavond kunnen we – in the Grand Final van de Top 2000 – niet om jullie eigen Trikipedia Top 33 heen. Het was absoluut onmogelijk om de lijst samen te stellen, omdat jullie smaken nogal uiteen liggen en we – in tegenstelling tot de Top 2000 – niet naar 35 favoriete nummers vroegen maar slechts naar drie. Gaan we dus eind volgend jaar ietwat anders aanpakken ;-). Als er al artiesten prominent naar voren komen dan betreft het b.v. de opzwepende klanken van Avicci, Limburg Rowen Heze en meerdere keren Danny Vera. Maar Queen???? Daar hebben triatleten nog nooit van gehoord. Nou ja, eentje. Bij Donald.

We presenteren van een aantal triatleten (topje van de ijsberg) hun top drie’s door en die komen volgende week op onze speciale Trikipedia-Spotify account. Hier en daar wordt er wat uitleg bij gegeven. We beginnen met de zusjes De Koning. Treffend vonden wij het favoriete nummer van Barbara. Lees maar:

Barbara de Koning raakt er gemotiveerd tijdens de trainingen van de volgende nummers: 1. AC/DC – Highway to Hell; 2. The Chemical Brothers – Hey Boy, Hey Girl; 3. Machine Gun Kelly – Jawbreaker.

Zusje Sonja de Koning is ook echte AC/DC-fan, dus het tweetal gaat vast nog eens in de Achterhoek op zoek naar Angus Young, die daar immers woont. Sonja luistert vooral heel vaak naar: 1. AC/DC – Thunder, maar ook naar 2. Alicia Keys – Girl on Fire en 3. Flo Rida feat. Sia – Wild Ones.

Wereldkampioene Sarissa de Vries mocht absoluut niet ontbreken in dit overzicht. Spontaan deed ook zij mee. Hier komen de nummers, die misschien wel aan de basis lagen van die geweldige wereldtitel. 1. Racoon – Oceaan (Ik vind het moeilijk om precies te beschrijven wat dit nummer bij me losmaakt, maar het komt denk ik neer op het gevoel dat ik heb wanneer ik omgeven ben in de natuur zoals in de bergen of, zoals in dit nummer, de zee); 2. Katy Perry – Roar (Dit liedje staat voor mij voor geloof in jezelf en je eigen kunnen. Daarnaast is het ook gewoon een hele lekkere meezinger); 3. Iris – Goo goo dolls (Stond op mijn MP3-speler in de tijd dat een MP3-speler maximaal 20 liedjes kon opslaan. Dit nummer heb ik vroeger dus heel vaak geluisterd en blijft mooi).

De smaken van Lars van der Knaap verschillen van dag tot dag. Op het moment dat hij zijn top drie doorgaf, waren dit de nummers bovenaan zijn Spotify: Iggy Pop – Passenger; Dire Straits – Sultans of swing en Japan – Yot Club. ,,De eerste twee sla ik nooit over, Japan kwam ik recent tegen en  luister ik momenteel elke dag.”

Maar we hebben ook Hazes-fans. In de top 3 van Menno Koolhaas bijvoorbeeld. 1. Ran-D – Zombie (Gaat op repeat als ik op mijn Tacx blokken rij); 2. Danny Vera –  Rollercoaster (Gewoon topnummertje); 3. Andre Hazes – Bloed, Zweet en Trainen (let op de i in het laatste woord; Als grote Hazes-fan kan deze in de top 3 niet wegblijven. Krijg altijd kippenvel als ik terug denk aan de tijden dat ik naar Ajax ging en dit werd afgespeeld vlak voordat ze het veld op kwamen en het hele stadion er vol in mee gaat. En met die gedachte en kippenvel krijg ik beetje een extra boost voor de wedstrijden).

Hij is niet alleen triatleet, speelt ook niet onaardig gitaar. Vandaar dat Thomas Cremers er echt voor gaan zitten is om zijn top drie goed toe te lichten. 1. Pink Floyd – Comfortably Numb (In mijn ogen heeft dit nummer één van de beste gitaarsolo’s of all time! Dit komt puur door de sound en de emoties die in deze solo verwerkt zitten. Ik onderneem dan ook vaak een poging om dit nummer zelf te spelen. Deze solo werd tijdens het concert “The Wall” (wat gaat over de val van de Berlijnse
muur) bovenop een hoge muur gespeeld met de spotlights op David Gilmour (gitarist) gericht. Ik heb dit live gezien, echt kippenvel!; 2. Sting – Fragile (De Spaanse vibe van dit nummer geeft mij altijd een rustgevend vakantiegevoel, heerlijk! Daarnaast heeft dit nummer al sinds mijn geboorte een speciale betekenis voor mij en
mijn moeder wat het extra mooi maakt); 3. Iron Maiden – Fear of the Dark (Dit is natuurlijk een klassieker die niet mag ontbreken. Dit nummer heeft een mooie
spanningsopbouw en is muzikaal heel sterk door de verschillende tempo’s gedurende het nummer. Niet verkeerd om voor of tijdens een wedstrijd te horen!
Ook Iron Maiden heb ik nu twee keer live mogen zien en hopelijk komt daar in het voorjaar van 2022 een derde keer bij)

Trikipedia-talent van het jaar Mitch Kolkman draait de volgende nummers helemaal grijs: 1. Pop Smoke – Tunnel vision (Draai dit nummer bijna altijd voor wedstrijden en ook vaak tijdens trainingen. Hierdoor kan ik mij optimaal focussen); 2. Sleepy hallow – Moly (Is een nummer wat ik vaak draai tijdens rustige trainingen of tijdens het leren) 3. Lijpe – Selfmade (idem)

Dan mag ook het Talent van het jaar bij de juniores niet ontbreken. Willemijn Fuite vond het een moeilijke opdracht, maar het is haar gelukt. 1 Kraantje Pappie – Wat nou als het lukt (van dit lied krijg in ontzettend veel motivatie); 2. Christina Aguilera – Can’t Hold Us (door dit lied kom ik helemaal in de wedstijdsfeer en ben ik klaar om alles te geven); 3. Maroon 5 – Moves like Jagger (word ik heel erg vrolijk kan ik niet blijven stil zitten).

Natuurlijk stuurde ook Europees kampioene/Trikipedia-girl Marlene de Boer haar top drie in. 1. Whitney Houston – Love will save the day (Ik heb vroeger samen met mijn ouders en zusje eindeloos naar Whitney geluisterd in de auto. Dit nummer, maar ook vele andere nummers van haar, brengen warme herinneringen naar boven); 2. Keep on Movin’ – Five  (Dit is een nummer die ik tijdens een training op repeat kan zetten. Ook hierbij heb ik fijne herinneringen en het maakt me nog steeds blij wanneer ik hier naar luister); 3. Rise Up Andra Day (Dit is mijn favoriete nummer wanneer ik motivatie nodig heb om te gaan trainen. Ik krijg hier nog steeds kippenvel van)

Margret IJdema Ravijn – Veldhuis en Kemper (Dit lied geeft in mooie woorden aan dat elke verandering in welk opzicht dan ook altijd moeilijk is en veel doorzettingsvermogen vergt); Alessia Cara – Scars to your beautiful (Je bent zo goed zoals je bent); Little Mix – Power (Oftewel: iedereen aan de kant, nu ben ik aan de beurt).

Kim van ’t Verlaat houdt van de volgende drie songs: Liberté – Sefa & Outsiders remix Legendary Lane – Dinand en Vol gas! – Feestlift.

Aan een top 3 komt Yvonne van Vlerken door de zorg voor haar ouders even niet toe. En dat snappen we volkomen. ,,Liedjes staat mijn hoofd niet zo naar maar Eye of the tiger is wel echt een favoriet van mij. Heb al op menig parcours dat lied mogen horen en toen ik het EK IM 70.3 in Wiesbaden Duitsland won speelden ze als bonus dit lied bij de finish.

Voor lange afstands atleten draagt Erik-Simon Strijk zijn favoriete top drie aan: 1. Stromae – Peace or Violence; 2. Elton John, Dua Lipa – Cold Heart; 3. Coldplay – Fix You

Tamar Veltman heeft ook een paar heerlijke nummers om op te trainen Will.I.Am – Scream and shout, Sjaak – Trompentisto en Gabry Ponte – Thunder.

En waar luistert Donald Hillebregt vaak naar? Lees maar. 1. Rolling Stones – Sympathy for the devil (Heerlijk nummer! Als ik deze opzet zit ik de oeehooeeee”s minimaal mee te neuriën. Kan altijd op staan, altijd blik de goede kant op na dit nummer!!); 2. Queen – Another one bites the dust (Die baslijn, die tekst , heeerlijk. Klaar voor alles na dit nummer); 3. Klangkarussel – Sonnentanz (Ietsjes jonger nummer dan de vorige twee, maar na dit nummer lijkt het weer toch beter dan het is. De winter wordt wat minder koud, de zomer is het toch nog wat lekkerder nog. Echt heeeel chill wordt ik van dit nummer)

Luna de Bruin doet daar niet voor onder met: KALEO – Way down we go; Vance Joy – Riptide en Imagine Dragons – Whatever it takes.

André Gieling alias de Facebookheld bracht het volgende in

1. Léo Ferré – Avec le Temps (Pure nostalgie en weemoed naar de verloren tijd) 2. Nikolaj Grandjean – Heroes and Saints (Een nummer dat je onvermijdelijk bij de keel grijpt) 3. Charles Aznavour – Les Deux Guitares (onmogelijk om slechts één nummer uit diens oeuvre te mogen kiezen).

De enige die André kan temmen is Carla van Rooijen a.k.a. Sporty. Haar top drie: 1: When the lady smiles – Golden Earing; dit nummer stond op een cd met aanmoedigingswensen gekregen van clubgenoten, voor ik naar Hawaii vertrok. Met beelden van races, heel motiverend. 2: Bicycle race – Queen; Queen vind ik een prachtige band, met heel veel goede nummers. 3: Beautiful day – U2; tijdens de OS van Sydney was dit een heel populair nummer, wat gedraaid werd bij mooie sport fragmenten. Hier word ik altijd erg vrolijk van!

De triathlon gerelateerde muziek van ETU-bestuurder Martin Breedijk: Rage Against The Machine – Killing in the name (Had ik op repeat staan op weg naar Almere ‘96); 2. The Scene – Geloof (Had ik in mijn hoofd in Almere ‘96. Geloof heb je nodig en het is een heerlijk stampnunmer); 3. Rowen Hèze – Zondag in het Zuiden  (In mijn hoofd tijdens het lopen in Stein ‘96 om te zorgen dat ik niet te snel de focus te verliezen en focus te houden. Vrolijk en relativerend)

Daan Schouten zweert bij de volgende drie songs: 1. Tiësto – Adagio for Strings (Eerste nummer wat ik mij kan herinneren, waar bij ik de liefde voor EDM kreeg. Heel veel naar geluisterd. Eerste cd toen van gekocht); 2. Eminem – Lose yourself (Luister de tekst. Zonde om woorden aan te verspelen); 3. Danny Vera – Rollercoaster (Prachtige nummer. Zoveel emotie in. Iedereen voelt daar wel wat bij denk ik).

Rob Frambach/Ironman The Netherlands brengt Sia – Unstoppable, Maluma – Hawaii Remix en – uiteraard – Rowen Hèze – Limburg in.

Wat in de Top 2000 niet voorkomt, gebeurt bij ons wel namelijk Poolse nummers. Uiteraard van Dorian Horsten: 1. Mata- Szafir; 2. Arne Ramzes – Dyktando; 3. Bia, Nicki Minaj – Whole lotta money. (Ik luister meestal niet lang naar dezelfde nummers dus ze zijn allemaal van dit jaar).

Snappen jullie nu waarom we uit zo’n breed repertoire geen Top 33 kunnen brouwen 😉

Voor Janien Lubben was het verzoek van een muzikale top drie zelfs aanleiding een hele blog vol te schrijven, getiteld Lub en haar oordooppen! ,,De muziek die tijdens het sporten in mijn oren komt, zijn de deunen die mij stimuleren om lekker te trainen of bijvoorbeeld om snelle voetjes te krijgen tijdens het hardlopen. Een echte top 3 heb ik niet. Ik vind gewoon zo veel leuk. Van Snollebollekes tot zelfs Neil Diamond. Mijn keuze is gebaseerd op mijn leven als triatleet.”

1. Claudia de Breij – Voor haar. (Op Trikipedia schreef ik tijdens vrouwenweek al eens een ode aan de partner van de triatleet. The force behind the force is immers vaak de partner (man of vrouw) van de triatleet. In mijn geval is dat absoluut zo. Mijn nummer 1 liedje wijt ik dan ook vol liefde aan mijn verloofde. Als er eentje is die de kunst van mij bij horen verstaat is zij dat. Als het tegenzit en ik heb een slecht humeur kan Larissa mij rustig aankijken alsof de hemel zojuist aan tafel is geland, op dat moment begint ze in mijn hart te zingen. Mijn slechte humeur verdwijnt dan als sneeuw voor de zon en met een big smile voltooi in mijn trainingen weer vol goede zin. Ja, als ik oud mag worden. Dan alleen met haar) 2. Tim Bendzko – Hoch (in 2019 werd ik een Dutchie living in Germany. Precies het jaar waarin dit nummer uitgebracht werd en ik het op de radio hoorde. ‘Hoch’ werd meteen mijn lijflied); 3.Boudewijn de Groot – Jimmy. (Triatlon is natuurlijk vooral een individuele sport. En als ik weer eens alleen een training afwerk, de wind vooral tegen is, gaat het dikwijls in mijn hoofd: Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind Zichzelf een weg baant).

Uit de top drie van beste duatleten komt Timo Feenstra. Hij komt met een – ook voor mij – vertrouwde top 3: 1. Led Zeppelin – Stairway to heaven; 2. Imagine Dragons – Radioative; 3. REM – Losing my religion.

Wouter Dijkshoorn heeft als top drie: 1. Winne – Nederlandstalige hiphop (vanuit mijn Rotterdamse jeugd en om lekker in de stemming te komen voorafgaand aan wedstrijden); 2. Mumfords & Sons (ontspannen muziek wanneer ik aan het werk ben); 3. 3. Avicii – alles (tijdens zware intervallen op de indoorfiets)

We komen bij Niels van Lanen terecht. Zijn top drie: 1. Pelago – Never letting go (het ik regelmatig op repeat staan als ik een looptraining op de baan alleen doe, knallen over de baan) Voor de zware setjes op de Tacx hou ik er van om constant keiharde herrie in mijn oren te hebben, zoals 2. Bring me the horizon – Teardrops; Voor casual als ik naar training of werk fiets mag het wat rustiger en vind ik iets als 3. R3hab – All around the world heel chill.

Mooi hoe jullie er allemaal een persoonlijke draai aan gegeven hebben, zo krijgen we ook een beter beeld wat er wel eens in de hoofden van de triatleten omgaat.

Ook Victor Goené motiveert zijn keuze. 1. Alan Walker – Alone (heeft voor mij veel betekenis, vanwege mijn jeugd en geeft mij kracht als ik het even moeilijk heb) 2. Dj Tiësto – Adagio For Strings (heerlijk nummer voor tijdens intervallen en ook op raceday om te focussen en op te peppen) 3. Armin van Buuren – Great Spirit – bass boosted versie (heerlijk tijdens intervallen).

Maurits Morsink komt met uiteenlopende nummers: 1. Louis Armstrong – La Vie en Rose (Heb de plaat waar dit nummer op staat vaak op mijn platenspeler liggen en dan speel ik een beetje mee op de trompet. Word ik altijd vrolijk van); 2. Metallica – One (Draai ik vaak op een wedstrijddag. Lekker nummer om mij even af te sluiten van de buitenwereld en om de focus op de race te krijgen); 3. Juicy Heel – The Notorious B.I.G. (Dit album is gewoon erg goed en als iemand mij ooit nog een cadeautje wilt geven dan graag de LP!)

Rene Vosters: 1. Heart of Courage – Two steps form hell; 2. Armin van Buren vs Kensington – Heading up high; 3. Rowen Heze – Blieve loepe.

Streekgenoot Henri Bijnen bracht duizenden uren op de Tacx door ‘dankzij corona’. Met de muziek toch genoten. ,Nu ben ik er wel klaar mee. In januari gelukkig weer naar Spanje voor het echte buitenleven. Kan niet wachten. Tot die tijd: mijn top drie: 1. Krokus – Tokio Nights; 2. Uraih Heep – Gypsy (live); 3. Rare Earth – Get ready. 

Komen we bij Ian Pennekamp terecht. Zijn top 3: 1. Shakira – Waka waka (this time for Africa) (In dit lied zie ik mij steeds aan de start lijn verschijnen voor de grote wedstrijden. Dit was het wedstrijd lied van het WK voetbal 2010. 2010 is ook zo’n beetje waar ik mijn eerste goede herinneringen heb van grote sportwedstrijden. Ik mocht tijdens de Winterspelen namelijk laat opblijven om Sven kramer de 10km te zien rijden. Nou iedereen weet hoe dat afliep! Ik wil nog steeds dat Sven Kramer deze Winterspelen zijn revanche op de 10km pakt). 2. Imagine Dragons – Whatever it takes (Dit was het wedstrijd lied van Olympische Winterspelen in 2018 waarop alle Nederlandse medaille winnaars gepresenteerd werden. Dit is ook het liedje waarop mijn moeder een filmpje heeft gemaakt van mijn eerste internationale wedstrijden, de ETU junior cup in Quarteira. In Quarteira heb ik dit jaar ook mijn beste prestatie neergezet, maar nu in het elite veld). 3. Coldplay –  Viva la vida (Op dit liedje heeft mijn moeder een filmpje gemaakt van mijn vaders eerste triathlon, waar het dus voor ons allemaal begon. Dit is gewoon het Triathlonlied bij ons!).

Op moeder Saskia Pennekamp  komen we volgende week nog terug, zij deelde haar mooiste foto’s van afgelopen jaar met ons.

Gjalt Panjer vond het ook leuk om mee te doen en keek ook uit naar de lijst/top 33. Dat is dus nog een jaartje wachten Gjalt, maar ongetwijfeld haalt ook hij inspiratie uit de veelvoud van inzendingen. 1. Avicci – Wake me up (Dit nummer neemt me terug naar Ironman Kalmar 2013, waar mijn moeder zich destijds kwalificeerde voor Hawaii, vanaf dat moment werd dat ook één van mijn dromen in de sport. Dit nummer is hier voor altijd aan verbonden); 2. Coldplay – Viva la vida (Ik vind dit nummer gewoon erg goed, luister ik ook vaak tijdens een training); 3. The Alan Parsons Project – Sirius Chicago Bulls Theme Song (dit nummer komt vaak langs in mijn hoofd de laatste weken, bij de call naar het startplatform op het WK junioren in Quarteira werd dit nummer afgespeeld, als ik dit nummer nu hoor, denk ik gelijk terug aan deze race).

Ook Youri Keulen maakt veel gebruik van muziek rondom races en trainingen. ,,Ik gebruik het zelfs voor de wedstrijd als meditatie of om mijzelf juist op te laden. Zijn drie liedjes: 1. Avicii – Levels (Dit nummer zal mij altijd bij blijven. Ons gezin zat in een lastige periode met het overlijden van mijn oma toen dit nummer uitkwam. Zij was enorm dierbaar in het gezin en met ons als drieling een tweede moeder. Zij heeft er bewust voor gekozen om bij ons in te trekken toen wij met 27 weken geboren werden. Mijn vader moest werken en mijn moeder had klachten van een heftige zwangerschap. Toen ik in 2012 de laatste versnelling plaatste op het NK 800 meter hoorde ik dit nummer. Het heeft mij enorm veel kracht geven en iedere keer duikt het nummer op een bijzonder moment op. Het doet mij aan die periode terug denken waar het heel bijzonder was) 2. Alicia keys – Underdog (Wij zaten op trainingskamp in Namibië en ik heb daar iemand leren kennen die mij tot op de dag zo enorm dierbaar is. Ik kan hem niet genoeg bedanken. Hij is de reden dat ik nu ben waar ik ben. Wij zaten in Namibië en toen speelde ik deze plaat vaker af. Vonden we allebei een goed nummer. Nu zeg ik niet dat het de beste plaat ooit gemaakt is maar is een soort van herinnering aan dat moment voor mij); 3. Red Hot Chili Peppers- Other side. (Een van mijn van mijn favoriete bands. Ik luister dit heel vaak als ik blokken moet rijden op de fiets. Ik grijp hier altijd naar terug. Enorm goede bass lijn en brengt mij enorm in de sfeer die ik wil zoeken in de training. Buiten dat vind mijn broertje dit ook erg goed en het doet mij denken aan de band die wij hebben).

We eindigen met twee grootheden in onze sport. Olympisch kampioen Jetze Plat moest wel even nadenken. ,,Oei! Ik luister veel muziek maar niet heel specifiek een klein aantal nummers. Ik maak mijn keuze dus even op basis van mijn huidige Spotify geschiedenis: 1. Regard, Kwabs – Signals (Should I follow the smoke or burn my own fire?”) 2. Rex Mundi, Susana, Mark Sixma – Nothing at all – A stat of trance 1035 (Ik luister vooral op de fiets heel veel Trance muziek waaronder van Armin van Buuren. Dit nummer kwam voorbij via een show en daarna direct opgezocht welk nummer het was, voor mij een fijn nummer om in de juiste zone te komen :-); 3. U2 – Sunday bloody Sunday (Al vanaf jonge leeftijd luister ik de muziek van U2. Vele CD’s grijs gedraaid en nog altijd vind)

Tenslotte stuurde zelfs vice-wereldkampioen Marten van Riel zijn favoriete top drie in. Geweldig toch? ,,Ik hou eigenlijk van heel diverse genres. Ik heb niet eens echt iets dat ik niet luister. Van hits uit de 80s en 90s tot Electronic tot de top 50 hits. Maar tijdens het sporten ga ik dan toch vooral voor opzwepende muziek en dat is voor mij rap en dance of trap remixes van populaire muziek. Mijn favoriete nummers veranderen wel vaak. Ik speel vaak een nummer echt op repeat zodat ik het een week later beu gehoord ben. Ik zou nu gaan voor:  1. Linkin Park – In the end (Mellen Gi & Tommee Profitt remix);  2. Polo G – Dyin Breed; 3. Dr Dre en Snoop Dog – Still D.R.E.

Of het afspelen van die drie laatste songs een garantie is voor een top drie klassering voor triatleten op een volgend WK, durven we niet te zeggen. Maar laten alle songs een inspiratiebron zijn voor een vlammend nieuw seizoen 2022.

Het is dan wel geen Top 33 geworden maar wat zijn de bovenste (ruim) 100 nummers toch prachtig! Dank je wel. Vooral ook voor jullie verhalen erbij, het voelt alsof we de atleten nog beter hebben leren kennen.

Namens Ruud, Marco en alle gastschrijvers van Trikipedia wens ik jullie een prachtig uiteinde en het mooiste, succesvolste nieuwe jaar 2022 toe. Een jaar waarin we elkaar ongetwijfeld weer tegen komen op hopelijk zo veel mogelijk wedstrijden en/of gelegenheden!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.