Vrouwenweek 2021 (12) : Nelleke Baldé; zeker van het WK LD – Creatief en flexibel zijn is in deze tijd erg belangrijk.

Nelleke Baldé , nog niet zo lang actief in de triathlonsport en heel veelzijdig, zoals we in een eerder artikel al eens berichten. Zij is een van de Nederlandse triatleten die zich geplaatst hebben voor het WK Long Distance. Moeder van 4 dochters, uiterst creatief, maar vooral flexibel in deze tijd.

Hoe komt een Rotterdamse in hemelsnaam in Grijpskerke terecht?
Deze Rotterdamse schaatser vond een mooi stage bedrijf in Middelburg, toen ze van het Hout en Meubileringscollege af kwam. Zo ben ik in het mooie Zeeland terecht gekomen en nooit meer weggegaan.

Op weg naar Hawaii 2022 of toch die andere race?
Kona is het mekka van de LD triathlon. Daar ga ik voor. Onder Hawaiaanse omstandigheden met de bijbehorende geschiedenis. Ook al heb ik een hekel aan vliegreizen en moet ik er niet aan denken om zonder wetsuit in een oceaan te zwemmen, toch heb ik het daar voor over.

Nog maar een paar jaar actief in triathlon, wat is jouw ultieme doel, of heb je dat al bereikt?
Mijn ultieme doel? Heel blijven en elke dag kunnen sporten. Heel cliché… Het winnen, motiveren van anderen en naar Kona gaan zijn alleen maar extra’s. Met prachtige kinderen, een man en deze gezondheid heb ik toch alles al bereikt haha

Een gezin, een duur sportief doel, hoe combineer je dat allemaal?
Ik ben een crowdfunding gestart om de kosten te kunnen dekken die deze race met zich mee brengt. Zo kan ik deze buitensporig dure reis bekostigen. Zo tof te zien dat er zoveel mensen meeleven en hebben gedoneerd. Zoveel sporten kost inderdaad veel tijd en geld. Ik ben van twee naar 1 baan gegaan om meer te kunnen sporten en toch tijd over te kunnen houden voor ons gezin want tijdens topdagen zijn hier vier puberende meiden in huis. Dat houdt een strakke planning in, vroeg naar bed en veel samen sporten met mijn man, zodat wij ook nog samen tijd hebben.

Hoe ziet een week er uit van een triathlonmoeder, in jou geval?  
Mijn weken zijn de laatste tijd erg onrustig doordat we veel in quarantaine hebben gezeten. Het weer is somber en de kinderen hebben weinig om naar uit te kijken. Creatief en flexibel zijn is in deze tijd erg belangrijk. Financieel is het ook lastig aangezien er amper toeristen zijn. Zelf probeer ik strak mijn sportschema te volgen. Daar krijg ik veel voldoening van.  Gelukkig hebben we nu een eigen zwembad waardoor we gewoon door kunnen trainen en de kinderen ook af en toe erin kunnen sporten. Maar het zijn geen gemakkelijke maanden. Mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld.

Ambassadrice van Ironman Nederland en Polen, wat betekent dat voor jou en hoe geef je daar inhoud aan?
Het ambassadeursschap voor IRONMAN Polen en Nederland zijn wel beiden verschillend. Promotie op Instagram is voor beiden een pre.  In Nederland zijn we met een team en voor Polen werk ik individueel. Zo hebben we met het NL team ook teamdagen gehad en komen er clinics aan in het nieuwe jaar. Op evenementen hebben we elkaar gezien en sponsoren dragen ook hun steentje bij om de teamleden te ondersteunen. Team Nederland is meer ter promotie van de triathlonsport in Nederland en Polen heeft mij er bij betrokken om reclame in Nederland/Europa te maken voor hun evenementen in Polen. Dit jaar kon ik helaas niet aan de Poolse evenementen meedoen ivm reeds geplande en doorgeschoven (corona) races maar in 2022 staat Gdynia in de agenda en zal ik ook in aanloop van het evenement wat voor de organisatie kunnen betekenen.

Wat is je mooiste triathlonervaring tot op dit moment? 
Mijn mooiste triathlon ervaring is IRONMAN Finland van dit jaar. Prachtig land, fijne mensen: strak en netjes georganiseerd. Prachtige zwem en fiets locatie… ik denk er nog vaak aan terug. Jammer dat het ging stormen met het lopen want dat maakte het wel erg zwaar maar ook wel weer dramatisch mooi!

Wat is volgens jouw het belang van een Vrouwenweek?
Het belang van de Vrouwenweek? Ik weet dat eigenlijk niet zo goed. Wat mij betreft is die extra aandacht niet nodig maar als er ook maar 1 iemand is die vindt dat het meerwaarde heeft dan is het natuurlijk al de moeite waard! En verschillende content is sowieso fijn. Je leest toch wel wat je aanstaat, maar voor mij hoeft dat niet per se iets alleen over/door vrouwen te zijn.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.