Blokje Ironmans: DSQ voor Marieke; Arizona, Cozumel, Mossel Bay, Fortalez en Phu Quoc: alle NLers – WTJ 3164

DINSDAG – Komen we toe aan het blok Ironmans. Te beginnen met Cozumel, want helaas was de vreugde voor Marieke Brouwers bij haar eerste AG-Ironmanzege maar van korte duur. Na afloop van de Bike-run-Ironman bleek ze gediskwalificeerd. De Tilburgse had verzuimd in de penaltybox plaats te nemen, nadat haar tijdens het fietsen een (rode?) kaart was getoond.

Marieke zou nooit dat risico genomen hebben

Wie met ruim veertig minuten wint, hoeft niet moeilijk te doen over een tijdstraf van vijf minuten. Dat is de simpele conclusie, die je kunt trekken op de manier waarop Marieke Brouwers zondag haar tegenstanders verpletterde tijdens haar debuut op de Ironman. Ze was al zeer sterk aan het fietsen en het grootste gedeelte van de marathon ging daarna ook crescendo.

Een official heeft kennelijk wat inhaalmanoeuvres gefilmd, waarbij iets te dicht op elkaar gefietst werd. Naar eigen zeggen werd Marieke door een mannelijke triatleet gepasseerd, die vervolgens te weinig afstand nam. De Brabantse kneep in de remmen om wat afstand te houden, temeer omdat een motor in de buurt reed. Maar het tempo van de ‘inhaler’ was toch weer te traag zodat Marieke op haar beurt de Mexicaan weer passeerde. Van het tonen van een kaart, weet ze niets.

Gezien de comfortabele voorsprong na het fietsen was er dus geen enkele aanleiding om de penaly-box te negeren. In een straf tempo werkte Marieke de 42 kilometers af om vervolgens juichend over de finish te gaan. Haar tijd van 8.16.18 uur is nu nergens meer terug te vinden op de Ironman-website. Toch onthouden wij hem wel, ook al was het geen 3,8/180/42-race. Marieke zou er zesde overall mee geworden zijn, direct na Diede Diederiks. Extra zuur is dat ze ook haar slot voor het WK Nice nog niet heeft verdiend. Maar dat lijkt ons slechts een kwestie van tijd. De eerstvolgende race gaat haar dat ongetwijfeld lukken. Houd moed, Marieke!

Aan de Ironman van Cozumel deden 1229 triatleten mee. Voor winnaar Leon Chevalier was het zijn vierde zege op een hele triathlon. Opvallend dat hij eerder dit jaar de Ironman Zuid-Afrika won, die ook al een ingekort zwemonderdeel hadden vanwege het ruige water. In 2021 won hij bovendien de Ironmans Mallorca en de loodzware Embrunman in zijn thuisland. De 6.42.31 uur zal de geschiedenisboeken niet in gaan. Chris Leiferman en Robert Wilkowiecki flankeerden de Fransman op het podium. Daarmee bleef de afscheidnemende Sebastian Kienle net buiten het podium, maar zijn afscheid was er niet minder groots om.

Triathlonlegende

Van de ene triathlonlegende naar de andere. Een topprestatie natuurlijk van de 42-jarige Spaanse triathlonlegende Gurutze Frades Larralde. Ironman Cozumel is veruit haar favoriete race. Ze werd tweede in 2021 in een toptijd van 8.31.12 uur, ze won vorig jaar en prolongeerde als ‘supermaster’ die zege afgelopen zondag. Andere IM-zeges waren Vichy in 2015 en Vitoria-Gasteiz afgelopen zomer. Vervolgens Svenja Thoes en brons voor Marlene de Boer, die haar draai tussen de pro’s nu echt gevonden heeft. Haar eerste pro-podium op een Ironman is een feit, helaas geen top twee want anders was WK Nice al in de pocket.

In totaal waren er elf Nederlanders. Niet allemaal succesvol, want Menno en Tom stapten onderweg af. Het was ook niet wat ze zich hadden voorgesteld van de race, zo zonder dat zwemmen. Tristan zakte nog wat terug op de marathon helaas, Diede leverde een keurig debuut af en voor Bart Klein was het zijn 33e hele, die hij volbracht. Toch ook het vermelden waard.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN COZUMEL (MEX)
M:
14.Tristan Olij 7.16.49
93.Danny Verdoorn 8.48.06 (13e M40)
249.Alex Hartog 9.49.07 (52e M35)
451.Bart Klein 10.48.39 (7e M60)
566.Max van den Akker 11.19.40 (43e M25)
829.Leander Boumans 12.56.58 (59e M25)
DNF Menno Koolhaas
DNF Tom Oosterdijk
V:
3.Marlene de Boer 7.57.02
5.Diede Diederiks 8.03.14
6.Marieke Brouwers 8.16.18 DSQ

Ironman Arizona voor Dzierzbicki en Walsh

Over naar de tweede Ironman, die van Arizona. Meestal vallen beide races samen. Meestal zijn het ook allebei pro-races, maar dit jaar was IM Arizona een agegroup-only wedstrijd. De bijna 1600 deelnemers mochten gelukkig wel de oorspronkelijke afstanden afleggen. Was het in Cozumel zo’n 35 graden en 80 procent luchtvochtigheid, in Tempe was het met 17 graden buitentemperatuur een stuk koeler. De zege ging naar de Amerikaan John Dzierzbicki in 8.17.01 uur. Hij was soeverein deze dag. De Pool Pawel Mitrus finishte als tweede in 8.42.38 uur en de Amerikaan Todd Teren haalde brons op in 8.44.37 uur.

TEMPE, AZ: General views during the 2023 IRONMAN Arizona on November 19, 2023 in Tempe, Arizona. (Donald Miralle for IRONMAN)

De Amerikaanse Meggie Walsh boekte na IM Chesapeake 2018 haar tweede Ironman-zege. Tempe dus, waar ze klaar was in 9.33.48 uur. Meer spanning in de vrouwenrace, want Jacqui Giuliano volgde op minder dan twee minuten als tweede. Een derde Amerikaanse Lauren Lipsey finishte in 9.50.32 uur als derde. Twee in Amerika wonende/werkende Nederlanders deden ook mee. Wesley Boer en Arjen Martens haalden de top 100. Berber Kramer stapte uit nadat ze bij het fietsen nog in de top vijf mee  reed.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN TEMPE, ARIZONA (USA)
M:
66.Wesley Boer 9.44.30 (16e M40)
75.Arjen Martens 9.47.59 (15e M30)
242.Stefan Leijdekkers 11.05.14 (27e M50)
DNF Berber Kramer

Marten scoort 100 procent op IM’s 70.3

Komen we bij de drie Ironmans 70.3. Te beginnen in het Braziliaanse Fortaleza. Drie keer deed Marten van Riel tot dusverre een Ironman 70.3, drie keer won hij. De 100-procent score kwam bovendien tot stand met scherpe eindtijden: Xiamen in 2019, Dubai in 2022 alwaar Marten 3.26.06 scoorde de op 1 na snelste tijd ooit op een Ironman 70.3. Alleen Kristian Blummenfelt deed in Bahrain ooit sneller: 3.25.21 uur. En dan nu Fortaleza in 3.43.58 uur. De Braziliaanse hegemonie op deze wedstrijd werd daarmee doorbroken. De Spanjaard Antonio Benito Lopez volgde op 3,5 minuut en de Braziliaan Andre Lopes was bijna zeven minuten langer onderweg dan de Belg.

Marten en Mathieu: straks samen naar een Ironman?

Marten staat trouwens via Average Rob in nauw contact met Mathieu van der Poel. Je weet wel van de weddenschap. Meer dan 42.000 likes op het mountainbike-filmpje, dan zou MvdP een Ironman gaan doen. Hoewel hij daar afgelopen weekend tijdens een Vlaamse veldrit nog om moest grinniken en het plan ondanks de belofte vooralsnog onderop Mathieus ‘bucket-list’ ligt, is de coureur er de man niet naar om het niet ooit een keer waar te maken. Toch staan de komende vier sportjaren volgens de sportman vooralsnog in het teken van wielrennen op de weg, in het veld en mountainbiken. Maar Marten en Mathieu wonen dichtbij elkaar, hebben dezelfde uiterlijke trekjes zelfs. Kijk er niet van op als ze weldra ergens samen in een zwembad worden getraceerd….

Salthouse is de koningin van de halves

Goed, terug naar Fortaleza. Voor Ellie Salthouse was het al weer haar 28e zege op een IM 70.3. De Australische is superieur als het om halve afstanden gaat. De Portugese Raquel Rocha finishte op 13 minuten als tweede, de Amerikaanse Rachel Olson op 17 minuten als derde. Van de 839 deelnemers was er 1 Nederlander, al woont hij dan in Fortaleza zelf. Deze Richard Siwaletti scoorde wel mooi een vijfde plaats M55 en een slot WK Taupo.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN FORTALEZA (BRA)
M:
349.Richard Siwaletti 5.45.07 (5e M55)

Colin Fleming winnaar M18 in IM 70.3 Mossel Bay

De tweede 70.3-race dan. In het Zuidafrikaanse Mossel Bay had speaker Paul Kaye en thuiswedstrijd. Een mooie winnaar daar: Javier Gomez Noya. Hier en daar was wat verwarring nu hij ook zijn tweede voornaam Francisco een keer gebruikte, maar het was wel degelijke de sterkste Spaanse triatleet aller tijden. Hij finishte in 3.51.46 uur en versloeg de Zuidafrikaanse toppers Matt Trautman en Nicholas Quenet met drie resp. negen minuten.

Photo Credit: © Henk Neuhoff

Emma Pallant prolongeerde haar zege van 2022, nu in een tijd van 4.21.24 uur. Ze klopte andermaal Magda Nieuwoudt, de thuisfavoriete. Het verschil was een krappe zeven minuten. De derde pro-atlete had ook (agegroupers meegerekend) de derde finishtijd: Eloise du Luart uit Frankrijk in 4 uur, drie kwartier. In totaal deden 1808 triatleten mee, waaronder vijf Nederlanders. Beste daarvan was Colin Fleming, woonachtig in het land. Colin noteerde de achttiende eindtijd en daarmee ook winnaar M18. Hij mag dus volgend jaar ook uitkomen op het WK Taupo.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 MOSSEL BAY (RSA)
M:
18.Colin Fleming 4.27.20 (1e M18)
345.Gijs van Amstel 5.56.48 (54e M40)
505.Luuk Rietveld 6.14.11 (73e M30)
636.Thomas Botha 6.29.29 (98e M30)
V:
100.Janneke Hampsink 6.01.38 (9e F45)

Vietnamese Ironman met zege voor Ron Gerrits

De laatste in het rijtje is de nieuwe Ironman 70.3 in het Vietnamese Phu Quoc. Hier 789 deelnemers, waaronder toch vijf Nederlanders. De winst ging naar de Japanner Kenshin Mizushima in 4.22.48 uur. De Indonesische kampioen Andy Wibowo finishte vier minuten later als tweede en de Koreaan Sang Whan Oh was na 4,5 uur de nummer drie.

Het vrouwenpodium bestond geheel uit Vietnamese triatletes. Cuong Nguyen Thi Kim won in 5.06.41 uur. Hanh Nguyen Nguyen was vier minuten later tweede. My Nguyen Thi Tra haalde brons in 5.21 uur. Allemaal hebben ze dus Nguyen in hun achternaam. Dat schijnt te maken te hebben met hun afkomst: het zuidelijke deel van Vietnam.

De Nederlanders presteerden prima. Het leverde zelfs nog een overwinning op: Ron Gerrits, woonachtig in Zuid-Oost Azie was de snelste M65er.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 PHU QUOC (VIE)

70.Ron Gerrits 5.27.17 (1e M65)
149.Tsjia-Ming Cheung 6.00.36 (20e M45)
195.Iwan de Leeuw 6.11.50 (25e M50)
426.Marcel Lennartz 7.27.21 (46e M50)
V:
33.Kathy Tjassens Keiser 6.20.56 (5e F50)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.