Op ‘Ironman-distance’ werden in 2021 vele, vele records gebroken – WTJ 2157

WOENSDAG – Het was ook bij de triatletes prijzenscircus voor wat betreft de nationale records in 2021. Er werden er liefst 15 verbroken, waarbij Almere een zeer vooraanstaande rol speelde. En je weet het he: voor de internationale uitstraling is het goed om een snel parcours te hebben. Daar weten ze bij de Rotterdam marathon en Challenge Roth alles van. Helaas kwamen er uit de Duitse klassieker geen nieuwe toptijden voort. De 7.19.19 van Patrick Lange en de 7.53.48 van Anne Haug konden als zodanig niet worden erkend. Het fietsparcours moest vanwege wegwerkzaamheden zo’n 10 kilometer worden ingekort. In andere races ging het echter ook snel.

Zweeds record

Net als bij de mannen rolde de snelste vrouwentijd op een Ironman-distance in Cozumel eruit. De zege ging naar de Zweedse Sara Svensk, die de race finishte in 8.22.41 uur. Dat is de vierde besttijd allertijden, zo’n vier minuten boven het wereldrecord. Alleen Chrissie Wellington (2x) en Daniela Ryf deden ooit beter. Het is ook de beste Ironman-tijd ooit, vier minuten sneller dan Ryf op Hawaii 2018. De 32-jarige Sara uit Goteborg verbrak haar eigen Zweeds record uit Barelona 2019 met twaalf minuten. Waar iedeeen wellicht Lisa Norden zou verwachten aan de top van de lange afstand is het wel degelijk Sara Svensk, die al drie keer ruim onder de negen uur bleef: 8.22, 8.34 en 8.46 uur.

Spaans record

Ook de nummer twee van de Ironman Cozumel liet zien hoe snel de Mexicaanse race is. Gurutze Frades Llaralde was het hele seizoen al goed op dreef en bekroonde het jaar met die tweede plaats in een nieuw Spaans record van 8.31.12 uur. Gurutze was overigens net als Sara al nationaal recordhouster, want in Ironman Western Australia 2019 (kort voor de pandemie uitbrak) was de Spaanse goed voor 8.49.40 uur. Toch maar lieft 18 minuten sneller dus, daar in Cozumel.

Nederlands record

Op de elfde plaats in de all-time Ironmanlijst komt met stip Sarissa de Vries binnen. Haar wereldtitel in Almere leverde een sensationeel nieuw Nederlands record op. 8.32.04 uur. Evert Scheltinga ging acht minuten sneller dan Jan van der Marel. Maar Sarissa dook maar liefst elf minuten onder de besttijd van Yvonne van Vlerken, die uiteraard nog wel het ‘wereldrecord’ van vaakst onder de negen uur houdt: zestien keer! Yvonne kwam in Florida tot de toptijd van 8.43.07. Stond het mannenrecord maar liefst 22 jaar in de boeken, ook Yvonnes tijd stamt al weer uit 2013. Sarissa had natuurlijk een topjaar. Ze schreef het al op haar Insta: ik won drie pro races long distance, ik verbrak het parcoursrecord in Almere, het Nederlands record op long distance, werd tweede in de Challenge Family Bonus Ranking, 22e in de PTO World Ranking, wereldkampioen en werd de eerste Nederlandse atlete die Nederlandse titels op alle afstanden (sprint, standaard, halve en hele) heeft. Je zou voor minder tot nationale sportheldin kunnen worden uitgeroepen!

Amerikaans record

Het kon niet uitblijven dat ook de Amerikaanse vrouwen naar scherpere tijden zouden gaan. Heather Jacksons nationaal record kwam al weer uit 2018 Arizona toen ze de driekamp in 8.39.18 uur aflegde. Heather en Skye Moench maken momenteel de dienst uit aan de top. Dat was in Florida goed te merken. Maar Skye Moench zorgde voor een enorme uitschieten op de Ironam Chattanooga. Ze finishte vijf minuten sneller dan Heather ooit deed en zette een nieuw Amerikaans record neer: 8.34.07 uur.

Frans record

Zilver op het WK Almere ging naar Manon Genet. Zij hield de spanning heel lang in de race en zorgde ervoor dat Sarissa ook moest blijven pushen. Manon verbrak het Franse record op ‘een haast Noorse manier’ en bracht het op 8.34.22 uur. Noors omdat de Franse tijd maar liefst drie kwartier werd verbeterd. Opmerkelijk is trouwens dat het oude record voor Frankrijk ook nog op het Almere-parcours stond. Camille Deligny won in 2016 Challenge Almere-Amsterdam in 9.18.15 uur. Overigens was Justine Mathieux vorig jaar ook nog sneller dan Deligny. Op Mallorca finishte Mathieux (net als Genet) als tweede en wel in een tijd van 9.00.39 uur.

Foto: Jose Luis Hourcade

 

Deens record

Derde op die mooie septemberdag in Nederland werd Michelle Vesterby, zodat de Denen met goud en brons naar huis gingen. ‘Mama’ Vesterby is van het WK-podium de meest ervarene. Het was voor de Deense reeds haar vijfde sub 9-uur tijd. Nou ja, nog altijd elf achter op Yvonne. Maar de 38-jarige inwoonster van Herning heeft wel 25 sub 10 uur Ironmans op haar naam staan, waaronder die ene drie maanden na de bevalling van haar zoon. Maar ja, dan kijk je weer in het rijtje van Yvonne om te constateren dat zij maar liefst 37 sub 10-uur races heeft volbracht. Michelle Vesterby ging bij haar debuut in de Flevo zeven minuten sneller dan haar eigen Deense record van Texas 2018. Toen 8.45.47 uur, nu 8.38.53 uur.

Fot: Jose Luis Hourcade

 

Italiaans record

De top 4 bij de mannen en zelfs zeven nationale records bij de vrouwen: dat is de geweldige oogst qua nationale records op het WK Challenge Almere-Amsterdam. De als vierde gefinishte Elisabetta Curridori was klaar in 8.41.08 uur en dat was liefst 18 minuten sneller dan Edith Niederfrinigers Italiaanse besttijd uit 2008, Ironman Klagenfurt. Opvallend is dat Curridori later nog aan de snelle Ironman Cozumel meedeed, maar daar maar tot 9.09 uur kwam. Behalve een bevestiging van het snelle Almere-parcours kun je ook stellen dat ‘Betta’ piekte op dit WK.

Foto: Jose Luis Hourcade

VAE-record

Nog een deels Nederlands/deels Verenigde Arabische Emiraten succes is de prestatie van Leanne Fanoy. Ze kwam op het WK Almere (en diverse andere races) uit voor het tweede thuisland, de VAE. En voor dat land verbeterde ze haar eigen nationaal record. De 9.32.16 uit Cozumel 2019 verdwijnen rigoureus uit de recordboeken, want Leanne kwam nu tot een toptijd van 8.45.14 uur, vijfde op het WK en een verbetering van 47 minuten (!) voor de geboren Venhuizense! Ongelofelijk, wat een progressie voor de pas 25-jarige triatlete.

Foto: Jose Luis Hourcade

Zuidafrikaans record

Als zevende finishte de beste Zuidafrikaanse triatlete op het WK Almere. Haar naam: Annah Watkinson, al jaren ijzersterk op de hele/klassieke afstand. Toch had Watkinson het Zuidafrikaans record tot Almere niet ‘in the pocket’. Jeanni Seymour was bij haar debuut op de Ironman-afstand in Texas al goed voor 8.58.03, goed voor een derde plaats. Watkinson ‘heroverde’ als het ware het nationaal record met de 8.51.07 aan de finish op de Esplanade.

Mexicaans record

We komen bij de Mexicaanse triatletes terecht. Uiteraard stonden zij juist wel op scherp voor de thuisrace op Cozumel. Het leverde Adriana Carreno Cruz een vijfde plaats op en als bonus het nieuwe Mexicaans record. Dat kwam 35 minuten scherper te staan met voor het eerst een Mexicaanse sub 9 uur: 8.52.58 uur. Ook de als achtste finishende Pamira Alvarez bleef onder die negen uur met haar achtste plek. Anne Basso verloor aldus haar nationaal record, stammend uit Florianopolis 2013: 9.27.07 uur.

Tsjechisch record

In een wat kleinere race ging het Tsjechisch record eraan. Simona Krivankova deed afgelopen zomer mee aan de Slovakman in Piestany, Slowakije. Een kleine 200 deelnemers, hoofdzakelijk uit Oost-Europese landen. Maar Simona deed de race van haar leven en finishte in 8.56.18 uur, daarmee ruim een minuut rapper dan Lucie Reed-Zelenkova voor wie in 2013 in Barcelona de klok stil stond op 8.57.34 uur.

Russisch record

We blijven aan de oostkant van Europa, want Valentina Kukrus had een topjaar. Eerst dook ze in Tallinn tien minuten onder haar persoonlijk record, vervolgens ging de Russin op Cozumel nog eens 39 minuten sneller. Nog net niet de eerste Russische onder de negen uur, maar dat laat niet lang meer op zich wachten. De negende plaats in de Mexicaanse race werd door haar afgerond in 9.00.08 uur. Acht tellen slechts, dan zie je weer wat een magische barriere kan betekenen. Kukrus had tot 2021 het Russisch record nog niet te pakken. Dat berustte bij Mariya Gosteva, die de Ironstar 226 in Sochi 2019 in een winnende tijd van 9.29.36 uur afsloot.

Portugees record

We zagen in Almere ook een blije Vanessa Pereira over de finish komen. De Portugese begint een vertrouwd gezicht te worden in de Nederlandse klassieker. De blijheid had misschien niet zozeer met haar twaalfde plaats te maken, maar des te meer met haar eindtijd 9.23.00 uur. Dat bleek achteraf negen minuten sneller dan haar eigen Portugese record. Pereira is in Portugal de ongekroonde koningin van de lange afstand. De snelste tien tijden staan allemaal op haar naam, negen keer was ze sneller dan 10 uur.

Argentijns record

Twee Argentijnse triatletes deden ook goede zaken in Ironman Cozumel. Romina Palacio finishte als zevende en dook als eerste uit het land van Maxima onder de negen uur: 8.57.20 uur. De nummer twintig Maria Florencia Fraga was 20e in 9.27.11 uur. Allebei sneller dan het bestaande Argentijns record, dat al sinds 2006 op naam stond van Barbara Buenahora. In Florianopolis kwam zij toen tot 9.29.36 uur.

Dominicaans record

Op Cozumel slaagde voor het eerst ook een triatlete uit de Dominicaanse Republiek erin om onder de 10 uur te blijven. Het nieuwe nationale record staat op naam van Brenda Schaupp. Zij finishte als 19e in deze race en wel in 9.24.38 uur.

Snelle parcoursen

In totaal 33 (mooi getal he) nieuwe nationale records in 2021. Zo’n hoog aantal is nog nooit voorgekomen. De balans opmakend springen de wedstrijden in Cozumel en Almere er echt uit. Kijk maar in het staatje:

1. Cozumel 12 NRs
2. Almere 11 NRs
3. Copenhagen 3 NRs
4. Tri Battle Royale 2 NRs
5. Chattanooga 1 NR
Florida 1 NR
Frankfurt 1 NR
Slovakman 1 NR
Tulsa 1 NR

Dan de All Time List Top 15, waaruit blijkt dat Sarissa de Vries de achtste snelste vrouw ter wereld is op de hele afstand.

Top 15 eindtijden
1. Kristian Blummenfelt (Noo) 7.21.12 Cozumel 2021
2. Jan Frodeno (Dui) 7.27.53 Tri Battle Royale 2021
3. Jan Frodeno (Dui) 7.35.39 Roth 2016
4. Ruedi Wild (Zwi) 7.36.35 Cozumel 2021
5. Kristian Hogenhaug (Den) 7.37.45 Almere 2021
6. Matt Hanson (Vst0 7.39.25 Texas 2018
6. Jesper Svensson (Zwe) 7.39.25 Almere 2021
8. Ivan Tutukin (Rus) 7.39.57 Texas 2018
9. Tim Don (Gbr) 7.40.23 Florianopolis 2017
10. Paul Schuster (Dui) 7.41.32 Cozumel 2021
11. Andreas Raelert (Dui) 7.41.33 Roth 2011
12. Sebastian Kienle (Dui) 7.41.42 Frankfurt 2017
13. Robert Wilkowiecki (Pol) 7.42.02 Cozumel 2021
14. Gustav Iden (Noo) Panama City 2021
15. Lionel Sanders (Can) 7.43.26 Tri Battle Royale 2021
46.Evert Scheltinga 7.49.32 Almere 2021

 

Top 15 eindtijden
1. Chrissie Wellington (Gbr) 8.18.13 Roth 2011
2. Chrissie Wellington (Gbr) 8.19.13 Roth 2010
3. Daniela Ryf (Zwi) 8.22.04 Roth 2016
4. Sara Svensk (Zwe) 8.22.41 Cozumel 2021
5. Daniela Ryf (Zwi() 8.26.18 Hawaii 2018
6. Melissa Hauschildt (Aus) 8.31.05 Texas 2018
7. Lucy Charles-Barclay (Gbr) 8.31.09 Roth 2019
8. Gurutze Frades Llaralde (Spa) 8.31.12 Cozumel 2021
9. Anne Haug (Dui) 8.31.32 Kopenhagen 2019
10. Chrissie Wellington (Gbr) 8.31.59 Roth 2009
11. Sarissa de Vries (Ned) 8.32.04 Almere 2021
12. Chrissie Wellington (Gbr) 8.33.57 Port Elizabeth 2011
13. Skye Moench (Vst) 8.34.07 Chattanooga 2021
14. Sara Svensk (Zwe) 8.34.10 Barcelona 2019
15. Manon Genet (Fra) 8.34.22 Almere 2021

Tiop zwemtijden plus beste seizoenstijd 2021
1. Per Nilsson (Zwe) 34.10 Fredericia 1998
2. Bent Andersen (Den) 34.15 Fredericia 1998
3. Tomas Petr (Cze) 36.50 Slavkov u Brna 2001
4. Jaroslav Hyzl (Cze) 36.52 Slavkov u Brna 2001
5. Morten Fenger (Den) 36.59 Fredericia 1998
41. Kristian Blummenfelt (Noo) 39.41 Cozumel 2021
96. Hilco Compagner 41.49 Middelkerke 1987

Top fietstijden plus beste seizoenstijd 2021
1. Andrew Starykowicz (Vst) 3.54.59 Texas 2018
2. Jan Frodeno (Dui) 3.55.22 Tri Battle Royale 2021
3. Lionel Sanders (Can) 4.00.26 Tri Battle Rotyale 2021
4. Andrew Starykowicz (Vst) 4.01.14 Texas 2017
5. Cameron Wurf (Aus) 4.01.14 Venetie 2018
11. Kristian Blummenfelt (Noo) 4.02.40 Cozumel 2021
121. Evert Scheltinga 4.12.50 Almere 2021

Top looptijden plus beste seizoenstijd 2021

1. Matt Hanson (Vst) 2.34.39 Texas 2018
2. Gustav Iden (Noo) 2.34.51 Florida 2021
3. Ivan Tutukin (Rus) 2.35.19 Texas
3. Denis Chevrot (Fra) 2.35.19 Klagenfurt 2021
5. Peter Reid (Can) 2.35.21 Klagenfurt 1999
6. Kristian Blummenfelt (Noo) 2.35.24 Cozumel 2021
32. Roeland Smits 2.38.54 Almere 2012
* De paratriatleten zijn op dit onderdeel veel sneller: Geert Schipper in Almere 2021: 1.53.27; Jetze Plat op Hawaii 2017 2.19.20 bijvoorbeeld.

Top zwemtijden plus beste seizoenstijd 2021
1. Suzy McCuloch (Vst) 39.10 Beach2Battleship 2014
2. Anna Cleaver (Nzl) 39.56 Chattanooga 2014
3. Mary-Beth Ellis (Vst) 40.33 New York 2012
4. Amy Marsh (Vst) 40.35 New York 2012
5. Laurel Wassner (Vst) New York 2012
21. Carrie Lester (Aus) 43.12 Cozumel 2021
300. Chrissie Wellington (Gbr) 49.49 Roth 2011

Top fietstijden plus beste seizoenstijd 2021
1. Jen Annett (Can) 4.25.10 Texas 2018
2. Daniela Ryf (Zwi) 4.26.07 Hawaii 2018
3. Jodie Robertson (Vst) 4.27.30 Texas 2018
4. Kimberley Morrison (Gbr) 4.27.45 Texas 2018
5. Melissa Hauschildt (Aus) 4.29.55 Texas 2018
6. Dede Griesbauer (Vst) 4.30.22 Cozumel 2021
82. Chrissie Wellington (Gbr) 4.40.39 Roth 2011

Top looptijden plus beste seizoenstijd 2021
1. Kristin Moller (Dui) 2.41.57 Bolton 2011
2. Chrissie Wellington (Gbr) 2.44.35 Roth 2011
3. Laura Philipp (Dui) 2.44.49 Klagenfurt 2021
4. Kristina Wiederkehr (Zwi) 2.45.23 Zurich 2007
5. Chrissie Wellington (Gbr) 2.48.54 Roth 2010
7. Katrina Matthews (Gbr) 2.49.49 Tulsa 2021

Nationale Top 10
1. Evert Scheltinga 7.49.32 Almere 2021
2. Geert Schipper 7.55.22 Almere 2021
3. Jan van der Marel 7.57.46 Almere 1999
4. Dirk Wijnalda 7.58.54 Poznan 2016
5. Milan Brons 8.00.49 Almere 2021
6. Jan van der Marel 8.01.13 Almere 1996
7. Frank Heldoorn 8.02.58 Almere 1997
8. Evert Scheltinga 8.04.28 Roth 2018
9. Bas Diederen 8.04.51 Barcelona 2017
10. Evert Scheltinga 8.05.13 Frankfurt 2017

Nationale Top 10
1. Sarissa de Vries 8.32.04 Almere 2021
2. Yvonne van Vlerken 8.43.07 Florida 2013
3. Yvonne van Vlerken 8.45.48 Roth 2008
4. Yvonne van Vlerken 8.46.18 Barcelona 2017
5. Yvonne van Vlerken 8.46.22 Roth 2013
6. Yvonne van Vlerken 8.46.44 Barcelona 2015
7. Yvonne van Vlerken 8.49.35 Roth 2016
8. Yvonne van Vlerken 8.50.53 Roth 2015
9. Yvonne van Vlerken 8.51.13 Almere 2017
10. Yvonne van Vlerken 8.51.27 Arizona 2016

Tot zover weer wat feitjes en lijstjes op een rij. Er volgen er vast nog meer.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

nl_NL_formalDutch