Challenge Wanaka krijgt mooi voorprogramma; Welke pro’s in St. George en op Hawaii? – WTJ 2166

DONDERDAG – Organisatoren van de lange afstand triathlons beogen meestal met de langste afstand het hoofdprogramma te brengen met de grotere namen. Daaromheen zijn vaak kortere afstanden of Ironkids-wedstrijdjes ter omlijsting van het geheel. In het Nieuw-Zeelandse Wanaka waar sinds jaar en dag het Challenge-seizoen opent lijkt het erop dat het voorprogramma de halve Challenge in de schaduw zet. Maar liefst zes Olympiërs doen er mee aan de elite sprint race, de avond voor de halve triathlon van Wanaka (18 en 19 februari). Het zijn de bronzen medaillewinnaar en XTerra-wereldkampioen Hayden Wilde. Verder zijn teamgenoten in Tokyo Nicole van der Kaay, Ainsley Thorpe en Tayler Reid. Verder doen mee de Zuidafrikaanse Simone Ackerman en ook drievoudig Olympisch deelneemster Andrea Hewitt is voor eigen publiek van de partij. Meestal slaan we weinig acht op het bijprogramma, maar dat zal dit keer anders zijn.

Even dacht ik dat Challenge Family wel heel veel World Triathlon-atleten over de streep getrokken had om aan het langere werk te proeven. Het is immers niet ongebruikelijk dat in het post-Olympisch jaar veel triatleten van de korte afstand overstappen op halves of zelfs een hele. Gisteren hadden we het al over Rachel Klamer en Richard Murray, die zich laten zien op de Ironman 70.3 Gdynia. Eerder kondigde Javier Gomez aan dit seizoen weinig op het korte werk uit te komen en dan zijn er ook nog Kristian Blummenfelt, Alistair Brownlee, Nicola Spirig en Lucy Charles met het Sub 7/Sub 8-project. Nog los van de andere ambities op het lange vlak.

Commonwealth Games

Dat veel Angelsaksische atleten in dit post-Olympische jaar op scherp staan heeft alles te maken met de Commonwealth Games komende zomer in het Britse Birmingham. Die Games zijn voor landen als Engeland, Schotland, Wales, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada minstens zo belangrijk als de Olympische Spelen. De race in Wanaka is een belangrijke graadmeter.

Dat het een gek Ironman-jaar wordt is zeker. Twee WK’s voor de prijs van 1. Wie staat waar aan de start? Als er tussen haakjes in de lijst van St. George een 2 staat betekent dat dat de triatleet reeds op beide WK’s mag uitkomen.

WK Ironman St. George met 96 pro’s

In St. George, Utah gaat het op 7 mei bij de pro’s om 51 mannen. Verdeeld naar nationaliteit. ARG: Mario de Elias; AUS: Matt Burton (2), Jan van Berkel (2), Josh Amberger, Max Neumann, Tim van Berkel, Cameron Wurf; BEL: Bart Aernouts, Pieter Heemeryck; BER: Tyler Butterfield; CAN: Lionel Sanders (2), Jason Pohl; DEN: Daniel Baekkegard, Kristian Hogenhaug; DUI: Jan Frodeno (2), Patrick Lange (2), Sebastian Kienle (2), Florian Angert (2), Andi Boecherer, Andreas Dreitz, Boris Stein; FIN: Henrik Goesch; FRA: Leon Chevalier (2), Denis Chevrot (2), Arnaud Guilloux (2), Sam Laidlow, Kevin Portmann; GBR: Alistair Brownlee, David McNamee, Joe Skipper (2); NOO: Kristian Blummenfelt (2), Gustav Iden (2), NZL: Braden Currie, Mike Phillips, Kyle Smith; OOS: Michael Weiss; POR: Pedro Gomes; RSA: Matt Trautmann; SPA: Javier Gomez, Emilio Aguayo Munoz; USA: Ben Hoffman (2), Adam Feigh, Justin Metzler, Matt Hanson, Tim O’Donnell, Andy Potts, Matt Russell, San Long, Tim O’Donnell, Kelly Fillnow en Chris Leiferman; ZWE: Patrik Nilsson en Rasmus Svenningsson; ZWI: Jan van Berkel (2)

De vrouwen zijn met 45 vertegenwoordigd op het eenmalige (?) WK Ironman op het Amerikaanse vasteland. AUS: Kylie Simpson (2), Mirinda Carfrae, Sarah Crowley, Renee Kiley, Chloe Lane; BER: Flora Duffy; CAN: Rachel McBride, Angela Naeth; DEN: Maja Stage Nielsen, Michelle Vesterby; DUI: Anne Haug (2), Laura Philipp (2), Laura Zimmermann (2), Carolin Lehrieder; FRA: Justine Mathieux; GBR: Ruth Astle (2), Lucy Charles-Barclay (2), Nikki Bartlett, Fenella Langridge, Laura Siddall, Katrina Matthews, Chantal Cummings, Tara Grosvenor, Simone Mitchell, Kimberley Morrison; NED: Tessa Kortekaas; NZL: Teresa Adam, Amelia Watkinson, Hannah Wells; SPA: Gurutze Frades Larralde (2), Judith Corachan Vaquera; USA: Heather Jackson (2), Skye Moench (2), Jocelyn McCauley, Meredith Kessler, Haley Chura, Sarah Piampiano, Linsey Corbin, Carrie Lester, Kelly Fillnow; ZWE: Sara Svensk (2), Lisa Norden; ZWI: Daniela Ryf (2), Joanna Ryter (2), Imogen Simmonds.

Hawaii vooralsnog met 33 pro’s

Duidelijk is al wel welke pro’s op Hawaii mogen opdraven c.q. zich geplaatst hebben. Het gaat om de zes Duitsers Jan Frodeno, Patrick Lange, Sebastian Kienle, Paul Schuster, Florian Angert en Maurice Clavel. De Fransen zijn opvallend genoeg ook al met drie: Leon Chevalier, Denis Chevrot en Arnaud Guilloux. De twee Noorse topfavorieten Kristian Blummenfelt en Gustav Iden zijn erbij. Verder de Zweed Robert Kallin, de Amerikaan Ben Hoffman, de Canadees Lionel Sanders, de Brit Joe Skipper, de Australiër Matt Burton en de Zwitser Jan van Berkel.

Bij de vrouwen ook vier Duitse triatletes: titelverdedigster Anne Haug, Laura Philipp, Kristin Liepold en Laura Zimmermann. De Zwitsers zijn al met drie: Daniela Ryf, Joanna Ryter en Petra Eggneschwiler. Dan: de Britse Ruth Astle en Lucy Charles-Barclay en het Zuidafrikaanse duo Annah Watkinson en Jade Nicole Roberts. Verder de Spaanse Gurutze Frades Larralde en de Amerikaanse rivales Heather Jackson en Skye Moench. Tenslotte twee outsiders: de Australische Kylie Simpson en de Zweedse Sara Svensk.

De Lage Landen zijn nog niet zo talrijk vertegenwoordigd. Bart, Pieter en Tessa in St. George. Hopelijk komt daar gaandeweg het jaar voor Hawaii nog meer bij.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.