E-sports WK in München, Londen en Singapore; PTO Tour; Maarten in Guiness-boek; Shirin en Ashleigh – WTJ 2166

DINSDAG – We krijgen er nog een wereldkampioenschap bij. Naast alles wat al in de buitenlucht gehouden wordt – long distance, standard distance, sprint distance, duathlon, crosstriathlon, crossduathlon, aquabike, aquathlon gaan we nu ook naar binnen om te bepalen wie ’s werelds beste triatleet indoor gaat worden.

Super League Triathlon heeft in samenwerking met Zwift al veel ervaring met binnen triathlons middels de Arena Games. In het najaar van 2021 sloegen SLT en World Triathlon de handen ineen om te werken aan een circuit van wedstrijden. Dinsdag werd de wedstrijdcyclus bekend. Op 9 april opent in München (50 jaar geleden Olympische stad!) de reeks in de Olympia Schwimmhalle. Op 23 april verlegt het circus zich naar Londen in het London Aquatics Centre en op 7 mei is de Grand Final. Helaas niet in Rotterdam, maar in Zuid-Oost Azie, in Singapore om  precies te zijn. Ook daar was Super League Triathlon overigens al eerder te gast.

E-sports World Championships

Waarom de Maasstad er niet meer bij staat, wordt niet bekend gemaakt. Hoe dan ook de ‘global esports world championship series’ hebben wel grote potentie. Daarom is ook het partnership aangegaan met World Triathlon. Het voorkomt enigszins dat de races elkaar overlappen, hoewel dat voor de finale-race niet echt van toepassing is. München en Londen zitten in redelijke rustige weekends in april, maar de Grand Final op 7 mei valt samen met de World Cup Oska en ook met het WK Ironman in St. George. Andere categorie atleten wellicht, maar toch. De aandacht in dat meiweekend zal eerder in Utah liggen dan in Singapore.

Het mooie is wel dat de esports optimaal in de huiskamer binnenkomen. Korte, flitsende races met de Zwift-apparatuur voor fietsen en lopen en zwemmen in de 50-meterbaden van de accommodaties. De fans kunnen het thuis allemaal haarfijn volgen via de livestreams, live data enzovoorts. Esports hebben in coronatijd een enorme vlucht genomen met ook nieuwe sterren. Wie er vorig jaar vooral uitsprongen waren mesnen als Hayden Wilde, Alex Yee, Marten van Riel en Jonathan Brownlee bij de mannen en Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth en Katie Zaferes bij de vrouwen. World Triathlon-president Marisol Casado en CEO Super League Triathlon Michael D’hulst hebben er alvast heel veel zin in.

PTO Tour begint met Canada

Niet alleen SLT is bezig haar kalender in te vullen (we verwachten bijvoorbeeld ook nog outdoor-races op eilanden als Jersey en Malta), ook de Professional Triathletes Organisation roert zich. De organisatie heeft een PTO Tour in petto. De eerste wedstrijd in dat kader genoemd is de PTO Canadian Open. Ze wordt gehouden op zaterdag 23 juli in de Canadese sportstad Edmonton. Thuiswedstrijdje voor Lionel Sanders en Paula Findlay dus over de 2/80/18-combinatie. Daarna volgen nog Samorin in augustus en Dallas in september.

Maartens zwemrecord in Guiness-book

We wisten het al wel, maar de bevestiging vanuit het Guiness Book of Records moest nog komen. Nu is ze binnen. En dus mag Maarten van der Weijden zich wereldrecordhouder noemen van de langste continue zwemtocht in de zogeheten Intelligent Pool van Swimm. Maarten begon op 20/21 november en zwom gedurende 32 uur, 20 minuten en 50 seconden in het in Eindhoven opgestelde bad. Maarten begon om 9 uur ’s ochtends op 20 november en eindigde de volgende dag om 17.20 uur. Het record is geverifieerd door de World Open Water Swimming Association (WOWSA). Daarmee is het record van de Braziliaanse Mayra Santos uit de boeken. Zij zwom exact een jaar eerder op Madeira 31 uur en 7 minuten achtereen. In het eerstvolgende Guiness-boek wordt een beschrijving gegeven van Maartens loopbaan: de Olympische titel, de twee Elfstedentochten en de vele miljoenen, die hij daarmee ophaalde.

NK veldrijden was toch best mooi: zilver voor Shirin

We hebben het vergeten te melden, maar anderhalve week terug waren we nog getuige van het NK veldrijden in Rucphen. Zonder publiek weliswaar en met een bescheiden aantal persmensen, officials en vrijwilligers. Mooie wedstrijden, die Lars van der Haar, Marianne Vos, Mees Hendrikx en Fem van Empel. De laatste finishte als vierde bij de vrouwen en direct erachter volgde Shirin van Anrooij als vijfde overall. De Zeeuwse ex-triatlete was daarmee goed voor zilver. Brons was er voor Pim Ronhaar, die zo nu en dan nog een duathlon meepikt. Tibor del Grosso finishte als negende, Luke Verburg als tiende. Bijzonder element in de cross van Ruchpen is altijd de caroussel, een soort labyrint/slakkenhuis waar de veldrijders tot aan het middelpunt rijden, maar er ook weer uitkomen. Oud-veldrijder Camiel van den Bergh ontwierp het ingenieuze ding, waarvan ik me afvroeg of het ook in triathlon (fietsen of lopen) zou werken….

Gentle was al fan van lange afstand en trekt nu door

Dat Ashleigh Gentle na haar winst in Hervey Bay – waar ze onze Lotte Wilms – klopte op de halve afstand trek in meer long distance races had, schreven we toen al. Het was voor Gentle de derde halve triathlon. Eerder won ze al de Ironman Xiamen en finishte ze derde in de Susnhine Coast. Maar de meeste faam verwierf ze tot dusverre met het zilver op het WK 2017 en twee overwinningen in de World Triathlon Series waaronder de Grand Final in eigen land aan de Gold Coast. Gentle begint nu aan een nieuwe fase in haar al 14 jaar lopende internationale loopbaan. De eerstvolgende wedstrijd waarin ze uitkomt is de Ironman 70.3 in Geelong, een thuiswedstrijd dus. Wellicht voor haar derde zege op een halve afstand. Hoewel? Ze komt opnieuw Lotte Wilms tegen, want ook de Nederlandse gaat zich meer en meer op de langere afstanden richten.

St. Kilda-race

Down Under is het wedstrijdseizoen in volle gang. De 2XU-Series hadden zondag in St. Kilda hun derde race. De winst ging – net als vorig jaar naar Callum McClusky op deze sprint afstand. Mitchell Kibby en Craig Davis werden tweede en derde. De top drie bij de vrouwen bestond uit routinier Emma Jeffcoat, Milan Agnew en Emma Hogan. Geen pro’s op de Olympische afstand, maar wel een zesde plaats voor de Nederlands/Australische Meghan de Boer. De winst ging naar Laura Armstrong. Beste man: Josh McCormack.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.