Marcel Wouda aangesteld als tijdelijk bondscoach triathlon richting Spelen; Veiligheidsmaatregelen Parijs – WTJ 3156

DINSDAG – Op zijn Wikipedia-pagina komt het woord triathlon niet voor. Bij Marcel Wouda denkt iedereen in eerste instantie aan zwemmen. Toch is de 51-jarige Brabander deze week aangesteld als interim bondscoach voor de Olympische triathlonselectie.

Een selectie, die voorlopig uit twee atletes bestaat. Maya Kingma kwalificeerde zich bij de eerste de beste WTCS-race in Yokohama, Rachel Klamer was ijzersterk in de Grand Final in Pontevedra. Op basis van die prestaties mogen beide triatletes zich opnieuw opmaken voor Olympische deelname. Het worden Rachels vierde en Maya’s tweede Spelen.

Van Waveren naar wielrennerij

Terug naar Wouda. Hij volgt Jelmer van Waveren op, die zijn trainerscapaciteiten voortzet bij het Watersley R+D Cycling Team. Een internationaal team van talentvolle wielrensters, waar Van Waveren gaat samenwerken met Pim Lenssen en Boy Sanders. Van triathlon naar wielrennen, van zwemmen naar triathlon. Zo kan het gaan. Overigens mist Marcel Wouda (nog) de triathlontrainerspapieren. Waar de bond ook nog steeds niet in uitblinkt is enige transparantie in sollicitatieprocedures.

Wouda blij met vertrouwen

Wouda is al twee jaar betrokken bij de technische staf van de NTB. Steeds vaker ging hij mee naar trainingskampen en internationale wedstrijden. Daarin krijgt hij het nu voor het zeggen. ,,Ik kijk uit naar mijn nieuwe rol, ben blij met het vertrouwen vanuit de NTB. Ik beleef veel plezier aan mijn werk en ben blij dat ik mijn kennis en expertise iedere dag kan inzetten voor de mooie sport. Samen met de rest van de technische staf gaan we verder op de ingeslagen weg richting Parijs.”

Het bericht van de aanstelling van Wouda komt kort nadat de bond met het bericht kwam van het nieuwe talentontwikkelingstraject. Daarin is geen ruimte meer voor RTC’s. Talenten ontwikkelen zich eerst bij hun eigen clubs en groeien bij gebleken succes door naar het NTC, dat nog altijd in Sittard (met steun van Topsport Limburg) gevestigd is.

Rust in de tent

Technisch directeur Henry Bonnes – opvolger van de destijds ontslagen Adrie Berk – zegt dat de keuze voor Wouda ook voor ‘enige rust in de tent’ moet zorgen. ,,Inmiddels zitten we in het laatste jaar van de huidige olympische cyclus en belangrijker nog minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Met nog enkele individuele kwalificatiemomenten en een kwalificatietoernooi  voor de Mixed Relay in het vooruitzicht is consistentie en rust voor alle betrokkenen van groot belang.”

Tijd dringt

Tegelijkertijd begint de tijd de dringen: het is nog 244 dagen tot de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Een openingsceremonie overigens, die met de grootste veiligheidsmaatregelen zal worden omgeven. Dat moet ook wel, want het idee om de Spelen niet in een stadion maar varend op de Seine te laten openen is spectaculair, maar brengt enorme risico’s met zich mee.

Toevallig waren we afgelopen weekend in Parijs bij de jaarlijkse 11-11-herdenking van de Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog en toen al bleek dat alle bezoekers/toeschouwers tot in den treure werden gefouilleerd en er een enorme politiemacht op de been was. En dat dus volgend jaar in het kwadraat op 26 juli, openingsdag van de Spelen.

De aanstelling van Wouda geldt tot en met de Olympische Spelen in Parijs. Daarna wordt opnieuw gekeken wie het traject richting Los Angeles 2028 gaat doen.

Marcel Wouda

Tussen 1989 en 2000 was Marcel Wouda een internationaal gelouterd zwemmer op de vrije en wisselslag. Hij behaalde meerdere wereld- en Europese titels. Op zijn eerste Olympische medaille moest hij wachten tot Sydney 2000: brons met het estafetteteam op de 4×200 meter vrije slag. Van 2016 tot en met 2021 was Wouda hoofdcoach bij de zwembond. Zijn zwemmers zowel in het bad als open water behaalden vele successen. Daar zal het in Parijs dus niet per se aan hoeven te liggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.