Races Down Under, Texas, Acacpulco; Oceanside; Colin Fleming 9e in Zuid-Afrika; RBR Parthenay en zwemloop Nieuwkoop – WTJ 2259

MAANDAG – Op vrijwel alle continenten waren in het eerste april-weekend wedstrijden. De Asia Cup in Nepal, de Africa Cup in Troutbeck en de Europe Cup in Melilla hebben we allemaal de revue laten passeren. Blijft over de Oceania Cup en ook die stond op de uitgebreide menukaart en wel aan de Gold Coast. Een sprint triathlon gewonnen door Matthew Hauser (juniorwereldkampioen in Rotterdam 2017) voor Jacob Birtwhistle en Callum McClusky. Het vrouwenpodium bestond uit Sophie Linn, Kira Hedgeland en Charlotte McShane. Natalie van Coevorden bleef nu net buiten het podium: vierde.

Hayden Wilde bedwingt Mt Maunganui

Het zijn hoogtijdagen Down Under, waar het seizoen zoetjes aan weer op z’n eind loopt. Zondag was niet alleen Gold Coast, in Nieuw-Zeeland kon ook gestart worden op een Oceania Cup race, namelijk in Mount Maunganui. Een betrekkelijke nieuwe race op de internationale kalender. De winst ging net als vorige week in New Plymouth naar Hayden Wilde. De nummer drie van Tokyo en de wereldkampioen XTerra verkeert in topvorm. Hij liet hier landgenoten Janus Staufenberg (grappige voornaam, ik heb ook een oom Janus) en Dylan McCullough ruim achter zich. Beste vrouw was Olivia Thornburry. Vijf tellen later volgde Andrea Hansen en op 9 seconden van de winnares vloog Ainsley Thorpe over de finishlijn. Waar Hayden is, is ook Hanne de Vet. De lieftallige Vlaamse vriendin van Wilde finishte als achtste in deze race waar vooral Kiwi’s aan meededen. Beste junioren in de aparte race waren Sam Parry en Sophie Spencer.

Tweede IM70.3-zege Brian Reynolds

Ironman had nog meer in petto op 2 of 3 april. Zondag was ook de Ironman Galveston, Texas. Voor het eerst geen pro-race trouwens, maar nog altijd ruim 2000 deelnemers. De race is stevig verankerd in de Texaanse gemeenschap. Winnaar Brian Reynolds valt wellicht wat uit de toon in het rijtje oud-winnaars zoals Richie Cunningham, Ben Kanute en Lionel Sanders, maar goed: hij won wel. Het was na IM 70.3 Chattanooga vorig jaar zijn tweede Ironman 70.3-winst. De Amerikaan bleef landgenoot Lee Mount 2 minuten voor. Mount lag aan het begin van het lopen nog op kop. David Frease die ook enige tijd de leiding nam bij het fietsen eindigde als derde. Hij is bekend van de Superfrog-triathlons. Bij de vrouwen was Kayla Bowker liefst zes minuten sterker dan Kelly Barton en Maggie Rusch. Complete Stars and Stripes-podia, hoewel er genoeg buitenlandse deelnemers waren. Ook uit Arbua en een enkele Nederlander. Hun uitslagen zetten we, zoals gebruikelijk weer op een rijtje. Beste prestatie kwam op naam van Arubaanse Lana Gobert.

3 APRIL: IRONMAN 70.3 GALVESTON, TEXAS
M:
756.Camilo Lopez (ARU) 5.56.20 (80e M25)
813.Roger van Beveren 6.01.36 (99e M45)
1322.Julian Lopez (ARU) 7.09.49 (153e M50)
V:
33.Lana Gobert (ARU) 5.01.14 (7e F40)
229.Shohaira da Silva (ARU) 6.13.17 (229e F45)
357.Charlotte van Diemen 6.49.41 (14e F18)

Dubbele Mexicaanse winst in Acapulco

De tweede editie van de Ironman 70.3 in het Mexicaanse Acapulco trok 834 triatleten. Een iets minder snelle race dan in Texas, waar 3.58 uur gelopen werd en de Mexicaanse winnaar Andoni Valencia deed er voor eigen publiek 4.08.02 uur over. Voor wat het waard is natuurlijk. Een comfortabele zege trouwens, want tien minuten later volgde snelste zwemmer van de dag Carlos Santiago, die in de lange eindsprint Gil Cuauhtli Rivera terzijde schoof. De vrouwenwinst kwam op naam van Andrea Fernandez Sanchez Albo in 4.49.08 uur. Drie minuten daarna mocht Ursula Legaria Menendez vaststellen dat ze zilver had en de enige niet-Mexicaan op het Acapulco-podium was de Litouwse Indre Sabaliunaite op een derde plaats. Zij kwam vanuit vijfde positie na het fietsen nog sterk opzetten en bleef op 3 tellen steken van Legaria. Overigens was het voor Sanchez Albo een kop-staartzege. Voor beide winnaars was het de eerste Ironman-zege ooit. Een Nederlander aan de start. En ook aan de finish trouwens…

3 APRIL: IRONMAN 70.3 ACAPULCO
M:
633.Felix Weerts 7.17.26 (126e M35)

Coach Eric van der Linden ook in Oceanside race

Over de Ironman 70.3 Oceanside hadden we het zaterdag uitgebreid. Hoe goed Tristan Olij bezig was tot hij mechanische pech kreeg bij het fietsen en moest capituleren. Altijd jammer, zo overgeleverd te zijn aan je materiaal, terwijl het lichaam verder wil. Het hoort bij topsport. Wat we nog niet vermeld hadden, was dat Tristan niet alleen was afgereisd naar de States. De man uit Winkel had ook zijn coach Eric van der Linden bij zich en streekgenoot Simon Gootjes. Behalve coachen deden de Noord-Hollanders zelf ook mee. Eric – onze Olympisch deelnemer in Sydney – finishte als snelste Nederlander. Tevens 12e M45. Ook Ad Kempen – inmiddels aardig globetrotter aan het worden – deed het prima met een 13e plaats M55. Daartussen nog Jarno Lekkerkerker, vorig jaar nog 5.05 en nu onder de barriere van 5 uur: 4.58. Netjes. Verder veel Arubaanse triatleten, waaronder hun ‘godfather’ Gert van Vliet.

2 APRIL: IRONMAN 70.3 OCEANSIDE, CALIFORNIA
M:
171.Eric van der Linden 4.49.04 (12e M45)
255.Jarno Lekkerkerker 4.58.44 (23e M45)
277.Ad Kempen 5.00.58 (13e M55)
425.Simon Gootjes 5.18.38 (24eM55)
448.Oliver Vieira (ARU) 5.20.38 (71e M40)
477.Gert van Vliet (ARU) 5.22.29 (30e M55)
805.Jerusho Fernandez (ARU) 5.48.27 (125e M40)
1116.Raymond Arends (ARU) 6.13.30 (175e M35)
1192.Trevor Eman (ARU) 6.20.01 (192e M35)
1217.Richard de Veer (ARU) 6.23.09 (195e M35)
1388.Gerardo de Veer (ARU) 6.43.06 (221e M40)
DNF Tristan Olij

Colin Fleming in top tien IM 70.3

Voor het eerst in achttien edities Ironman Zuid-Afrika was er een tweede race naast, namelijk een Ironman 70.3 op hetzelfde parcours. Het werd er dus lekker druk daar op de highways van Port Elizabeth met 700 atleten op de halve en ook nog eens … op de hele. De IM 70.3 was agegroup-only, maar dat neemt niet weg dat er door een paar Nederlanders uitstekend gepresteerd werd. Zo was Colin Fleming in zijn tweede Zuidafrikaanse halve triathlon goed voor een negende plaats totaal en tweede M18. Colin studeert tegenwoordig in Zuid-Afrika en doet daar dus vooral wedstrijden. Eerder was hij eens vijfde in de Ultra Series. Een derde plaats was er voor Amsterdammer Jaap Koetsier bij de M30 en Maaike Eken finishte als vierde. De winst ging naar Manfred Lambrechts in een snelle 3.40.50 uur voor Ewert Kleynhans en Adriaan Myburgh. Alle drie Zuidafrikanen. Ook een compleet nationaal vrouwenpodium met Marizaan Vermeulen in 4.22.56 uur, twee minuten later Antonella Saporta en in haar slibstream Shannon Lourens.

3 APRIL: IRONMAN 70.3 NELSON MANDELA BAY
M:
9.Colin Fleming 3.44.50 (2e M18)
16.Jaap Koetsier 3.53.02 (3e M30)
178.Marc van Leeuwen 4.57.31 (34e M35)
V:
25.Maaike Eken 4.47.23 (4e F30)

Slot voor Julia de Leeuw

Voor de volledigheid nog de tien Nederlanders, die mee deden aan de hele Ironman met een zeker slot Kona voor Julia de Leeuw en wellicht nog voor meer Nederlanders.

ZONDAG 3 APRIL: IRONMAN NELSON MANDELA BAY, ZUID AFRIKA
M:
14.Tom Oosterdijk 8.03.40 (12e pro)
44.Bart Elderenbosch 8.55.27 (8e M35)
51.Joris Vrij 9.03.19 (2e M50)
54.Yorick Groen 9.05.15 (11e M35)
203.Joost Kessels 10.43.38 (25e M45)
291.Jaap Kalkman 11.28.43 (14e M55)
DNF Evert Scheltinga
V:
14.Julia de Leeuw 9.04.28 (2e F35)
126.Joyce Bijl 13.16.18 (21e F40)
DNF Sarissa de Vries

HITS wordt Alpha Win

Komen we bij twee kleinere halve triathlons. De HITS Series in Amerika hebben een nieuwe naam gekregen. Het heet nu Alpha Win en daarvan was in Ocala de eerste wedstrijd. Geen hele meer, daar deden amper 20 atleten aan mee, al doen aantallen er voor deze organisaties niet echt toe. De halve trok 45 atleten en werd gewonnen door de Amerikanen Victor Gonzalez Hermosilla in 4.34.20 en Cat Heidrich in 4.58.34 uur. Dan de Hell of The West in Goondiwindi. Een wedstrijd met een lange traditie, dit jaar uitgesteld want normaliter al begin februari en ooit met Els Visser tot de prijswinnaars. Nu wonnen twee Australische toppers de wedstrijd: Josh Amburger in 3.26.54 en Sarah Crowley in 3.50.30 uur. Een Nederlandse deelneemster daar.

2 APRIL: HELL OF THE WEST GOONDIWINDI
V:
79.Marjorie van Rooijen 6.13.57 (6e F55)

Ann Schoot Uiterkamp 12e in Franse duathlon

Van de triathlons naar de duathlons. Het altijd sterk bezette Franse duathloncircuit is begonnen. Twee divisies krijgen ze daar moeiteloos vol, hetgeen wel aangeeft hoezeer het leeft daar. In Parthenay was de openingswedstrijd. Gewonnen door de sterke Fransman Benjamin Choquert, die de razendsnel lopende Belg Arnaud Dely van zich afhield. Opnieuw zilver voor Dely net als vorig jaar. Brons ging naar de Fransman Valentin Andre. Snelste vrouw was Marion Legrand, die de Venezuolaanse Joselyn Daniely Brea Abreu klopte. Marion le Goff moest ten opzichte van vorig jaar een plaatsje zaken: naar drie. In dat geweld eindigde Ann Schoot Uiterkamp keurig in de middenmoot op een 12e plaats. Overigens staan de teambelangen hier voorop.

 

 

Zwemloop Nieuwkoop voor Erik van den Haak

En zo komen uiteindelijk toch weer uit in eigen land, waar zondag de zwemloop van Nieuwkoop werd gehouden. De stichting triathlon Nieuwkoop maakt zich wederom op voor het NK halve afstand op 12 juni. Wij hebben bewondering voor deze uit vrijwilligers bestaande organisatie, die de klassieker staande houdt temidden van de almaar groter wordende commerciele organisaties. De zwemloop werd gewonnen door Erik van den Haak, die over de 1 kilometer binnenbad en 10 kilometer lopen buiten 52.07 minuten deed. Pascal Valentijn en Tonny Blom stonden later naast hem op het ereschavotje. De derde plaats overall ging al naar de eerste vrouw: Kim Groeneveld wist de winnares van de vorige editie (in 2019) Ingrid Eelkema te verslaan. Liane van Egmond greep het brons.

Op de korte afstanden was Marion Tuin sneller dan alle mannen. Andre Schaap werd tweede, eerste man. De sprint ging naar Mats Egbers en Anne Engbersen. Bij de scholieren waren Niels Gehlen en Alannah Damen het snelst.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.