Gerrit Pijpker en Mireille Baart winnen crossduathlon Workum; Henschotermeer Wintergames in beeld – WTJ 2219

ZATERDAG – Ook in eigen land zijn vandaag en morgen combi-wedstrijden. Zo staan er maar liefst drie crossduathlons op het programma. Vandaag de Henschoter Winter Games en de offroad run-bike-run van Workum en morgen ’s lands oudste crossduathlon, die van Maresia Waalwijk. Daar staat aflevering 30 op de rol.

Het Friese Workum was na een jaartje afwezigheid weer terug op de kalender. De vierde editie, georganiseerd door de zelfde club die in september ook de triathlon in het pittoreske stadje in ere houdt. Maarten van der Weijden debuteerde er drie jaar terug op de driekamp. Voor deze duathlon gold: vijf kilometer lopen, 16 kilometer ATB en 2,5 kilometer lopen. Alles over onverhard parcours en langs het strand. Workum is immers een van de Friese Elfsteden, liggend aan het IJsselmeer wordt de buitendijkse strook ook wel het Geele Strand genoemd. Daar was dus het parcours uitgezet en daar sloeg Gerrit Pijpker zijn slag. De atleet uit het Friese Hallum was op voorhand al de grote favoriet. Hij won immers eerder deze winter al de crossduathlon van Norg, klopte daar onder meer Arie de Jong. Die was er vandaag niet bij, maar met David van Oosten stond er toch wel een tegenstander van formaat.

Strijd der Friezen

Het verschil tussen beide Friezen was aan de finishlijn 35 seconden. Daarna was het ruim 5 minuten wachten vooraleer Sjirk Bijma zich kwam melden voor de overgebleven podiumplaas. Sander van Kammen, Arjen Bos en Wiebe Terwisscha van Scheltinga maakten de volledige Friese top zes compleet. Erik Negerman, vooral bekend als hardloper maar vorig jaar toch ook al in de Frysman, finishte als tiende.

Voormalig marathonkampioene wint Workum-duathlon

Beste vrouw was de tegenwoordig in Friesland woonachtige Mireille Baart. De marathonkampioene van Nederland 2017 (in Amsterdam liep ze toen 2.44.21 uur) kwam in haar ‘Gelderse tijd’ uit voor VZC. Inmiddels duikt de 40-jarige sportvrouw steeds vaker op in Friese wedstrijdjes, dichtbij haar nieuwe omgeving dus. Ze versloeg in Workum Esther Visser met ruim een minuut. De derde plaats ging naar Theresia Offringa. Beste duo ging door onder de naam ‘Alef de Jong’.

Zo kreeg de vierde editie van deze crossduathlon andermaal nieuwe winnaars, die prima in de erelijst passen.

Henschotermeer Winter Games

De resultaten van de crossduathlon als onderdeel van de Henschotermeer Winter Games zijn nog niet bij ons binnen. Wel hebben we alvast een paar fraaie plaatjes. Vakwerk van de fotograaf, die er voor op z’n buik ging liggen. Aan de foto’s te zien is Maarten Beute tweede geworden 😉

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.