Eurosport met Ruud en Wim live bij Arena Games München; RBR’s in Arnhem; Danke sehr Nicola Spirig – WTJ 2262

DONDERDAG – Het wordt een boeiend weekend met allerhande wedstrijden. Zaterdag is de belangrijkste race de Super League Triathlon Games. Wedstrijden, die je live kunt volgen. Dit keer niet via de livestream, zoals gebruikelijk. Nee, Eurosport is erbij. En waar Eurosport is tegenwoordig, is de stem van Ruud de Haan. Goed commentaar verzekerd dus. Dat Ruud voor deze gelegenheid speakermaatje Wim mee neemt naar München maakt het extra leuk.

Mooi is dat Super League Triathlon en World Triathlon de handen ineen geslagen hebben, waarmee ook het eerste WK ESports Triathlon gestalte krijgt. Drie wedstrijden waarin de WK Series powered by Zwift bepalen wie zich ’s werelds beste mag noemen op deze formats. In München begint zaterdag het spektakel, in Londen gaat het op 23 april verder en in Singapore is 7 mei de finale.

Beth Potter te kloppen triatlete op Arena Games

Indoorwedstrijden waarbij in twee heats beslist wordt wie er in de finale tegen elkaar mogen uitkomen op 250 meter zwemmen, 4 kilometer Zwift-fietsen en 1 km. op de loopband. Het begint met de vrouwen om 11.00 uur. Beth Potter is de grote favoriete. Ze was de snelste een jaar geleden in Londen, maar won daarna ook twee World Cups in Korea en recent de Europe Cup in Quarteira. Veel wordt verwacht van de Hongaarse Zsanett Bragmayer (12e in Tokyo) Duitse Annabel Knoll, de Italiaanse Ilaria Zane, de Spaanse Anna Godoy en – waarom niet? – onze Barbara de Koning. Zij debuteert tussen de elites op de Arena Games. Is met haar 19 ook de jongste van het pak.

Marten van Riel topfavoriet

De mannen gaan om 12.30 uur voor de eerste heat los. De Nederlandse belangen worden behartigd door Donald Hillebregt. Hij krijgt geduchte concurrentie van onder meer Marten van Riel (wereldrecordhouder halve afstand, maar ook winnaar SLT Rotterdam), de nummer twee van Tokyo Alex Yee, diens landgenoot Gordon Benson, de Duitse snelheidsmaniak Justus Nieschlag (Rotterdam 2020-winnaar) en landgenoot Simone Henseleit, de Fransman Aurelien Raphael, de Oostenrijker Alois Knabl, de Portugees Joao Silva en twee opvallende Amerikanen Darr Smith en Chase McQueen. Wie behalve triathlon ook de filmwereld een beetje volgt weet dat de vader van Chase McQueen de acteur Chad McQueen is en zijn opa de nog veel beroemdere acteur Steve McQueen, die overigens een zeer verdienstelijk autoracer en oosters vechtsporter was. Chase heeft zijn opa echter nooit gekend. De filmacteur stierf jong – op 50-jarige leeftijd – in 1980. Chase werd geboren in 1995.

Deze Arena Games spelen zich bovendien op een historische locatie af: het Olympia-park van München, dit jaar ongetwijfeld extra in de belangstelling. Het is immers 50 jaar geleden dat de roemruchte Olympische Spelen plaats vonden in de Beierse stad. Afijn genoeg te vertellen zaterdag live vanaf 17.00 uur op EUROSPORT.

Koud zwembad Arnhem, ’s ochtends duathlons

Zo vroeg in het jaar is het verstandig om een zwembad te gebruiken voor het eerste onderdeel. Toch geeft dat geen garanties, want de Teamtriathlon Arnhem van komende zondag heeft al aangekondigd dat in de ochtenduren de buitentemperatuur nog te koud is om te zwemmen. Ondanks het verwarmde zwembad dus. Maar bij een temperatuur van onder de 6 graden schrijven de NTB-regels een duathlon voor. En dat wordt het in het Jeugd/Juniorencircuit, de mini jeugdtriathlon en de befaamde Arnhemse uitdaging. In de middaguren met de Teamcompetities is de kans op zwemmen groter, maar dan toch wel met wetsuit aan. Dus vergeet het niet mee te nemen. De organisatie blijft optimistisch met de moraal: Denk maar zo: barre omstandigheden leveren de mooiste verhalen op…

Nicola Spirig…doet ze nog 1 keertje in Holten mee?

We gaan binnenkort wat nader in op het laatste seizoen van Nicola Spirig. We komen namelijk Nicola nog te spreken in de aanloop naar haar Sub8-project en dan vragen we uiteraard wat ze allemaal nog wil doen in dit laatste seizoen. Sowieso geen Ironman meer, ook Hawaii zal nooit op haar erelijst prijken. Maar wat geeft het? Er staat zoveel meer moois tegenover. Hoogtepunt is uiteraard de Olympische titel in Londen 2012, maar in het kielzog daarvan volgen vele, vele fantastische prestaties. Ze nam deel aan vijf Olympische Spelen, won 2 Olympische medailles en zeven Europese titels. Ook de Europese titel 2009 in Holten staat ons allemaal nog helder voor de geest. En guess what? Nicola is in haar agenda serieus aan het kijken of ze dit jaar nog eens in Holten kan starten. In de Europe Cup-race en dan wellicht ook nog als toetje in Wims afscheidrace….. Wow!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.