Tibor Zwaan en Marielle Trouwborst op kop Combi Egmond; goede kansen Michel Butter en Roxanne Knetemann – WTJ 2729

ZATERDAG – De eerste crossduathlon van het nieuwe jaar is eigenlijk altijd de Egmond Combi. Het combi-klassement bestaat sinds 1998 bij het invoeren van de strandrace Egmond-Pier-Egmond. De race werd op zaterdag geprogrammeerd, daags voor de legendarisch halve marathon. Die is morgen toe aan de 48e editie, de strandfietsers deden deze zaterdag hun 22e editie.

Op voorhand grote dank aan fotograaf Arjen Schippers voor het prachtige beeldmateriaal.

Het was Stijn Appel, die vandaag de 36 kilometer lange strandrace wist te winnen. Hij bleef de Belgen Jordi Warlop en Timothy Dupont voor. Appel maakte zich halverwege de race los van de kopgroep en reed lange tijd alleen aan de leiding. Thuisfavoriet Tibor Zwaan eindigde in 1.03.32 uur zesde en is daarmee de koploper in het combi-klassement. Morgen heeft hij op de halve marathon een marge van 1.40 minuut op de nummer twee Sybren Welling uit Heiloo. Derde in het tussenklassement staat Tom Meulendijks.

Foto: Arjen Schippers

Yennick Wolthuizen gaat voor titelprolongatie

Maar de beste papieren heeft Yennick Wolthuizen uit Ouddorp. De titelverdediger (zijn overwinning dateert alweer uit 2020) staat vierde in dezelfde tijd als Menno Munster uit Oudorp (let op dit Noord-Hollands plaatsje heeft 1 d, in tegenstelling tot de kustplaats op Goeree-Overflakkee). Op een zesde plaats staat de eerste niet-Nederlander: de Zuidafrikaan Christoff van Heerden. Timo Haakman op plaats zeven is een kanshebber voor het podium. Na Bram de Waard, Dorus de Rijk en Ruud Appelman is het op een elfde plaats de beurt aan Wouter Dijkshoorn. De Amsterdammer moet zondag 1.09 minuut goedmaken op Yennick. Achter Wouter volgde Michael Emmerik, maar het grootste gevaar komt waarschijnlijk van Michel Butter. De voormalig topatleet/marathoncrack finishte in Egmond-Pier-Egmond als veertiende. Michel moet 1.40 minuut terugpakken op Wouter en 2.49 op Yennick. Dat lijkt geen onmogelijk opgave voor de Castricummer.

Verder Thijs Al (18e), Auke Geurts de Leng (20e), Mo Maso (50e), Ben Vriends (81e) enz.

Thijs Zonneveld deed alleen bij het mountainbiken mee. Terug als pro in combinatie met zijn werk als AD/NOS-journalist is Zonneveld nog altijd sterk op de fiets. Hij maakte echter een inschattingsfout door op een zachter stuk strand te gaan rijden, waar de anderen voor een harder gedeelte kozen.

Alieke Hoogeboom op voor haar tiende zege?

De Amstelveense Riejanne Markus won bij de vrouwen. Pauliena Rooijakkers en Tessa Neefjes – alledrie pur sang mountainbikers – kwamen ook op het podium. De als vierde eindigende Marielle Trouwborst staat op kop in het combi-klassement. Michelle de Graaf staat tweede en meervoudige winnares Alieke Hoogeboom legde misschien al de basis voor een volgende – TIENDE – zege, door de derde combi-tijd te realiseren. Maar wie weet, want na Nancy Karels volgde als vijfde Roxanne Knetemann. En hebben we de bekende wielrenster (dochter van Gerrie en Gre) vorig jaar niet al zien schitteren in de marathon van Amsterdam? Het zou niet verkeerd zijn om ‘de Kneet’ in de duathlonsport te mogen verwelkomen. Anniek Hopman finishte als zesde en Trudy Veenstra staat er met een zevende plek ook goed voor. Dieuwertje Bax is de nummer elf en direct achter haar staat Europees duathlonkampioene bij de agegroupers Monique Verschuure.

Verder Maaike Vooren (19e), Jantina Kooistra (23e) en Irene Ittmann (24e). Om er zo maar eens enkelen te noemen.

 

Foto: Arjen Schippers

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.