Mika Noodt en Sara Perez Sala winnen Challenge Gran Canaria; Els prachtig tweede; Silke de Wolde derde in Namibie – WTJ 2276

ZATERDAG – Het is al druk aan het wedstrijdfront. Zojuist won de Duitser Mika Noodt de Challenge Gran Canaria, snelste vrouw wordt de Spaanse Sara Perez Sala. Els Visser werd na een eindsprintje schitterende tweede. En in Namibië doen de Nederlandse triatleten het goed: Silke de Wolde finisht als derde in de Africa Cup Swakopmund, Luna de Bruin wordt vijfde. De mannen zijn nu bezig. In Londen zijn de Arena Games in volle gang. Helaas komt de enige Nederlandse vertegenwoordigster Barbara de Koning straks niet uit in de finales.

Benjamin van het veld wint

Voor de 21-jarige Mika Noodt was het pas zijn derde halve, maar wel al zijn tweede winst. De Duitsers hebben er dus weer een groot talent bij. Net als Patrick Lange geen man, die indruk maakte op de korte afstanden maar nu wel toeslaat op het langere werk.

De weersomstandigheden waren veel gunstiger dan een paar weken geleden bij Challenge Salou. Uit het Oceaanwater dook bij de mannen de Zwitser Andrea Salvisberg als eerste op, direct gevolgd door de Britse Olympisch kampioen (MR) Jonathan Brownlee, die later een flinke optater kreeg. Tijdens de 90 kilometer op het eiland formeerde zich een kopgroep van vijf man met naast Salvisberg en Brownlee ook Mika Noodt, de Fransman Clement Mignon en nog een Brit Kieran Liendars. Noodt toonde zich toen al zeer actief vooraan, waardoor het groepje langzaam uitdunde.

In de tweede wisselzone arriveerde het kwartet nagenoeg gelijk, Brownlee nam iets meer tijd voor zijn wissel. Wellicht was dat al een teken dat de Britse topper zich niet helemaal super voelde, want benjamin Mika Noodt sloop weg van zijn metgezellen, maar had het meest te stellen met Clement Mignon, die de Duitser lang in het vizier hield. Brownlee verloor almaar meer tijd. Aan de finish was het zelfs opgelopen tot vier minuten. Even over de helft van de halve marathon gaf Mignon zijn achtervolging op en mocht Mika Noodt als een van de jongste winnaars ooit op een halve triathlon de handen in de lucht steken. De Fransman volgde op anderhalve minuut, Andrea Salvisberg derde op ruim vijf minuten.

Vlammend eindsprintje Els

Sara Perez Sala maakte indruk met een prachtige overwinning. Maar wat een prestatie opnieuw van Els Visser, die ijzersterk tweede werd na een vlammend eindsprintje met Lucy Buckingham. Het is een kwestie van weken vooraleer Els haar eerste grote winst gaat meepakken, zo lijkt het.

Op Spaans grondgebied is Sara Perez Sala vaak een klasse apart. Toch was het voor de 34-jarige voormalig Olympisch zwemster pas haar eerste grote zege op een Challenge race, al was ze er vorig jaar in The Championship Samorin met zilver al dichtbij. En we herinneren haar uiteraard van de zware valpartij op het ovaal van Miami, waar ze gelukkig snel genoeg van hersteld is.

Zo maar even voorbij Spirig….

Dat bleek vandaag wel op de Canarische Eilanden, waar ze kort na Lucy Buckingham uit het warme zeewater kwam. Het verschil was daar wel groot met bijvoorbeeld Nicola Spirig en Els Visser, die zo’n vier minuten extra zwemtijd nodig hadden om de 1900 meter af te leggen. Perez Sala nam intussen het heft in handen bij het fietsen. Reuze knap was de inhaalrace waar Els Visser aan begon, die haar al snel voorbij Spirig – niet bepaald de eerste de beste – bracht. Daarmee liep echter de achterstand op Buckingham en Perez Sala alleen maar op, want dat tweetal werkte vooraan goed samen om met een veilige marge van zes minuten aan de 21 kilometer te beginnen.

Al in de eerste loopkilometers was de wedstrijd beslist in het voordeel van Sara Perez Sala. Meteen moest Buckingham haar laten gaan, waarna de Britse worstelde met het afleggen van al die 21 kilometers. Spannend was daarna vooral de strijd om de eerste plaats, want de Spaanse kon na 4.11.40 uur de benen stil houden. Els Visser kreeg informatie door over de struggle van concurrente Buckingham. De Utrechtse pro-triatlete rook haar kans en haalde in extremis nog de Britse in. Het verschil tussen Sara en Els was aan de finish 6.10 minuut. Buckingham volgde gedesillusioneerd als derde op een paar tellen van de Nederlandse, die we hopelijk in eigen land ook nog wel eens aan het werk zien dit jaar.

 

We hebben de mooie top drie foto’s aan de finish ook binnen. Die wilden we jullie niet onthouden:

Arena Games zonder Barbara verder

In de Arena Games Londen zijn het bij de vrouwen Beth Potter, Cassandre Beaugrand, Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth, Audrey Merle, Sian Rainsley, Zsanett Bragmayer, Kate Waugh, Annabel Knoll en Petra Kurikova, die de finale bereikt hebben.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.