Cees Snoek en Bianca van de Belt winnen Triathlon IJsselmuiden; alle Nederlanders Gran Canaria en Texas – WTJ 2280

ZATERDAG – Zoals gezegd, we koesteren bij Trikipedia zeker ook de nationale wedstrijden en wedstrijdjes. Volgens onze opvatting nog steeds de eerste kennismaking met triathlonsport vooraleer een triatleet het hogerop gaat zoeken en ook over de landsgrenzen gaat mee doen. In dat opzicht zijn we dus ook blij met kopij van eigen bodem.

Zaterdag was het na de Teamtriathlon Arnhem de eerste individuele triathlon van het seizoen in IJsselmuiden. Nog geen grootse wedstrijd met toppers enzo, maar wel eentje die goed georganiseerd is en bovendien ook voor het goede doel. Het betreft een sprint afstand met zwemmen in binnenbad De Sonnenberch. Topzwemmer Sebastian Bakker kwam als eerste uit het water in zijn serie. Op de fiets werd hij al snel overvleugeld door meer erkende namen als Kevin van de Wetering, Han Peter Lucas en Cees Snoek.

Van de Wetering had bij aanvang lopen een lichte voorsprong, maar weldra kwamen Snoek en Lucas hem voorbij. De Urker triatleet Cees Snoek zette een lekker tempo in, waar niemand aan kon tippen. Enkele jaren terug was hij hier vierde geworden, ooit won ie de sprint triathlon van Almere Duin, maar deze wedstrijd was een mooie opsteker voor de triatleet uit Urk. Net als drie jaar terug was Han Peter Lucas de nummer twee op zo’n 35 seconden. Brons ging naar Twan Berlijn, waardoor snelste fietser Kevin van de Wetering buiten het podium viel. Wout Hendriks was op de vijfde plaats wel de snelste loper.

Bij de vrouwen ruilde Bianca van den Belt haar zilveren plak van 2019 in voor een gouden in 2022. De Tilburgse studente – maar geboren Kampense – keek na het zwemmen nog tegen een achterstand van twee minuten op Britt van den Hoven en Rianne Vahl aan. Na het fietsen – haar specialiteit – was de achterstand ten dele weg gewerkt, maar bij het lopen nam Bianca de koppositie van Britt definitief over. Aan de streep was het verschil anderhalve minuut. Negen minuten na de winnares was het Rianne Vahl, die het podium compleet maakte al moest ze daarvoor wel stevig doorlopen want Hilda Paarhuis zat haar aardig op de hielen. Bij de trio’s was het Team Sonnenbergh het snelste.

Een mooie openingswedstrijd, gehouden bij zonnige weersomstandigheden in een fraaie omgeving van dit prachtige dorp bij Kampen, Overijssel. Bijzonder was ook de deelname van weer een nieuwe paratriatleet Chaim Hooft, die als voorlaatste onder luid applaus de finish bereikte.

 

 

Brownlee zakt door het ijs

We komen nog terug op de races van gisteren. Eerst Challenge Mogan Gran Canaria. Beste Belg was Tim van Hemel op een zevende plaats. Nog voor Jonathan Brownlee, die negende werd en bij het lopen veertien minuten (!) verloor op Mika Noodt. Het is vaker gezegd en het zal nog vaak gezegd worden: goed zijn op de korte afstanden biedt geen enkele garantie dat je het ook op het langere werk kunt. Het vraagt geduld, tijd en langzaam groeien in het wereldje van de lange adem-atleten. Brownlee heeft het gisteren maar weer eens mogen ervaren.

 

 

Els veel beter dan Nicola 

Ook titelverdedigster Nicola Spirig had er wellicht meer van verwacht, maar tegen een ontketende Sara Perez Sala kon ze niet op. De Zwitserse, die al over een dikke maand aan de slag moet voor het Sub-8 project (samen nu met Katrina Matthews) werd vierde, zo’n vijf minuten na Els Visser. De Nederlandse haalde haar al bij het fietsen in en dat bleef zo. Els heeft het nieuw racemonster en dat legt haar geen windeieren. Bovendien is haar trainingsaanpak bij het lopen veranderd en ook daar plukt ze met twee tweede plaatsen (Salou en Gran Canaria) nu al de vruchten van. O ja, we kregen vragen over ‘wie is toch die Lucy Buckingham?’ Begrijpelijk, want haar kennen we veel beter onder haar meisjesnaam Hall. Inmiddels getrouwd met Mark Buckingham. En haar bijnaam kent u ook vast wel: The Mermaid. Omdat ze zo snel zwemt natuurlijk.

 

Aan de wedstrijd deden 285 atleten mee. Bij Ironman ben je dan al gauw te klein voor het label, gelukkig niet bij Challenge Family. Acht Nederlanders deden mee, waarvan er nog twee een podiumplaats haalden en twee uitstapten.

23 APRIL: CHALLENGE MOGAN GRAN CANARIA
M:
101.Wesley de Does 5.09.59 (16e M30)
178.Leon Neve 5.57.02 926e M35)
V:
2.Els Visser 4.16.33
14.Wenda Zuiddam 5.25.42 (2e F35)
17.Jenneke Deelstra-Benjamins 5.53.21 (4e F35)
19.Marloes Voorhout 5.56.18 (2e F30)

Ironman Texas: spektakel van de bovenste plank

Vervolgens keken we ruim dik elf uur naar beelden van Ironman Texas. Prachtige triathlonpromo zelfs op het wat saaie parcours van The Woodlands. Voor het spektakel zorgden eerst Sam Laidlow en Richard Varga en later Ben Hoffman en Magnus Ditlev. De Deen had van ons ook mogen winnen trouwens. Door zijn lekke band stond hij bijna 6 minuten langs de kant, uiteindelijk verliest hij de race op….14 seconden. Maar wat een pracht debuut van Magnus op de hele, hou maar rekening met die man op Hawaii straks. Hoffman en winnares Jocelyn McCauley zien we al over twee weken in actie op het WK IM St. George.

Met Milan Brons gaan we ook rekening houden de komende jaren. De Almeerder debuteerde vorig jaar voortreffelijk in eigen stad op het WK met een eindtijd net boven de 8 uur. Daarna waren er nog een paar wedstrijden waarin het niet helemaal uit de verf kwam, maar in Texas stond Milan zijn mannetje te midden van 40 pro’s, behaalde hij een sterke tiende plaats in 8.24.25 uur. Hij laat gerenommeerde triatleten als Tomas Renc, Jesse Vondracek en Pedro Gomes achter zich. Overigens haalden Laidlow en Varga de eindstreep niet. Michiel de Wilde kwam rustig uit de startblokken, maar gaandeweg de dag kwam hij steeds beter in zijn ritme en dat resulteerde in een prima 17e plaats in 8.52.59 uur. Langzaam maar zeker komt de Amsterdammer zo ook bij de pro’s richting de subtoppers.

23 APRIL: IRONMAN THE WOODLANDS TEXAS
M:
10.Milan Brons 8.24.25
17.Michiel de Wilde 8.52.59
113.Allard Holthaus 10.50.38 (11e M50)
197.Tim Soetens 11.34.47 (22e M45)
755.Roger van Beveren 14.14.32 (128e M45)

Zo dan zijn jullie wat gisteren betreft, weer grotendeels bij. Op naar mooie berichten van deze zondag. O ja, en wie woensdag zin heeft in een halve marathon (of 5 of 10 kilometer) is welkom in ‘ons Oud Gastel’. Op Koningsdag ’s middags beginnen de wedstrijden vanaf 13.30 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.