Ecuadoraans avontuur van de broers Bosscher: de Americas Cup in Salinas; Arjan Meesterburrie doet verslag – WTJ 2281

 

ZONDAG – Zoals vrijdag al gezegd, we hadden triatleten over de hele wereld. Tot in Ecuador toe. In Salinas deden de broers Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher mee aan de Americas Cup. Ze wonnen niet, maar dat was ook niet direct verwacht. Wel maakten ze er een mooi avontuur van. Hugo Jan had de pech dinsdag op de luchthaven van Guayaquil met een gebroken stuur te kampen. In de tussenliggende dagen zorgde Juan Fer van Sailbike ervoor dat het stuur van de Fries gerepareerd werd, zodat de verre reis niet voor niks gemaakt werd.

De Americas Cup ging over de sprint afstand. Het leverde een dubbel Braziliaans succes op. Miguel Hidalgo en Djenyfer Arnold wonnen de race, die om 8 uur ’s morgens begon. Dat alles vanwege de snel opkomende zon, hitte en hoge luchtvochtigheid. De Braziliaan klopte de Mexicaan David Mendoza en de Amerikaan Brent Demarest. Zijn landgenote Arnold was te sterk voor de Amerikaanse Tamara Gorman en de Japanse Yuka Sato.

In de einduitslag trof Hugo Jan zich terug op een 23e en Olaf Jan op een 28e plaats op 3.20 minuut respectievelijk 4.52 minuut van de winnaar. Snelste zwemmer was Hugo Jan op een 20e en Olaf Jan op een 31e plaats. Hugo Jan realiseerde de 21e fietstijd, zijn broer de 26e. Het lopen viel in de hitte het meest tegen met Hugo Jan als 33e en en Olaf Jan als 35e (looptijden 17.21 en 17.25). Snelste loper was David Mendoza in 15.03. Miguel Hidalgo was snelste zwemmer en fietser.

 

Toch meenden de twee Friese triatleten er niet heel veel last van te hebben. Hugo Jan miste net de slag om aan de sluiten bij de tweede fietsgroep. Dat gold ook voor zijn broer. ,,Jammer van de kopgroep en de tweede groep smolten samen.” Bij het lopen werd het allengs warmer en kwamen de mannen net wat power tekort om nog iets op te schuiven. De einduitslagen zijn nog niet bekend, maar Olaf Jan en Hugo Jan hopen nog net wat World Triathlon puntjes te hebben mee gesprokkeld.

Overigens hebben we wel veel beeldmateriaal en zelfs een gefilmd interview met de jongens. Want wie was er ook in Salinas? Uiteraard onze Zuif-Amerika-correspondent voor Trikipedia Arjan Meesterburrie. Leuk dat hij de mannen voor zijn camera haalde en hen enkele vragen stelden. Onder het interview een reeks fraaie foto’s, want die hebben we dan weer wel.

Overigens kwam op zaterdag Arjan zelf in actie. Hij werd tweede in zijn agegroup in de nationale wedstrijd. Ook van hem hebben we enkele foto’s hieronder.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.