Zwemloop Zwolle voor Erwin en Aniek; TradeInn Spanje met 7 Nederlanders; Himalayan XTri; Azoren en Ultra Tri Series – WTJ 2302

WOENSDAG – Het was gelukkig niet helemaal een ‘wedstrijdloos’ weekend in Nederland. Zaterdag werd immers nog de vierde editie van de Zwolse zwemloop in en rond het openluchtbad van de Overijsselse hoofdstad gehouden. Volgens organisator Peter van Grootheest was het een zeer geslaagd evenement met mooi weer, behulpzame vrijwilligers, enthousiast publiek en snelle deelnemers.

Zwemloop voor Erwin en Aniek

Hoe snel dat was, valt af te lezen aan de uitslag. De mannen en vrouwen legden 500 meter in het bad af en liepen 5 kilometer. Erwin Akkerman deed daar 25.31 minuten over. Hij werd vier tellen later gevolgd door Tim Hezemans en ook Rutger op den Dries zat dichtbij de overwinning. Alle drie onder de 26 minuten. De nummer vier – Joep Emmen – scoorde exact 26 minuten.

Minder spannend was de vrouwenrace, waar Aniek Mars al zoveel voorsprong had na het zwemmen dat ze het op de 5 kilometer rustig aan kon doen. De thuisfavoriete bleef Lieve Tollet 2,5 minuut voor. Brons was er voor Anke Meulendijks, die al dik vijf minuten toegaf op de inmiddels ook internationaal sportende Aniek Mars. Beste duo waren vader en zoon Rene en Luca Poppe uit Zwolle. Bij de jeugdzwemlopen wonnen Mats Volcker, Ella Krumbeck, Thomas van Velzen en Paula Spans.

Platja d’Aro

Dan toch weer over de landsgrenzen, want naast de Ironman St. George en Ironman Alcudia-Mallorca en ook de Himalayan XTri was er nog een hele, die aan populariteit snel wint. De tweede editie van de TradeInn 140.6 in het Spaanse Platja d’Aro niet ver van Girona vandaan. Vorig jaar al met behoorlijke internationale deelname en winnaar Sam Laidlow en Emma Bilham, maar ook met Nederlandse toppers als Tom Oosterdijk. Jim Doornbosch, Milan Brons en Tessa Kortekaas. Zo internationaal lukte nu door de concurrentie met het WK natuurlijk niet. Het was wel weer Spaans kampioenschap lange afstand.

Victor Arroyo: Spaans kampioen; Ramon aan 47e, Christel aan 31e hele toe

De nummer twee van vorig jaar was nu de winnaar: Victor Arroyo Bugallo is een sterke Spanjaard, die de klus klaarde in 8.23.51 uur. Hij bleef zijn landgenoot Mikel Ugarte Ramos liefst 12 minuten voor. Daarna finishte meteen de derde Spanjaard Roger Manya Valenzuela, zodat de top drie overall ook de top drie van het Spaanse kampioenschap was. Bij de vrouwen was het iets internationaler: Judith Corachan Vaquera verruilde eveneens het zilver van 2021 voor goud nu. De Spaanse kampioene had geen kind aan Simone Krivankova, de Tsjechische veelvrate. Judith zette 9.15.57 uur neer, Simona 10.04.52 uur en toen Claire Wellers na 10.18 uur als derde binnenkwam was de winnares al weer zo fris als een hoentje. Aan het Spaanse kampioenschap en de open race deden 232 triatleten mee. Juanma Cardenas is van Spaanse origine maar heeft een Nederlands paspoort. Hij finishte twaalfde en eerste van de zes Nederlanders. Daan Born was zesde in de open serie, Christel Muis zevende in totaal en tweede in de open race.

Christel en partner Ramon van der Wilde waren misschien wel de meest ervaren lange afstands specialisten. Het Vlaardingse stel finishte voor de 31e, respectievelijk 47e keer op een hele. Ramon nadert daarmee de nationale top, die wordt aangevoerd door Dirk Wijnalda met ruim 50 heles. Ramon, Christel en ook Henri Bijnen doen niets liever dan kleinere hele triathlons uitzoeken, bij voorkeur in Frankrijk of Spanje.

8 MEI: TRADEINN 140.6 PLATJA D’ARO (SPA)
12.Juanma Cardenas 9.32.23
23.Daan Born 10.11.17
41.Robert Mijwaart 10.54.06
47.Ramon van der Wilde 11.12.04
166.Henri Bijnen 14.16.46
Maarten van Kooij DNF
V:
7.Christel Muis 13.28.12

Zweedse doordouwer wint triathlon in de Himalaya

Een officiële uitslag van de Himalayan XTri Nepal hadden we nog niet. Daar in Pokhara kwamen uiteindelijk 33 triatleten afkomstig uit 15 landen aan de start. Ze wisten allen dat het een lange dag zou worden. Twaalf van hen haalden het uitkijkpunt op 4000 meter hoogte. Vijf anderen komen tot High Camp op 3500 meter hoogte en tien bereiken Low Camp op 3000 meter hoogte. Zes atleten vallen uit. De Zweed Johan Hasselmark was daar als eerste op de top in 16.08.12 uur. We zagen de laatste dagen veel splittijden van St. George voorbij komen. Aardig, maar wat denk je van die van Hasselmark? Hij zwom in 48.06 de 3,8 kilometer, dat valt nog niet echt uit de toon. Dan de 180 kilometer fietsen door Himalaya gebergte: in 6.01.31 uur ligt dat toch even hoger dan de krappe vier uur op een vlakke hele triathlon. De marathon klauterend over smalle bergpaadjes spreekt het meest tot de verbeelding: 9.12.43 uur deed de Zweed erover.

Nepalese wint extreme triathlon in eigen land

In de wedstrijd komt de Duitser Sebastian Zimmermann na 43.05 minuten al uit het water van Laguna Pokhara. De Britse Jane Hansom volgt als tweede en kort daarna ook de Tsjech Filip Solc. Bij het fietsen neemt eerst de Fransman Alexey Kirov de leiding over, maar op het laatst is het al Johan Hasselmark die met een kwartier voorsprong op Solc en nog meer op dienst landgenoot Petr Vabrousek aan de loodzware marathon mag beginnen. Vabrousek komt wel dicht bij de kop, maar raakt onderweg tot twee keer toe de weg kwijt en komt zo weer op een half uur achterstand in het donker. De zege komt terecht bij Johan Hasselmark, die ook al twee keer de Celtman Schotland heeft gewonnen. Filip Solc volgt in 16.29.26 uur als tweede, Vabrousek heeft er weer een bijzondere ervaring in een bijzonder land bij en finisht als derde in 16.40.57 uur. Mooi is wel dat de Nepalese Sony Gurung als eerste en enige vrouw High Camp bereikt na 19.21.57 uur. De snel zwemmende Jane Hansom komt tot Low Camp en dat in 18.03.39 uur, sneller dan de winnares maar zij was eerder in de race niet tot de limiet gekomen. Een derde vrouw stapt uit.

Azoren triathlon voor Ferreira en Walter

Op de Azoren wordt nog niet zo lang aan triathlon gedaan. Negen van de 17 eilanden zijn bewoond. Op Terceira vond deze ook al tweede editie van de Azores Triathlon plaats. Vanwege de vele vulkanen en ook de temperatuur wordt de Portugese archipel ook wel ‘het Hawaii van Europa’ genoemd. Dat moet in de toekomst bijdragen tot meer deelnemers, nu stonden er 64 aan de start. De winst ging naar de Portugese topper Joao Ferreira in 4.16.58 uur, hetgeen de zwaarte van het parcours wel aangeeft. Acht minuten daarna was landgenoot Miguel Arraiolos zijn runner-up, op de voet gevolgd door de Duitser Michael Victor.

In het damesveld liet Verena Walter zien dat ze de sport nog niet verleerd is. Ze won in 5.02.41 uur. Vier minuten na de Duitse volgde de Oostenrijkse Lemuela Wutz. Dat duel was nog wel spannend, verder kwam eigenlijk niemand in aanmerking voor de zege. Brons was er bijvoorbeeld voor Melanie Baumann uit Zwitserland, maar dan wel met een achterstand van liefst 41 minuten. Een kwartiertje na Baumann, kwam de enige Nederlandse deelnemer als 33e over de meet. Drie jaar terug was Baumann overigens nog tweede achter de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle, die toen kortstondig voor Team4Talent uitkwam.

7 MEI: AZORES HALF TRI (POR)
M:
33.Maarten Guldentops 6.01.33

Ultra Tri Series Sun City

De volgende halve triathlon in de Zuidafrikaanse Ultra Tri Series was die in Sun City. Het evenement schoof een week naar voren om de concurrentie met St. George uit de weg te gaan. 2 mei dus. De winst ging net als eerder in Theewaterskloof naar voormalig Almere-winnaar Matt Trautman. Ook hij boekte een royale zege op Michael Ferreira, die 20 minuten na Matt finishte. Kyle Buckingham, de trotse winnaar van Ironman Zuid-Afrika eindigde nu derde. Ook hij kon Matt geen moment bedreigen. Bij de vrouwen gaat Annah Watkinson lekker in de Ultra Tri Series. Na Durban won ze nu Sun City, waarvan Steven van Zandt ooit bezong dat hij er nooit live zou spelen, zolang de apartheid heerst. Annah werd vier minuten later gevolgd door Magda Nieuwoudt, in Theewaterskloof nog de beste. Marielle Sawyer maakte het Zuidafrikaanse podium compleet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.