Trudy en Jesper winnen zwemloop Woudfennen; PTO Canadian open met wereldtop; 9 uur live Eurosport; EK-selectie – WTJ 2513

ZATERDAG – Afgelopen donderdag was niet alleen de nationale feestdag in Belgie met traditiegetrouw de triathlon (nu duathlon) van Kapelle op den Bos. Het was in Friesland ook tijd voor de 3e editie van de Woudfennen zwemloop. Dat betekent 1500 meter zwemmen in de Put van Nederhorst, gevolgd door vijf kilometer hardlopen langs de oevers van de Langwarder Wielen. Het zwemmen wordt dus opgewaardeerd in deze zwemloop. De deelnemers strijden om de zwarte, de blauwe en de gele handdoek.

Zwemloop voor Jesper en Trudy

De complete uitslagen hebben we nog niet gezien, maar bekend is al wel dat Jesper van Olst de zwarte handdoek kreeg, daarmee winnaar van de Woudfennen zwemloop. Als tweede kwam Trudy Veenstra al binnen, ook zij dus een zwarte handdoek. De blauwe ging naar Lammert van der Veen, die al twee keer derde (dus de gele) was. Bij de vrouwen volgde Meike Regeling (winnares in 2019) op een tweede plaats. Vanwege de hittegolf, die in het noorden nog wat langer aanhield dan in Brabant, mocht er niet met wetsuits gezwommen worden.

PTO Canadian Open Edmonton: toprace

Dan breekt het weekend aan. Een weekend waarin de Tour de France eindigt, maar waarin de Tour Feminin (met Shirin van Anrooij) begint. In de triathlonsport staat alles in het teken van het miljoenenbal in Edmonton, want zo mogen we de prestigieuze PTO-race in Edmonton toch wel noemen. Hoe ver Lotte Wilms en Youri Keulen gaan komen? Wat kan Alistair Brownlee bij zijn terugkeer inbrengen. Wie van de Noren is sterker: Kristian Blummenfelt of Gustav Iden? Hoe groot is het thuisvoordeel voor Lionel Sanders nu er geen wetsuits aan mogen? Is Sebastian Kienle weer terug in topvorm? Doet Pieter Heemeryck weer serieus mee in het spel om de knikkers? Zet Laura Philipp de nieuwe standaard of toch Taylor Knibb? Is Ashleigh Gentle al zo goed op de halve dat ze de baas is? En dan zijn er nog Skye Moench, Lucy Buckingham, Jodie Stimpson en Jackie Hering om er maar eens een paar te noemen.

De wereldtop bijeen in een veld, dat WK Ironman-waardig mag worden beschouwd. Maar PTO wil meer. Er komt de komende jaren nog meer geld vrij om races te houden waar Ironman en Challenge niet aan kunnen tippen. Zo klinkt het alvast vol bravoure uit de mond van de PTO-organisatoren. Het grote geld heeft triathlon dus ook bereikt en wie zijn wij om te zeggen dat triatleten dat niet mogen verdienen?

Negen uur lang live op Eurosport met Ruud!

De race gaat over 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 18 kilometer lopen. Bij een wedstrijd van deze allure horen ook live beelden. Niet alleen via de livestreams (waar natuurlijk ook veel volgers zijn), maar het echte werk: gewoon twee keer 4,5 uur op Eurosport. Vanavond van 18.30 tot 23 uur de vrouwenrace en zondag van 20.30 tot 1 uur ’s nachts de mannen. En wie triathlon op Eurosport zegt, zegt Ruud de Haan. Ruud is na een drukke periode met wedstrijdspeakeren (Hoorn, Holten, Frysman, Klazienaveen o.a.) meteen in de boeken gedoken voor de marathonuitzendingen van dit weekend. Alle informatie van de 80 topatleten verzameld, alle info over de race/parcours en de triathlonhistorie van het Canadese Edmonton, sportstad bij uitstek. Negen uur lang commentaar geven is immers ook topsport. We wensen Ruud uiteraard veel succes en plezier. Zodat we samen kunnen genieten van prachtige sport in beeld.

EK selectie voor München

De EK-selectie van TeamNL voor het EK standaard afstand in München is inmiddels bekend. Nederland gaat naar de Olympische stad in haar sterkste opstelling te weten Rachel Klamer, Maya Kingma, Rani Skrabanja, Barbara de Koning en Marit van den Berg. Zij strijden op 12 augustus om de Europese titel, die Rachel in 2013 al eens veroverde in Alanya. Op 13 augustus gaan de mannen op jacht voor de Europese titel. Daarbij voor Nederland: Jorik van Egdom, Richard Murray en Mitch Kolkman en Donald Hillebregt en Victor Goené als reserves. Zodat we zeker zijn van deelname aan het EK Mixed Relay, dat is op 14 augustus. Wie daaraan meedoen wordt pas op die zondag zelf bekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.