Milan Brons de verwachte winnaar, Marieke de Leede verrast Julia en Nelleke op 3e GO Triathlon Brouwersdam – WTJ 2316

ZATERDAG – Een zuivere kop-staart zege voor Milan Brons vandaag in de 3e editie van de GO Triathlon. GO met hoofdletters, want het staat voor Goeree Overflakkee. De Almeerder was de topfavoriet en hij maakte zijn reputatie meer dan waar. De finish op de 1-80-10 was er voor Milan na 2.46.50 uur. Vergelijken met zijn overwinning vorig jaar heeft geen zin, want het parcours was toen anders. Met Ruben Geys stond voor het eerst een Belg op het podium, maar het verschil tussen Milan, die vorig jaar al bijna onder de 8 uur bleef op de hele en Frysman Ruben was toch aanzienlijk: vijf-driekwart minuut. Sam Kraaijeveld maakte een uitstekende debuut op de langere afstand met een derde plaats op bijna zeven minuten van de winnaar.

Grote verschillen

De verschillen waren dus groot. Meteen al trouwens, want in het 18 graden koele Grevelingenmeer had Milan 50 seconden voorsprong op de Drent Sander Hoogeveen. Ruben Geys kwam als derde uit het water. Op de altijd winderige Brouwersdam toonde Milan zich ook de sterkste fietser. Het was sowieso druk met fietsers op het eiland, want op deze dag reden ook duizenden toerfietsers de tiende Koos Moerenhout-Classic, maar zij bleven buiten het triathlonparcours. De voorsprong van Milan groeide uit tot vier minuten. Sander Hoogeveen weerde zich kranig en begon als tweede aan het relatief kortere looponderdeel. Ruben derde en daarna volgde diens landgenoot Bart Schrooyen, Jim Doornbosch en Koos Zut.

Milan onbedreigd naar titelprolongatie

De posities achter Milan zouden nog flink wijzigen, maar voor Milan was er geen vuiltje meer aan de lucht. Uit de achterhoede kwam enkel nog Sam Kraaijeveld opzetten. Sam en Milan liepen met respectievelijk 32.36 en 34.51 de snelste twee looptijden. De Kijani-triatleet uit Sliedrecht bewees zijn waarde voor het langere werk. Sam was al aardig op dreef in de zwemlopen dit voorjaar, nu dus met brons in Brouwersdam ook hier. Het was door zijn laatste tempoversnelling dat Sander Hoogeveen buiten het podium viel. Bart Schrooyen greep de vijfde plaats en vervolgens bewees Dirk Wijnalda nog altijd niet uit de top tien van welke wedstrijd dan ook weg te slaan. Wouter Verstraate was de snelste Zeeuw op plaats zeven en Jim Doornbosch, de verrassende Fabian Boots en Belg Jeroen Vandael maakten de top tien compleet. Dave Rost was op een dertiende plaats snelste M50. De nummers twee en drie waren ook geen onbekenden: Koos Zut en Rob Schilder. Youri Zoon had een ‘minder’ fietsonderdeel en finishte voor eigen publiek als 21e. Broer Omar Brons deed ook lekker mee. Voor hem geen topsport meer, ontspannen finishte Omar op een 93e plaats.

Niet Nelleke Balde en ook niet Julia de Leeuw mochten zich na afloop de opvolgster noemen van Els Visser. Het was Marieke de Leede, die het tweetal met een sensationeel snelle 10 kilometer loop nog achterhaalde. Ze scoorde daarmee de 16e tijd overall op een deelnemersveld van 333 atleten. Aan die looptijd konden Nelleke en Julia in de verste verte niet tippen. Aan de finish volgde Hawaii-ganger Julia de Leeuw als tweede op 1.46 minuut van Marieke. Nelleke Balde stond een treetje lager ten opzichte van vorig jaar: derde.

Marieke niet nieuw

Marieke is niet helemaal nieuw in de triathlonsport. De atlete uit ’s Hertogenbosch won bijvoorbeeld vorig jaar al de kwart GO Triathlon (samen met Sam Kraaijeveld overigens). In Giesbeek was ze de sterkste en de Keistraat triathlon sloot ze als tweede af. Van origine is ze hardloopster en dat bleek wel. Maar Marieke is meer. Ze is oprichter van No Mountain 2 High, wat staat voor bewustzijnsontwikkeling en energiemanagement. Klinkt misschien zweverig, maar je wordt er wel blij van. Ze loopt trouwens liefst blootsvoets.

Dat alles terzijde. Haar zwemonderdeel bracht haar nog niet op kop. Liefst zes minuten eerder was Julia de Leeuw uit het Grevelingenmeer gestapt. Daarna volgden Loena Bank, Rosalinde Wedzinga, Nelleke Balde, Birgit Massage, Claudia Striekwold en toen pas Marieke de Leede. Julia en Nelleke vonden elkaar bij het fietsen en trapten een aardig eindje weg bij de rest. Marieke passeerde de meeste tegenstanders wel , maar begon toch met een achterstand van twee minuten aan de bijna tien kilometer. De Bossche triatlete stroopte de mouwen op en zette zich aan de achtervolging. Na zes kilometer had ze de koppositie te pakken en was het een gelopen koers. Achter de top drie werd Rosalinde Wedzinga vierde, Claudia Striekwolde vijfde, Marleen van Roessel zesde en Ruben Geys’ partner Birgit Massage zevende. Loena Bank, Laura Kuiper en Annika Spronk maakten de top tien compleet.

De kwart afstand werd gewonnen door Ruben van Dijk. Hij bleef als enige onder de twee uur. Kevin Strubbe finishte tweede, Delphin Kruithof Kremer derde en coming-back-man Ron van de Pol was vijfde. Natasja de Winkel, Sandra Vermeulen en Josette Voskuilen vormden de top drie bij de vrouwen. Met 192 deelnemers op de kwart en dus 333 op de GO-90  telde het evenement 525 starters. Vorig jaar waren dat er trouwens 436. Het debuutjaar waren het er nog 948 overigens, maar toen was het ook wel erg vol op het parcours.

Op Lanzarote heeft Els Visser op de 180 km. fietsen behoorlijk wat achterstand weg gewerkt. Ze begint als tweede aan de marathon met 5.19 minuut verschil op Lydia Dant. Er kan nog vanalles gebeuren. Bij de mannen nog steeds Matthias Petersen, Philipp Bahlke en Kenneth Vandendriessche vooraan na 12 km. lopen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.