Previews op The Championship; zes (70.3) Ironman-races; WK Swimrun Uto; Brouwersdam, Holland Extreme, Ter Aar, Markelo – WTJ 2314

VRIJDAG – Het was – voor mij althans – weer een wake-up call: meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Mijn eigen looptraininkjes waren er door wisselende werktijden de laatste weken ook bij ingeschoten. De weegschaal schoot weer richting de 90. De zorgvuldig afgebouwde coronakilo’s keerden weer terug. Dat kon niet de bedoeling zijn. De schoenen afgestoft en gaan. Trainen en in de vrije tijd ook Trikipedia voltikken: dat was even een lastige combi. Al kunnen we de lezers natuurlijk niet te lang verstoken van informatie. Zeker niet met een druk wedstrijdweekend voor der boeg.

Het wordt een voorbeschouwing in vogelvlucht. We laten ons dit weekend ook maar verrassen, zoals vorige week met Niek Heldoorn bijvoorbeeld op Malta. Grootste race is uiteraard zondag Challenge The Championship op en rond het bekende X-Bionic Sphere. Wat Hawaii (en sinds kort ook een beetje St. George) is Samorin voor The Challenge Family. Niet alle grote namen zijn bijeen, maar juist wel die ene die in St. George voor een onvervalst Noors duel had moeten zorgen: Gustav Iden. Hersteld van corona, is hij nu de grote favoriet. En dat samen met Frederic Funk, Pieter Heemeryck, Kyle Smith, Thomas Steger, Josh Amberger, Michael Weiss en zeker ook twee Nederlanders: Youri Keulen en Jorik van Egdom. Voor allebei is het hun debuut op The Championship. Bij Youri zal zich zeker willen laten zien na die vreemde race op Mallorca, waar hem de zege werd ontnomen. Waar we haast zeker van zijn is dat Richard Varga voor eigen publiek als eerste uit het water komt.

Sarissa favoriet in Samorin

Bij de vrouwen mogen we Sarissa de Vries ook tot topfavoriet bestempelen, al zal ze daar zelf na twee DNF’s op Ironmans wat voorzichtig in zijn. De wereldkampioene van Almere 2021 neemt het op tegen Lucy Buckingham-Hall, Emma Pallant, Amelia Watkinson, Fenella Langridge, Daniela Bleymehl, Sara Perez en Ashleigh Gentle. Op papier lijkt het vrouwenveld ietsje sterker dan het mannenveld al blijft Iden een mooie blikvanger. Dat de vier triatleten voor het Sub 7/Sub 8-project zouden ontbreken, was wel verwacht. En ook dat het eenmalige WK Ironman in St. George van invloed zou zijn op de pro-groep Samorin was tevoren ook wel duidelijk. Het maakt de wedstrijd niet minder spannend. Naast de drie Nederlandse pro’s doen nog 30 Nederlanders bij de agegroupers mee. Meest opvallende naam daarbij: Finn Timmermans, die samen met vader Frank tot het omvangrijke deelnemersveld behoort.

Albert Corveleijn aan 25e Ironman Lanzarote toe

Na een weekje bijkomen van het WK zet Ironman weer vol in met maar liefst zes wedstrijden. Zaterdag is dat de klassieker op Lanzarote, die 30 jaar geleden voor het eerst werd gehouden. De pro’s zijn er goed vertegenwoordigd met oud-winnaars Alessandro Degasperi en Romain Guilaume voorop. Verder Arnaud Guilloux, Samuel Hurzeler, Kenneth Vandendriessche en de start van het seizoen voor Erik-Simon Strijk. Bij de vrouwen wordt veel verwacht van Emma Bilham, Elisabetta Curridori, Saleta Castro en natuurlijk onze eigen Els Visser. Wat gaat Els doen in haar eerste Ironman van het seizoen? Meteen maar kwalificeren voor Hawaii, hopen we.

 

De derde Nederlander bij de pro’s was Evert Scheltinga, maar hij gaf al in een vroeg stadium te kennen deze wedstrijd te laten schieten. Eerst herstellen, zo luidt het. En da’s verstandiger dan overhaast weer in actie willen komen met het risico veel langer uitgeschakeld te raken door verder in de vernieling te lopen. Evert heeft gelukkig dat geduld wel. Vorig jaar finishte hij op Lanza nog als vijfde.

We zijn benieuwd of we met Erik-Simon en/of Els na 27 jaar eindelijk weer eens een Nederlandse zege in deze Ironman-klassieker mogen verwelkomen. In 1996 waren Frank Heldoorn en Katinka Wiltenburg de laatsten. In vergelijking met Samorin zijn er op Lanzarote iets minder Nederlandse agegroupers namelijk 26. Onder hen wel een heel bijzondere: Albert Corveleijn. Voor de triatleet uit Spijkenisse wordt het zijn 25e deelname (en hopelijk ook finish) op de Ironman Lanzarote. Daarmee is Albert uniek in deze race, maar ook wereldwijd. We weten alleen van Ken Glah (36 finishes Kona) en Fernanda Keller (31 finishes Kona) dat ze er meer hebben in dezelfde race. Maar het blijft een uniek zilveren jubileum. Ook Michel van der Hoeven is weer van de partij. Hij doet zijn 13e keer Lanza.

Lars en Tristan in IM 70.3 Aix-en-Provence

Zondag is het pas echt druk op de Ironman-kalender. In het Franse Aix-en-Provence wordt een Ironman toegevoegd aan de reeds lang bestaande IM 70.3. Op de volledige afstand staan zes Nederlanders aan het vertrek onder wie AG-wereldkampioen Peter-Johan Dillo. De hele is AG-only. Veel meer landgenoten op de Ironman 70.3 van Pays d’Aix namelijk 50. Bij de pro’s vormen Lars van der Knaap en Tristan Olij de Oranje0-inbreng. Veel Franse favorieten: Clement Mignon, William Mennesso, Etienne Diemunsch, zelfs duatleet Yohan le Berre doet mee. In het vrouwenveld geen Nederlandse pro’s, maar wel Barbara Riveros, Anne Reischmann en Marion Legrand. Bij de 48 agegroupers is de bekendste voor ons: Lionel Wille, coach/trainer van wereldkampioene Kyra Meulenberg.

IM 70.3 Marbella met Joost

Ietsje zuidelijker komen we op de Ironman 70.3 Marbella terecht. De Spaanse wedstrijd telt evengoed nog zo’n 40-tal pro’s, waaronder UT Enschede-winnaar Joost Somsen. Het veld is sterk met Bradley Weiss, Chris Leiferman, George Goodwin en Christophe Dekeyser onder anderen. Het vrouwenveld wordt aangevoerd door Svenja Thoes, maar vlak Chantal Sainter en Nikki Bartlett niet uit. Ook zijn er honderden agegroupers in Andalusië neergestreken. En ook hier opnieuw veel Nederlanders: 43 in totaal. De sterkste van allemaal? Misschien David van Oosten. Of toch Sebastiaan Bleekemolen. We gaan het zien.

IM 70.3 Chattanooga met debuut Flora Duffy!

Tenslotte nog twee Amerikaanse wedstrijden: Ironman Tulsa had vorig jaar met Patrick Lange en Daniela Ryf twee ijzersterke winnaars, maar moet het bij de tweede editie met een agegroup-only race stellen. Last but not least: de Ironman 70.3 in Chattanooga. Misschien genereert deze wedstrijd wel de meeste aandacht van allemaal, want niemand minder dan Olympisch kampioene Flora Duffy maakt er haar debuut op de halve afstand. Ze mag zich gelijk meten met een topveld bestaande uit Holly Lawrence, Paula Findlay, Mirinda Carfrae, Hannah Wells en Jackie Hering. Wow, dat wordt nog smullen zondagavond. Ook het mannenveld mag er wezen: Sam Long, Rudy von Berg, Jackson Laundry, Ben Kanute, Matt Hanson and many, many more. Tja, het liefst zie je ze allemaal tegen elkaar racen in hetzelfde event. Maar dit weekend is de koek verdeeld over zeven wedstrijden. Ere is nog een hele, namelijk de Ironcat in het Spaanse l ‘Ampolla.

Bij World Triathlon daarentegen is het een rustig weekend. Daar staan enkel races in Litouwen, Mexico en Paraguay op het menu. Niet verwonderlijk dat Nederlanders daar niet heen zijn gegaan. De XTerra specialisten kunnen kiezen uit XTerra Portugal in Golega en de Amerikaanse XTerra-race in Oak Mountain.

Swimrun WK Uto, Zweden

Dan is het deze zaterdag ook de grote dag voor de Swimrunners. Want op het Zweedse eiland Uto is jaarlijks de grootste Swimrun/Otillo ter wereld. Eerder hadden we het over Hawaii/Ironman en Samorin/Challenge. Welnu dat is Uto/Zweden voor de swimrunners. Hier is het allemaal ontstaan. Acht Nederlandse deelnemers met onder anderen avonturiers Joop en Robin Schwalbach en Roy Marinus namens de Twiske Swimrunners. Hoe ver zij gaan komen tegen met name het grote Scandinavisch geweld? We weten het in de loop van de zaterdag.

In eigen land: jammergenoeg geen Vathorst Tri

Zijn we dan eindelijk toe aan de Nederlandse wedstrijden? Jawel. We beginnen niet vrolijk, want terwijl we ons opmaken voor een paar leuke wedstrijden in eigen land wierp de triathlonorganisatie van Vathorst Amersfoort de handdoek in de ring. De organisatie komt namelijk 200 (!) inschrijvingen tekort om het evenement rendabel te maken (lees: uit de kosten te komen). Een onoverbrugbaar aantal tussen nu en 19 juni, de datum van het evenement. Het is de tendens waarin veel nationale wedstrijden zitten en wat misschien wel te herleiden is tot de opening van deze WTJ: Nederlanders bewegen te weinig. De Nederlandse Triathlon Bond biedt inmiddels hulp met extra onder de aandacht brengen van NTB-evenementen. Dat kan door te mailen naar info@triathlonbond.nl en dan vermelden ‘Event in the Spotlight’.

Brouwersdam met Milan en Nelleke

Daar kon Brouwersdam geen gebruik van maken. De race aan de Zuid-Hollandse kust maakt geen deel meer uit van de NTB. Erik Peeman en zijn team opereren los van de bond, omdat ze daarmee geen afdrachtskosten aan de bond hebben. Vroeger heette dat een wilde wedstrijd en werden deelnemende triatleten bestraft met een boete. Tegenwoordig loopt het aantal niet-NTB races weer op en speelt de bond niet langer voor politieagent.

Ook Brouwersdam moet het met iets minder deelnemers stellen dan normaal. Een paar weken terug hing het evenement nog aan een zijden draadje vanwege te weinig vrijwilligers. Triatleten brengen zelf hulptroepen in stelling, speaker Ruud de Haan is snel hersteld van corona en dus kan alles gewoon doorgaan. Een startveld onder aanvoering van Milan Brons. Met ook Dirk Wijnalda, kitesurf/triatleet Youri Zoon, Ruben Geys, Jim Doornbosch, Dave Rost en Sam Kraaijeveld onder anderen. Julia de Leeuw, Nelleke Balde, Birgit Massage en Claudia Striekwold zijn de favorieten bij de vrouwen. Watertemperatuur van de Grevelingen is reeds 18,2 graden. Prima te doen dus. Zaterdagochtend begint het spektakel bijtijds, dus wees er op tijd bij.

Extreme Triathlon Amersfoort

Vathorst mag dan geen kwart triathlon in juni hebben, deze zaterdagochtend begint er wel de vierde editie van de Holland Extreme Tri van Mik Borsten. De Amersfoorter (die we in de Holten afscheidsrace terug zien) heeft wederom een select gezelschap collega’s om zich heen voor de zwaarste hele triathlon van Nederland. Aan de MTB-versie doen Mik Borsten, Kenneth Alting en Arthur van den Aarssen mee, aan de race-versie (op verharde wegen) staat he Vlaardingse koppel Christel Muis, Ramon van der Wilde, Marije Dirkx, Rob Froonhoff en Hugo Goossens aan het vertrek.

Ter Aar, Markelo en Bilzen o.m.

Zondag is gelukkig weer de Triathlon van Ter Aar. De 32e editie alweer en tot stand gekomen dankzij een doorstart met nieuw bestuur. Want ook in het Groene Hart dreigde deze kleine, maar fijne wedstrijd verloren te gaan. De laatste winnaars waren in 2019 Erik Doornbos en Ingrid Eelkema. Of zij zichzelf opvolgen of het evenement nieuwe winnaars oplevert weten we zondag. Dan is ook de Hof van Twente Triathlon van Markelo trouwens. Twee wedstrijden om te koesteren, beste triatleten. Anders wordt het in de toekomst almaar verder rijden/vliegen om je wedstrijden te doen.

Bij de zuiderburen zondag de 111-triathlon van Bilzen (met onder meer Menno Koolhaas), de race in Damme en het Belgisch kampioenschap sprint in Libramont. Veel plezier allen. En ik? Ik ga twee dagen mijn loopkilometertjes weer langzaam opvoeren met een flinke omloop over de Pannenhoef bij Etten-Leur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.