EenVandaag met Rachel Klamer; over dure integriteitsbureaus en gestuurde vraagstelling; Preview weekend – WTJ 3087

VRIJDAG – Toch nog triathlon op de nationale televisie, zij het dan toch weer met een ‘invalshoek’ waar veel mensen binnen de triathlonsport liever niet aan terug denken. Maar het ging bij EenVandaag over de vaak peperdure onderzoeksbureaus, die integriteitsonderzoeken doen op de arbeidsmarkt (het voorbeeld van ernstige aantijgingen tegen een hoogleraar van de Universiteit Amsterdam) en binnen de sportwereld.

Voor dat laatste werd de triathlonsport erbij gehaald. Bij beide cases was Bureau Fijdes het onderzoeksbureau. Bij de beschuldigingen aan de hoogleraar kwam het na het rapport tot een rechtszaak wat de man won, bij de misstanden in de triathlonwereld werd Rachel Klamer bevraagd vanuit haar hotel in Marokko, waar ze dit weekend mee doet aan de World Cup Tangier.

Het was in kringen van onze sport al langer bekend dat Rachel en ook haar man Richard ‘anders’ tegen de affaire aankijken dan degene, die gebukt gingen onder het volgens hen Spartaanse trainingsregime in Sittard en op de trainingskampen.

‘Eentonig geen oor voor geen slechte ervaringen’

Aan het onderzoek heeft Rachel volledig meegewerkt, maar ze heeft er na afloop wel gemengde gevoelens bij en zich afgevraagd of de vraagstelling wel zo objectief was. ,,Vrij eentonig, te veel gestuurd, op zoek naar fouten en geen oor voor het feit dat ik geen slechte ervaringen heb gehad.” zo was de strekking van haar verhaal. En ook herhaalde ze nogmaals dat topsport nu eenmaal hard tegen hard is. ,,Daar moet je tegen kunnen. Onderweg is het ieder voor zich en na afloop arm over de schouder met een beetje verontschuldiging naar elkaar.” Een ding is zeker: Rachel kan er tegen, anders hou je het geen twaalf jaar op het hoogste niveau vol.

Puin ruimen

De moraal van het item bij EenVandaag was ook wel dat veel onderzoeksbureaus bij hun eindoordeel niet zonder duiding van daders en slachtoffers kunnen omdat ze kennelijk anders hun opdracht niet waarmaken. De deskundige gaf duidelijk aan dat bij strafrecht iemand zich nog kan verdedigen in de rechtbank, maar dat na het uitkomen van een rapport voor de onderzoekers de zaak gesloten is en daarmee de opdrachtgever de ‘verdere puin laten ruimen’. In het geval van de triathlonsport is daar wel sprake van, zelfs nadat een aantal kopstukken het veld ruimde.

Het eindigt vaak, zoals de deskundige bij EenVandaag ook aangaf, met ‘enkel maar verliezers’. En dat kan toch nooit de bedoeling geweest zijn van de NTB bij het overmaken van een flinke som geld aan bureau Fijdes.

Jelmer van Waveren stapt op als bondscoach

Deze week werd bekend dat bondscoach Jelmer van Waveren bij de NTB vertrekt en voor een wielerploeg gaat werken. Zo kort na het WK in Pontevedra en met de zekerheid van twee atletes op de Spelen in Parijs is dat toch een opmerkelijke stap.

Korte preview op de races: Zierikzee sluitstuk seizoen

Tot zover even de verwikkelingen achter de schermen. Dit weekend gewoon weer lekker sporten. We zijn deze zaterdag in de prachtige vestingstad Zierikzee, waar de triathlon na 27 jaar weer terugkeert. Sterren van weleer als Floris-Jan Koole, Miquel van Tongeren en organisator van het eerste uur Adri Flipse doen mee. Het evenement is al maanden stijf uitverkocht, het wordt lekker nazomerweer, dus hup: met zijn allen naar het schitterend sluitstuk van een mooi seizoen!

Swimrun

Zondag is nog wel de Swimrun van Leiderdorp trouwens, maar met de zomerse driekampen is het na Zierikzee toch wel gedaan. Bij de zuiderburen hebben we de duathlon van Bellegem. Ironman biedt de Ironman en 70.3-race in Barcelona en Muncie. Challenge strijkt neer op Malta en er is de populaire Mallorca 140.6. En zoals we al eerder aangaven: de World Cup in Tangier, Marokko. Met Richard Murray, Mitch Kolkman, Donald Hillebregt, Victor Goene, Marit van den Berg, Eva Cornelisse en….Rachel Klamer. Gaan we extra goed opletten wat Rachel allemaal naar haar hoofd geslingerd krijgt tijdens de race en ook wat ze terug doet. Topsport mensen, ik ben er niet voor in de wieg gelegd. Maar ik geniet er wel van wat topsporters weten te presteren!

We sluiten positief af en wel met de portretten van de vijf gekwalificeerden voor de Spelen dankzij hun topprestatie op het WK Pontevedra:

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.